Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrde da su na odmoru

Ukrajinsku djecu odvoze i u Bjelorusiju? Ukrajinci ne isključuju nalog za uhićenje Lukašenka

Ukrajina
Foto: REUTERS
1/3
27.04.2023.
u 16:32

Djeca s okupiranih teritorija Ukrajine navodno se ne odvode ilegalno samo u Rusiju, već i u Bjelorusiju. Vlasti u Minsku kažu da se ona nalaze "na odmoru". Koji su pravi ciljevi?

"Vidimo kako se, uz Lukašenkovu podršku, djeca iz Ukrajine odvode u Bjelorusiju i Rusiju", rekao je za DW bjeloruski oporbeni političar Pavel Latuško. Budući da mu je u njegovoj zemlji prijetilo uhićenje, on je prebjegao u Poljsku. U ožujku ga je sud u Minsku osudio u odsutnosti na 18 godina zatvora, piše Deutsche Welle.

Prema navodima EU-a i povjerenika ukrajinskog predsjednika za prava djece, vjeruje se da je više od 16.000 djece odvedeno iz Ukrajine s područja koja je okupirala Rusija, uključujući i djecu koja su bila u dječjim domovima. U ožujku je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove povjerenice za zaštitu djece Marije Lwove-Belowe zbog navodne otmice ukrajinske djece. Prema Latuškovim riječima, prebacivanje maloljetnika u Bjelorusiju krši i Ženevsku konvenciju iz 1949. Oporbeni političar ističe da Bjelorusija stavlja svoj teritorij na raspolaganje za rusku agresiju na Ukrajinu te se stoga ne može smatrati "neutralnom državom". Sve to potaklo je Latuška da prikupi materijal koji namjerava predati ukrajinskom državnom odvjetništvu, ali i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda u Haagu.

Bjeloruski državni mediji opširno su izvještavali o boravku ukrajinske djece u Bjelorusiji. "Propagandisti kažu da se djeca dovode u Bjelorusiju na odmor. Ali može li šestogodišnje dijete samostalno odlučiti napustiti svoju zemlju, u ovom slučaju Ukrajinu? Ne, to je nemoguće", smatra Latuško. Bilo bi drugačije da su obitelji dobrovoljno napustile zemlju ili da su ukrajinske vlasti dale dopuštenje. Ali to nije slučaj.

"Pomoć djeci Donbasa"

Prema Latuškovim riječima, u Rusko-bjeloruskoj uniji postoje posebni projekti koji imaju za cilj dovođenje ukrajinskih maloljetnika u dobi od šest do 15 godina u Bjelorusiju. "Ti su projekti osnovani prema uputama Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka", tvrdi on. Takva je primjerice odluka o 'Pomoći djeci Donbasa' od 16. rujna 2022. Njome je predviđen prijevoz 1050 ukrajinske djece u Bjelorusiju. Ove projekte financijski podupire državna tvrtka Belaruskali, jedan od najvećih proizvođača kalijevih gnojiva u svijetu. "Novac ide Zakladi Aleksej Talai koja organizira odlazak djece na ukrajinski teritorij", kaže Latuško. Prema njegovim riječima, u Bjelorusiju djecu dovode i svećenici Bjeloruske pravoslavne crkve, koja je dio Moskovske patrijaršije.

Krajem listopada državni tajnik Rusko-bjeloruske unije Dmitry Mesentsev posjetio je dječji kamp "Dubrava" u blizini Minska, koji je u vlasništvu Belaruskalija. Tamo je izjavio da je "za projekt izdvojeno nekoliko desetaka milijuna rubalja" te da će se angažman nastaviti. "Bilo nam je drago pomoći putovanje djece u Bjelorusiju", rekao je Mesentsev. Dodao je kako je cilj pomoći djeci da "zaborave teška iskustva i ostvare snove" kako bi postali "pouzdani građani svoje zemlje".

Tko je Alexei Talai?

Zaklada Talaj planira u travnju i svibnju dovesti više od 1000 ukrajinske djece u Bjelorusiju. DW je pitao čelnika zaklade Alexeja Talaja da objasni ulogu svoje organizacije, no odgovora nije bilo. Talaj je član paraolimpijske plivačke reprezentacije, poduzetnik i redoviti sudionik akcija podrške Aleksandru Lukašenku. Odgovarajući na Latuškove optužbe, Talai je na svom Telegram kanalu napisao da nas "ni Haag neće spriječiti da se bavimo dobrotvornim radom i dalje pomažemo djeci Donbasa".

Aleksej Talai u travnju je posjetio i više od 300 maloljetnika iz Ukrajine u kampu „Dubrava". Ondje je, između ostalog, podijelio i trake u bojama ruske i bjeloruske zastave. Odmaralište su posjetili i vladi blizak politolog Alexander Shpakovsky, prvi tajnik Saveza bjeloruske mladeži Alexander Lukyanov i članovi militarističkog kluba "Rodnik".

Latuško smatra da bi se sve to prema odredbama međunarodnog prava nedvojbeno moglo označiti kao ratni zločin s ciljem odgajanja djece u protuukrajinskom raspoloženju.

Što kažu Ukrajina i UNICEF?

Bivši povjerenik za prava djeteta ukrajinskog predsjednika i predsjednik zaklade "Spasimo Ukrajinu" Mykola Kuleba rekao je za poljski TV kanal Belsat da ukrajinska strana još nema dokumentirane činjenice o prijevozu ukrajinske djece u Bjelorusiju, ali ako se prikupi dovoljno dokaza, on ne isključuje zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje Aleksandra Lukašenka i ostalih uključenih. Čak i ako bi se u slučaju Bjelorusije moglo raditi o tome da se djeca samo prevoze u jednom i drugom smjeru, Kuleba smatra da bi se već i to moglo okvalificirati kao ratni zločin.

Aaron Greenberg, regionalni savjetnik UNICEF-a za zaštitu djece u Europi i srednjoj Aziji, kaže da je organizacija upoznata s izvješćima kako su "neka ukrajinska djeca dovedena u Bjelorusiju iz Ruske Federacije na kratko vrijeme".

"I dalje smo duboko zabrinuti zbog izvješća o evakuacijama djece bez odgovarajućih zaštitnih mjera i ishitrenim povratcima djece s mjesta preseljenja koja ne uzimaju u obzir interese djece", rekao je on za DW, i dodao da je UNICEF također zabrinut i zbog ubrzanih postupaka za promjenu državljanstva ukrajinske djece. 

Komentara 7

BP
Besposlen pop
17:32 27.04.2023.

Dogodine i u Minsku 💪🇺🇦

Avatar uputnik
uputnik
07:00 28.04.2023.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala je rezoluciju da je rusko prisilno pritvaranje i deportacija djece s okupiranih teritorija u Ukrajini "genocid".

BI
billynik
17:24 27.04.2023.

Što ih je trebalo ostaviti na ratištu, izgleda da na zapadu fali mladog mesa i ljudski organa. Zambija stvara probleme pa treba naći novi izvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije