Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imao je 98 godina

Umro bivši talijanski predsjednik Napolitano

FILE PHOTO: Italian former President and senator Napolitano waves as he leaves at end of the first day of consultations with Italian President Mattarella at the Quirinale Palace in Rome
Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS
1/4
22.09.2023.
u 22:00

Bivši talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, nekadašnji komunist koji je pomogao provesti Italiju kroz razdoblje dužničke krize 2011., umro je u dobi od 98 godina, priopćio je ured premijerke u petak.

Giorgio Napolitano je imao blizak odnos s papom Benediktom XVI., te je bio jedan od nekolicine ljudi koji su unaprijed upozoreni o šokantnoj Benediktovoj ostavci u veljači 2013. godine. Ured premijerke Giorgije Meloni izrazio je sućut talijanske vlade obitelji Napolitano. Talijansko predsjedništvo uglavnom je ceremonijalne naravi, no Napolitano je iskoristio svoje ovlasti krajem 2011. godine da ublaži dužničku krizu tako što je imenovao tehnokrata Europske komisije Marija Montija da vodi vladu nakon ostavke premijera Silvija Berlusonija.

Dvije godine kasnije, formirao je veliku koaliciju pod vodstvom političara lijevog centra Enrica Lette nakon neriješenih parlamentarnih izbora te tako ponovno izveo zemlju iz slijepe ulice. Napolitano je postao predsjednik 2006. a izabran je i na drugi sedmogodišnji mandat 2013. Odstupio je 2015. godine zbog svoje odmakle dobi.

VEZANI ČLANCI 

Tijekom političke karijere koja je počela ranih 1950-ih godina, izabran je u talijanski i Europski parlament te je služio kao ministar unutrašnjih poslova i predsjednik donjeg doma parlamenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije