Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za stan od 28 m2 dobila račun za grijanje od 1846 kn!

– Prije desetak dana isključila sam radijatore i sad u stanu sjedim u kaputu. Nema mi druge jer znam da ovo platiti ne mogu – kazala je ogorčena Nada Čehajić
17. veljače 2015. u 12:24 12 komentara 1987 prikaza
Grijanje radijator
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Računi za grijanje stanova u Vukovaru, za siječanj, a koji su prije nekoliko dana podijeljeni, još jednom su izazvali negodovanje građana. Vukovarci ponovno upozoravaju na enormno visoke račune za grijanje koje građanima, na ime isporučene toplinske energije, isporučuje gradska tvrtka Tehnostan. Građani tvrde kako ne uključuju sve radijatore, da se vrlo često smrzavaju, ali i da za stanove od 50-ak kvadrata dobivaju račune veće i od tisuću kuna.

– Živim u stanu od 55 kvadrata. Zgrada je izolirana i PVC stolarijom. U stanu nam rade dva radijatora, a nekada i samo jedan. Međutim, ipak sam dobila gotovo tisuću kuna račun. Kako? Ne znam, ali kada nazovem Tehnostan, kažu mi da je to tako, da HERA određuje cijene grijanja i sl. Bojim se i pomisliti koliki bi mi bio račun kada bih otvorila sve radijatore i grijala se cijeli dan, kaže Marija B. iz Vukovara.

Uz ovaj primjer treba znati da postoji niz građana koji su i za manje stanove dobili račune za grijanje koji su dvostruko veći. Jedna od njih je i Nada Čehajić, iz vukovarskog naselja Olajnica, koja je za garsonijeru od 28 kvadrata dobila račun na iznos od 1846 kuna. Pritom treba znati i kako Čehajić živi od mirovine od 1820 kuna.

– Prije desetak dana isključila sam radijatore i sad u stanu sjedim u kaputu. Nema mi druge jer znam da ovo platiti ne mogu. Žalosno je da mi moraju djeca pomagati – kaže Čehajić. Vukovarci kažu kako su ogorčeni ovakvim računima te da im nikako nije jasno zašto je jeftinije grijati se na električnu struju nego na gradsko grijanje koje kao energent upotrebljava plin. Dodatni je problem što se mnogi ne ugriju nego u svojim stanovima sjede odjeveni u kapute ili pokriveni dekama, ali zato sa zebnjom iščekuju dolazak računa unaprijed razmišljajući hoće li ih ili neće moći platiti. Na temu isporuke i naplate isporučene toplinske energije danas će konferenciju za novinare održati gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak.

>>Novi direktor u Tehnostanu : Ivana Kamerlu zamijenio Kristijan Lovrenščak

>>Zbog blokade Tehnostana hladni radijatori u stotinu stanova, ali i Uredu državne uprave i Županije
 

NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • tulipan870:

    Prosto da čovjek ne povjeruje što se tiče toga plaćanja u hrvatskoj ,od plina, struje itd.Čovjek stječe dojam da nam šalju račune po potrebi kada vide svoju bilancu,doslovce nas kažnjavaju,Razlog toga su politička obračunavanja preko leđa nedužnog čovjeka "SRAMOTA".

  • than:

    Sve je vrlo jednostavno. Broj izmisljenih radnih mjesta na koja su uhljebljeni podobni je porastao i treba skupiti za njihove place. Tako nazalost to funkcionira kod nas.

  • zgblabla:

    ma da "bubaju" se računi kak se kome digne,naša posla kada do kraja izreketarite narod onda malo kakti opraštate sve samo zbrda zdola .Svi se brinu da PLATIš ,suci odvjetnici ,javni bilježnici,fina,... a nitko od čega!