Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donjeck i Lugans

Završio 'referendum' na istoku Ukrajine, izlaznost - 70%

Foto: RT/Twitter
1/12
11.05.2014.
u 21:20

Ukrajinska nacionalna straža je ranije danas ušla u Donjeck i zauzela nekoliko glasačkih mjesta, među njima i zgradu vijećnice

21.00 sati - 'Referendum' u ukrajinskim pokrajinama Lugansk i Donjeck je završen. Organizatori tvrde da je 'referendumu' pristupilo više od 70% birača.

20.00 sati - Jedan je civil poginuo, a nekoliko ih je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila kad je ukrajinska nacionalna straža otvorila vatru na prosvjednike okupljene ispred gradske vijećnice u Krasnoarmejsku u oblasti Donjeck. Straža je ranije danas ušla u Donjeck i zauzela nekoliko glasačkih mjesta, među njima i zgradu vijećnice.

16.15 sati - Ako se referendum nastavi, organizatori će prekršiti međunarodno pravo i narušiti teritorijalni integritet Ukrajine. SAD neće priznat rezultate ilegalnog referenduma, objavio je američki State Department u službenom priopćenju.

15.34 sata - U Luganskoj oblasti do 14 sati glasalo je više od 75 posto birača, tvrdi tajnik ''vojske jugoistoka'' Vasiliji Nikitin.

Ruski mediji javljaju da su neredi su zabilježeni i u gradu Novoajdaru koji se nalazi 60 kilometara sjevernoistočno od Luganska. Ondje je u tijeku evakuacija biračke komisije. Oklopna vozila ukrajinske Nacionalne garde blokirala su ulaze na birališta dok su njeni pripadnici demolirali prostorije za glasanje.

Izvjestitelj ABC-ija Alexander Marquardt objavio je tvit koji, tvrdi, svjedoči da je danjašnji referendum ''farsa''. On prikazuje uvećan kadar snimke s jednog od birališta na kojem je vidljivo da je jedna žena u glasačku kutiju ubacila dva listića.

13.50 sati - Ukrajinska policija zaustavila je i zaplijenila vozilo u Donjecku u kojem su trojica muškaraca prevozila oružje i 100.000 glasačkih listića na kojima je bilo zaokruženo ''da''. Mnogi strani izvjestitelji iz Ukrajine svjedoče o nepravilnostima na biračkim mjestima te očiglednim propustima tijekom glasovanja. Neki navode da su vidjeli kako neki ljudi glasaju i triput!

11.28 sati - Početak referendumskog dana u Ukrajini ne prolazi bez novih sukoba. Tijekom noći u Slavjansku su odjekivale paljbe i detonacije, a jutros je nakon sukoba separatista i Ukrajinaca izgubljena veza s gradom Krasniji Limanskom.

Europski mediji izvještavaju o velikom odazivu birača. Tako je do 11 sati u Lugansku glasalo čak 30 posto birača dok su u Donjecku vidljivi veliki redovi ispred biračkih mjesta. Piše se i o naoružanim ljudima koji zastrašuju stanovništvo Luganska, no konkretnijih informacija o tim grupama još nema.

Dok sukobi u Mariupolu ne jenjavaju, birališta u ukrajinskim pokrajinama Donjeck i Lugansk danas su u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu otvorila vrata građanima kako bi se na referendumu izjasnili o odcjepljenju od Ukrajine.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Glasači će do 19 sati na 56 birališta u više od 12 gradova moći odgovoriti na pitanje ''Podupiru li samoodređenje narodne Donjecke republike'' pri čemu se samoodređenje odnosi na neovisnost. Rezultati izbora bit će važeći bez obzira na odaziv, ali i činjenicu da je birački popis star dvije godine.

Zanimljivo je da današnji referendum u Ukrajini neće promatrati međunarodni promatrači niti ijedna međunarodna institucija.

>>Zašto je 'referendum' na istoku Ukrajine nezakonit?

Komentara 112

RA
Rangostar
13:36 11.05.2014.

Mora da ima neka formula koja kaze koji referendum je legalan a koji ilegalan ili je jedino bitno ko' ga podrzava i zasto.

NE
Nepobjedivi
11:03 11.05.2014.

Rezultati se unaprijed znaju, baš kao i na predsjedničkim izborima 25. svibnja. I posljedice također: Rusija će priznati rezultate referenduma, a Zapad rezultate predsjedničkih izbora. Ali nema veze, idemo dalje. Kreatori kaosa još nisu zadovoljni. Još nema dovoljno mrtvih.

AA
aabbcc
15:02 11.05.2014.

Strasno ! Narod u redovima za glasanje protiv demokratske Vlasti u Kijevu koja brine za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije