Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umro Ivan Mravak, suoptuženik Roberta Ježića i Ive Sanadera

Zbog duge i teške bolesti svi su postupci protiv Mravka bili u prekidu. Suđenje za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića skoro je završeno
18. srpnja 2017. u 11:12 40 komentara 16440 prikaza
Ivan Mravak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ivan Mravak (64), dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, umro je 14. srpnja nakon duge i teške bolesti.

Petar Čobanković Zahtjev Petra Čobankovića Traži novo suđenje jer ga država tuži za 38 mil. kn?

Njegovo zdravstveno stanje bilo je izuzetno teško zadnjih godina pa su zbog toga u prekidu bili gotovo svi postupci koji se vode protiv njega. Jedan od takvih postupka je afera HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici bili Ivo Sanader i Robert Ježić. Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga, upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera. Zadnje ročište održano je prije koji mjesec, a nadležnoj sutkinji preostalo je samo da konstatira da joj se optuženici zbog problema sa zdravljem ne mogu pojaviti u sudnici.

Ivan Mravak
1 / 10

 

Sanader se tada oporavljao nakon operacije, Ježić se liječio u Švicarskoj, a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije mogao ni doći na sud. Prema toj optužnici, Mravak se teretio da je 2008. i 2009. na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevoj Dioki grupi kako bi joj HEP dao jeftiniju struju, a šteta je bila 3,8 milijuna kuna. S obzirom na novonastalu situaciju, postupak će protiv Mravka biti obustavljen, a što će se dalje događati s Ježićem i Sanaderom, tek se treba vidjeti s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva koji je teretio Sanadera. Obustavljen će, u odnosu na Mravka, biti i postupak u kojem se Mravak teretio za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića u HEP-u, čime je država oštećena za oko 600.000 kuna. Tu je suđenje došlo pred kraj, a onda je sve zakomplicirala Mravkova bolest i dodatno telekomunikacijsko vještačenje. Mravak je bio optužen i u aferi HEP-TLM, u kojoj je šteta bilo oko 600 milijuna kuna, no ta optužnica nije potvrđena.

Bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora, temeljem nagodbe s USKOK-om i kaznu je odslužio zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura te da je dobio i HDZ-u prenio 600.000 kuna. Prije no što je postao šef HEP-a umočen u brojne afere, Mravak je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vukovaru, gdje se brinuo da opkoljeni grad ima struju, a nakon pada Vukovara bio je zarobljen te je mjesec dana proveo u logoru Stajićevo. 

Šeks i Manolić misija pomirenja Manolić: Kad pročitam Šeksovu knjigu i kad porazgovaramo, vidjet ćemo što će biti Ivo Sanader Ivo Sanader: 'Ovaj sporazum nisam htio prihvatiti. Nuđen mi je 3 mjeseca prije nego sam otišao' Ivo Sanader Otkriveno Tajna snimka Sanadera i slovenskog premijera: Ne radi pizdarije
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • hlibit:

  ...di su pare Jezicu?

 • Avatar comparator
  comparator:

  Bio bih nečovjek kad ne bih osjećao sućut ali šteta koju nanosi komunističko plemstvo nastalo na prelasku iz komunizma u feudalizam i u ovom izvanvremenskom razdoblju nerealnog društvenog uređenja veća je i nepopravljiva ,a izražava se u gubicima stanovništva poticanog ... prikaži još!g od te elite na odlazak . Robert Ježić i novac s njegovog računa navodno prebačen kao mito nikad nije sjeo u državni proračun . Pa lijepo molim ovo naše pravosuđe ako nije korumpirano i ako je samostalno od izvršne vlasti neka poduzme korake kako bi taj novac došao onima potrebitima za lijekove koji su neophodni ,a zdravstvo nije u stanju financirati ih. Lijepo molim predsjednika države u sjeni Ivicu Todorića neka dodjeli novce za tu djecu.

 • kerbi:

  I smrt je brža od našeg pravosuđa. Dokazano mnogo puta.