Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolji svijet

UN-ovih 17 ciljeva: Siromaštvo iskorijeniti do 2030.

18.09.2014., Zagreb - Dvije starice slabijeg imovinskog stanja, natovarene punim vrecicama i torbama hodaju Frankopanskom ulicom te tako privlace paznju ostalih gradjana. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
05.08.2015.
u 00:02

Sedamnaest održivih razvojnih ciljeva svjetski bi čelnici trebali usvojiti na summitu Ujedinjenih naroda u rujnu

Ujedinjeni narodi namjeravaju, barem zasad na papiru, iskorijeniti ekstremno siromaštvo u svijetu do 2030. To je jedan od njihovih ciljeva koje navode u dokumentu o mijenjanju svijeta i održivom razvoju, a koji tek treba biti usvojen.

Oko 800 milijuna ljudi još je gladno i živi u siromaštvu unatoč tome što su UN-ovi milenijski razvojni ciljevi najuspješnije mjere za borbu protiv siromaštva u povijesti, smatra UN. Stoga se novi održivi plan razvoja treba usredotočiti na nejednakosti kako bi se poboljšao život najsiromašnijih i najranjivijih ljudi. Svjetski čelnici trebali bi usvojiti 17 održivih razvojnih ciljeva na UN-ovu summitu u rujnu, kojima je cilj iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030.

Među održivim razvojnim ciljevima navodi se njih 17. Prvi je cilj UN-a smanjiti svuda siromaštvo, a u dokumentu u kojem navode ciljeve ističu: "Svjesni smo da je iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima i dimenzijama, uključujući ekstremno siromaštvo najveći globalni izazov i neophodan uvjet za održivi razvoj". Kad bi se ispunilo 17 ciljeva UN-a, svijet bi bio bajkovito mjesto, u kojem cvate jednakost, ravnopravnost među ljudima, u kojem svi imaju pristojan posao, a gledajući ovakav svijet kakav jest, tko još vjeruje u bajke?

Među ciljevima UN niže oslobađanje ljudskog roda od tiranije siromaštva, promicanje blagostanja za sve i održive poljoprivrede, osiguranje pravednijeg i kvalitetnijeg obrazovanja za sve, osiguranje dostupnosti i održivog upravljanje vodom te pristupačnih i modernih energija za sve, smanjivanje nejednakosti unutar i između zemalja.

>> Manje od 70 kn dnevno ima 190 tisuća Hrvata

>> U 35% siromašnih obitelji ne slavi se ni dječji rođendan

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar mason
mason
23:50 04.08.2015.

UN je postao sprdacina,nije u stanju mrava zastititi.Prije da do 2030 UN nece postojati.

DJ
djurex
07:57 05.08.2015.

isto kao da lopov kaze: hocu samo mir u svijet..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
09:35 05.08.2015.

Kako će iskorijeniti siromaštvo? Iskorijenit će siromašne! Ratovima, bolestima, glađu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije