Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pucaju temelji hrvatske građevine

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, Jasenka Vukšić, smara da se sve odvija stihijski te da 'nema strateškog pristupa države koja bi trebala pokrenuti velike javne investicije i povući sektor'.
06. studenoga 2017. u 18:06 9 komentara 1826 prikaza
građevinari
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Nad građevinarstvom u RH nadvija se više nego zlokobna sjena kreditnih dubioza, do mjere da se može govoriti o potencijalno fatalnoj ugroženosti sektora. Jer upravo građevinci se godinama iscrpljuju s golemim postotkom u ukupnoj masi realno nenaplativih kredita u Hrvatskoj, piše Deutsche Welle.

'krediti' Analiza HGK U građevinarstvu 5,7 mlrd. kn loših kredita

Udio djelomično nenaplativih i potpuno nenaplativih kredita (NLP) u toj branši iznosi danas 64,1 posto, izvještava HGK. Riječ je o oko 5,7 milijardi kuna koje će se teško ili nikako naplatiti.

- Rast nam je trajao sve do 2011. godine s enormnom stanogradnjom, a onda je sve naglo palo. Tek smo se 2015. opet vratili u poslovanje s plusom. U međuvremenu je ta djelatnost pretrpjela ogromnu štetu pa više nemamo ni dovoljno odgovarajuće radne snage. Odnosno, potrebno je više platiti stručno osposobljene i iskusne radnike, da ne odlaze u inozemstvo. Ili uvesti također kvalificiranu, ali jeftiniju radnu snagu umjesto njih - rekla je Anka Mrak Taritaš za DW.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, Jasenka Vukšić, smara da se sve odvija stihijski te da 'nema strateškog pristupa države koja bi trebala pokrenuti velike javne investicije i povući sektor'.

Sindikalistica navodi i primjer slavne kompanije Viadukt - najstarija u tom segmentu u Hrvatskoj koja je upravo navršila 70 godina. 

- Čitavu svoju povijest (Viadukt) je odoljevao i na međunarodnom tržištu, a onda se urušio za svega par mjeseci. Danas u tu prazninu na domaćim gradilištima ulaze multinacionalne kompanije, dok hrvatski radnici bježe glavom bez obzira preko granice - objašnjava Vukšić.

Pogledajte i video: Ovako će izgledati novi zagrebački rotor

stanovi Građevinci u poslu Prošle godine izgrađeno više zgrada, ali manje stanova Predstečajna nagodba Viadukt otpušta 500 radnika i traži otpis 125 milijuna kuna Gradilište Pozitivna kretanja Građevinari optimistični, 60 posto više dozvola za 
nove stanove
Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • Deleted user:

  Hrvatsko gradjevinarstvo kao i sve skupa je pred bankrotom tko je odgovoran nitko

 • stefj:

  Eh da, dosta ljudi bježi van. No niti vani nije baš da cvjetaju ruže, ali se bar čovjek može nadati da će sve dobiti plaćeno... Kod nas je jedinu stvar što je država napravila za građevince, jer da je donijela ... prikaži još! zakon kojim se PDV plaća direktno državi, a građevincima neto iznos. Opet je država mislila isključivo na sebe, kao uvijek... Inače, da li je normalno da u npr. Irskoj čovjek ako ima bruto 2000 € na ruke dobije 1750 € (otprilike), a kod nas 1250 €? U Vel. Britaniji 1650, Njemačka 1580, itd...

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Ima li nekih temelja koji ne pucaju? Puko je bankarstvo, pukle su telekomunikacije, pukla je farmaceutska industrija, pukla je naftna industrija, puklo je zdravstvo, pukla je poljoprivreda, pukla je veleprodaja. Je li ima sto da nije puklo ?