Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2015. u 12:00

Draghi, vrati se kući i spasi proces reformi da Italija krene naprijed

Odstupanje Giorgia Napolitana s funkcije predsjednika Italije očekivano je i najavljeno, bilo je tek pitanje trenutka, no spekulacije o njegovu nasljedniku otvaraju pitanja o nastavku reformi u Italiji, ali i o posljedicama za gospodarstvo cijele Europe. Naime, Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo banke, internetske banke za trgovinu imovinom i investicije sa sjedištem u Danskoj poznate po svojim ekonomskim prognozama, još je u prosincu najavio da bi Napolitana mogao zamijeniti Mario Draghi, čelnik Europske središnje banke. No, premda je Draghi više puta izjavio da želi dovršiti mandat u ECB-u i ne bi htio u politiku, Jakobsen kao mogući scenarij ističe lančanu reakciju koja bi dovela do pokretanja programa „kvantitativnog ublažavanja“.

– Draghi je u ECB-u dostigao svoju granicu onoga što može učiniti samo “razgovarajući s tržištem”. Premijer Matteo Renzi pak s manjinskom vladom treba široko prihvaćenu osobnost koja će zamijeniti popularnog, starijeg predsjednika, jer talijanski parlament mora poduprijeti kandidata dvotrećinskom većinom. Bi li istinsko iznenađenje bilo kada bi Renzi i Napolitano zamolili Draghija da se vrati kući kako bi spasio proces reformi i osigurao širok mandat kojim bi Italija konačno krenula naprijed? – pita Jakobsen najavljujući u tom slučaju izvjesno preuzimanje predsjedavanja ECB-om Jensa Weidmanna, guvernera njemačkog Bundesbanka, koji bi zauzvrat dao zeleno svjetlo programu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike kroz kupnju državnih obveznica, čemu se Njemačka dugo opire.

Jedna od šokantnijih Jakobsenovih prognoza je da će Velika Britanija do 2017. napustiti EU, nakon što na britanskim općim izborima u svibnju stranka za neovisnost UK (UKIP) osvoji četvrtinu glasova i postane treća najjača stranka u zemlji, a njezin vođa Nigel Farage – zamjenik premijera.

>> Giorgio Napolitano potpisao ostavku

Komentara 1

Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:49 15.01.2015.

moš mislit što bi Grillov populistički pokret volio da Draghi dođe na tu funkciju.. nisu ni Napolitana podnosili, a kamoli bi ovog ..hahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije