Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traži novo suđenje jer ga država tuži za 38 mil. kn?

Zahtjevi za obnovu postupka nisu rijetki, no do sada nitko nije tražio obnovu nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom.
07. srpnja 2017. u 19:30 13 komentara 1306 prikaza
Petar Čobanković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Petar Čobanković, bivši HDZ-ov ministar, pravomoćno osuđen u aferi Planinska na rad za opće dobro ili sad već legendarno guljenje krumpira, odlučio je, nakon što je spomenutu kaznu odavno odslužio, zatražiti obnovu postupka.

Ivo Sanader Večernji list objavljuje Ekskluzivno iz knjige Ive Sanadera: Nakon Tuđmanove smrti HDZ je bio pred raspadom

To je potez bez presedana, jer do sada nije zabilježeno da je netko tražio obnovu postupka nakon što je sklopio sporazum s tužiteljstvom te je osuđen na manju kaznu jer je priznao krivnju. Čobanković koji je upravo to učinio sada očito smatra je u spomenutom sporazumu loše prošao pa je 30. lipnja preko svog odvjetnika Željka Olujića zagrebačkom Županijskom sudu uputio zahtjev za obnovom postupka.

– Taj je spis od siječnja na Općinskom građanskom sudu, a mi smo ga sada zatražili natrag kako bismo mogli ući u zakonom propisanu proceduru. Kod svakog zahtjeva za obnovom postupka gleda se je li on dopušten, odnosno postoje li zakonske pretpostavke da se po njemu postupa. Ako su ostvarene zakonske pretpostavke, taj se zahtjev dostavlja suprotnoj strani, u ovom slučaju USKOK-u. Oni imaju rok od osam dana za očitovanja, nakon čega o zahtjevu za obnovom postupka odlučuje izvanraspravno vijeće. Mogu ga prihvatiti ili odbaciti, a nezadovoljna strana ima pravo žalbe – pojasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog sud situaciju s Čobankovićevim zahtjevom za obnovom postupka.

Josip Klemm Nepravomoćno Josip Klemm dobio godinu dana zatvora

O Čobankovićevu zahtjevu sud bi trebao odlučivati tijekom srpnja, pod uvjetom da se spis odmah vrati s Općinskog građanskog suda na zagrebački Županijski sud.

Zašto se Čobanković odlučio na ovakav potez, od njega jučer nije bilo moguće doznati jer nije odgovarao na pozive. No neslužbeno se doznaje da je obnovu postupka tražio smatrajući da sud nije provjeravao činjenice iz nagodbe, što je po Čobankoviću bio dužan učiniti. Primjedba je to koja se sve češće čuje iz odvjetničkih krugova, koji smatraju da sudovi ne bi trebali biti samo puki ovjerivači nagodbi već da bi prije njihova potvrđivanja trebali utvrditi i provjeriti činjenice navedene u sporazumima između optuženika i tužiteljstva.

Iako ovo zvuči kao dobro obrazloženje, ne treba zaboraviti da bi Čobankovićev motiv prije svega ipak mogao biti financijske prirode, jer je država protiv njega pokrenula postupak, potražujući štetu iz afere Planinska. A ta šteta iznosi 38 milijuna kuna, zbog čega je Čobankoviću blokirana imovina.     

Ivo Sanader Večernji list objavljuje Ekskluzivno iz knjige Ive Sanadera: Čestitka 'Hristos se rodi' bila je kao atomska bomba Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministar državne imovine Goran Marić, za kojeg u HNS-u smatraju da ima prevelike ovlasti Pregovori o kadroviranju HNS želi svoje ljude u HEP-u, Plinacru, Janafu Luka Perinić Eduard Petranović Treba nam više Perinića za deuhljebizaciju javne uprave

Ako mu zahtjev usvoje, od svjedoka bi postao optuženik

Čobanković je na početku afere Planinska bio optužen, no priznao je krivnju prije početka suđenja te je osuđen na rad za opće dobro. Tijekom suđenja Ivi Sanaderu i ostalima, bio je svjedok te je opisao kako je ministarstvo kojem je bio na čelu kupilo spornu zgradu od Stjepana Fiolića. Sanader, koji je u međuvremenu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, tvrdio je da je Čobankovićev iskaz lažan jer se nagodio s USKOK-om. Ako Čobankovićev zahtjev za obnovom postupka prođe, to će se odraziti i na presudu Sanaderu i ostalima, o kojoj tek treba odlučiti Vrhovni sud. Jer to bi značilo da Čobanković u toj priči više ne može biti svjedok već optuženik.     

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas