Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umirovljenicima produžen rok predaje dokumenata za covid dodatak

Sutra se obilježava Međunarodni dan starijih osoba te se, istaknuto je na sjednici, i na ovaj način pokazuje posebna briga i  skrb za osjetljive kategorije umirovljenika te osigurava naknadu isplate covid dodatka za umirovljenike s niskim prihodima.
30. rujna 2021. u 10:47 3 komentara 4141 prikaza
Zagreb: Održana 78. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Radi poboljšana položaja umirovljenika, Vlada je na sjednici u četvrtak do 30. studenoga produžila rok za dostavu dokaza o visini inozemne mirovine za umirovljenike koji to nisu učinili na vrijeme te stoga nisu dobili covid dodatak. Vlada je izmijenila svoju odluku od 14. travnja o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19 kako bi se korisnicima kojima nisu ostvarili pravo u srpnju, a ispunjavaju uvjete, mogla provesti isplata jednokratnog novčanog primanja najkasnije u prosincu.

Utvrđeno je, naime, kako unatoč činjenici da su sve informacije o isplati covid dodatka bile kontinuirano prezentirane u javnosti, iz različitih razloga (bolesti, neupućenosti, nedostatka informatičke pismenosti, privremene odsutnosti i sl.), pojedini korisnici inozemnih mirovina nisu u propisanom roku do 30. lipnja dostavili dokaz o visini te mirovine Zavodu za mirovinsko osiguranje.

Stoga je, a s obzirom na to da je identificiran znatan broj takvih korisnika koji ispunjavaju uvjete za isplatu covid dodatka, otvoren novi rok - do 30. studenoga, za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine.

Sutra se obilježava Međunarodni dan starijih osoba te se, istaknuto je na sjednici, i na ovaj način pokazuje posebna briga i  skrb za osjetljive kategorije umirovljenika te osigurava naknadu isplate covid dodatka za umirovljenike s niskim prihodima.

Novi zakon o Hrvatskoj zakladi za znanost

Vlada je u Hrvatski sabor uputila prijedlog Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost kojim se predlaže da Zaklada, koja trenutno ima status neprofitne organizacije, stekne status proračunskog korisnika državnog proračuna.

Zaklada je osnovana 2001. godine, a novi zakon je upućen u Sabor budući da je postojeća regulativa zastarjela i ne regulira sustav financiranja znanosti na način koji bi bio usklađen sa svim zahtjevima trenutačnoga hrvatskoga i europskoga istraživačkog prostora.

"Novi zakonski prijedlog ključna je točka za provedbu reformi planiranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), s ciljem podizanja istraživačke i inovacijske djelatnosti i potencijala Hrvatske", istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kako bi se povećala učinkovitost i funkcionalnost ulaganja u znanstvene projekte i omogućila provedba programa planiranih u sklopu NPOO-a, naveo je, predloženo je brisanje točnih naziva programa.

 "S tim u vezi, a kako bi se programi jednostavnije prilagođavali okviru financiranja istraživanja, razvoja i inovacije, predloženo je da se vrste programa utvrde općim aktima Zaklade", objasnio je ministar.

Novim se zakonom uređuju i pitanja koja trenutačno nisu uređena, primjerice da osnivačka prava i obveze, kao i nadzor nad zakonitošću rada i postupanja Zaklade obavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Radi poboljšanja kvalitete i transparentnosti financiranja znanstvenih projekata i programa predlaže se i osnivanje novog stručnog tijela Zaklade - Povjerenstva za prigovore te se definira mogućnost prigovora, što do sada nije bilo moguće, a jasno se propisuju i načela rada Zaklade te je promijenjena i definicija korisnika Zaklade. Vlada  je osnivala Međuresornu radnu skupinu za pripremu, organizaciju i provedbu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, koja će se obilježavati tijekom iduće godine, s naglaskom na 15. siječnja.

Zagreb: Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa SJEDNICA VLADE Plenković otkrio koliko je RH 'zaradila' članstvom u EU: Ima onih koji o tome malo znaju, a prave se veliki akteri Zagreb: Modno usklađeni vremešni par prošetao Trgom bana Jelačića Od 1. siječnja 2023. Priprema se novi model: Obiteljske mirovine u prosjeku veće 300 kn? Novac za reforme STIGAO DIO NOVCA ZA REFORME Europska komisija Hrvatskoj isplatila predujam u vrijednosti od 6,14 milijardi kuna
Nenad Periš
POTRAGA JOŠ TRAJE
Otac nestalog Splićanina: Javljaju mi se svakakve vračare, govore mi da znaju gdje je Matej
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Branimir Krešimir:

  Informatički sam pismen,pa me interesira,kada i gdje je objavljen taj rok o predaji tog dokumenta.Sada se za to mora platiti banki,da izda taj dokument, a te podatke HZMO već ima,pa je to samo maltretiranje umirovljenika.Nadam se,da HZMO,daje potvrdu o primitku ... prikaži još! tog nepotrebnog dokumenta.

 • liliZG:

  porezna uprava može HZMOu dostaviti podatke o uplatama mirovina umirovljenika iz inozemstva, ne razumijem zašto u doba COVID-a i bolesti većine umirovljenika ne koriste informacijski sustav da sve usklade i odmah izračunaju u koju grupu umirovljenik spada i stvar riješena. ... prikaži još! nego opet maltretiraju penziće da se vucaraju sa nekakvim potvrdama za koje nisam niti pročitala od koga bi ih oni trebali dobiti i nositi Mirovinskom... strašno.... kada će sve naše službe od zdravstva do porezne početi koristiti svoje baze podataka unisono....

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  mogu li podnijeti zahtjev i oni koji su kod prve dodjele radili na četiri sat pa izgubili time pravo na dodatak a sada ne rade ostvariti pravo na dodatak?