Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 98. godini

Umro nekadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis

Grčka zastava
Reuters/PIXSELL
29.05.2017.
u 09:19

Micotakis se iz političkog života povukao 2004. nakon najduljega parlamentarnog staža u grčkoj politici

Nekadašnji grčki premijer Konstantinos Micotakis umro je u ponedjeljak u dobi od 98 godina, objavila je njegova obitelj. 

"Umro je u jedan sat nakon ponoći okružen osobama koje su ga voljele i koje je on volio", stoji u priopćenju. 

Rođen 1918., Micotakis se iz političkog života povukao 2004. nakon najduljega parlamentarnog staža u grčkoj politici. 

Grčki je političar premijersku dužnost obnašao od 1990. do 1993., a član parlamenta je bio bez prekida od 1946., uz izuzetak desetogodišnje stanke, za vrijeme i neposredno nakon razoblja kad je Grčkom vladala vojna hunta od 1967. do 1974. 

Tijekom "Diktature pukovnika" 1967. uspio je pobjeći u Pariz, gdje je živio u egzilu do povratka u demokratsku Grčku 1974. 

Unatoč demokratskim kvalitetama, Micotakis je postao crna ovca grčkoga lijevog centra jer je odigrao značajnu ulogu u padu vlade Georgesa Papandreua 1965. 

Na čelu konzervativne stranke Nove demokracije bio je od 1984. do 1993. Bio je i glavni protivnik Papandreuova sina, Andresa, čelnika grčke socijalističke stranke Pasok. 

Micotakis potječe iz moćne kretske obitelji. Nećak je jednog od najvećih grčkih državnika i višestrukog pobjednika na grčkim izborima Alafteriosa Venizelosa. Micotakisova baka bila je Venizelosova sestra i upravo ta rodbinska povezanost mladom je pravniku s Krete omogućila da iskoristi političko nasljeđe svojeg ujaka Elefteriosa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije