Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA USKOK-a i POLICIJE

Nakon pretresa kuće i BMW-a policija privela Stjepana Kovača

Foto: Mario Naranđa/Pixsell
1/24
10.09.2021.
u 19:56

Državno odvjetništvo dalo je zahtjev saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se ukine imunitet zastupniku Stjepanu Kovaču

Međimurski župan Matija Posavec i još pet osoba uhićeno je u novoj akciji policije i USKOK-a. Akcijom je obuhvaćen i bivši gradonačelnik Čakovca te saborski zastupnik SDP-a Stjepan Kovač koji ima imunitet. Mandatno-imunitetno povjerenstvo u međuvremenu je na zahtjev DORH-a Stjepanu Kovaču skinulo imunitet. 

Uhićene se osobe sumnjiče za niz koruptivnih djela koja uključuju zloporabu položaja te davanje i primanja mita. Prema neslužbenim informacijama, Posavec je primio mito od 10 tisuća kuna, dok se zastupniku Stjepanu Kovaču traži skidanje imuniteta zbog lažne prijave za prijetnju. 

Tijek događaja pratite u nastavku: 

19.40 - Policija je oko 19.40 sati nakon pretresa kuće odvezla Stjepana Kovača

1/14

19.20 - Pretres BMW-a Stjepana Kovača

Foto: Ivica Beti

17:30 Potpredsjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) SDP-ova Barbara Antolić Vupora izjavila je u petak da je tužna ako je njen stranački kolega Stjepan Kovač uistinu fingirao sms-ove u kojima mu se prijeti te kako taj slučaj baca sjenu na druga teža događanja koja su u tijeku. Više pročitajte ovdje.

17:00 Policija je nešto prije 17 sati pokucala na vrata Stjepana Kovača u Čakovcu i ušla u njegovu obiteljsku kuću. Je li on u kući, nije poznato.  

16:13 Mladen Novak, SDP-ov predsjednik Skupštine Međimurske županije u prošlom sazivu, rekao nam je da se nada da će župan Matija Posavec dokazati nevinost.

- Poznat je naš odnos i da sam javno kritiziramo njegove odluke za koje sam smatrao da nisu dobre i racionalne. Nadam se da će Posavec dokazati nevinost, jer ako se pokaže da je istina to za što ga se sumnjiči, to neće šteti samo njemu nego cijelom Međimurju. Iskreno, iznenadio sam se kad sam čuo da ga se sumnjiči za primanje 10.000 kuna mita - kaže Novak i dodaje da on nije imao utjecaja na zapošljavanja u Županiji.

Za bivšeg gradonačelnika Stjepana Kovača rekao nam je da je također bio iznenađen.

- Teško je danas sakriti digitalne tragove i nevjerojatno mi je da bi se s time igrao - kaže Novak.

15:24 Nakon završetka sjednice, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics kratko je komentirao njihovu odluku. 

- MIP je jednoglasno odlučilo dati suglasnost na zahtjev DORH-a. Odluka MIP-a je na putu prema DORH-u. Ovo se tretira kao ljetna stanka i naša je odluka izvršna, kazao je te naveo kako je riječ o dosta opširnom zahtjevu, a riječ je o kaznenom djecu trgovine utjecajem. 

15:15 Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora dalo je jednoglasno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača i odobrenje za njegovo uhićenje i određivanje istražnog zatvora na zahtjev DORH-a, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem.

14:36 - Stjepan Kovač je oko 14.30 sati ušao u svoju kuću u Ulici Slavka Kolara. Izašao je iz automobila i bez riječi ušao u kuću u pratnji jedne osobe.

Foto: Ivica Beti

14:27 -  Nije na meni da vjerujem ili ne - rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini na pitanje vjeruje li da je istina to što se županu Posavcu stavlja na teret.

Istaknula je da je iznenađena optužbama na račun njezina prethodnika Kovača i župana Posavca. O svemu je doznala iz medija. Surađujući s Posavcem nije, veli, uočila ništa što bi upućivalo na kaznena djela. 

14:17 Matija Posavec sumnjiči se da je od Josipa Kobala primio 10.000 kuna te da je urgirao za zapošljavanje dviju žena. Više pročitajte ovdje

13:54 - Ni za koga ne navijam, ali ako su ljudi privedeni, onda onaj koji je to učinio ima razloga zašto je to učinio, kratko je rekao Zoran Milanović o uhićenjima.

13:30 USKOK je priopćenjem izvijestio kako su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU koprivničko-križevačkom i PNUSKOK-om.

- Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba, među kojima su i službene osobe, za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju te će o tome pravodobno obavijestiti javnost. Za sada se može potvrditi da se među osobama u odnosu na koje se provode navedene radnje nalazi i saborski zastupnik za kojeg je od Hrvatskog sabora zatraženo skidanje imuniteta, naveli su. 

13:28 Nakon što je jutros uhićen međimurski župan Matija Posavec, razgovarali smo s njegovim ocem Ivanom Posavcem kojeg je šokirala cijela situacija. Ovdje pročitajte što nam je rekao.

13:21 Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan koja je u trenutku kada se Stjepan Kovač "slomio" pred kamerama bila s njim na samoj konferenciji za medije kaže da u niti jednom trenutku nije pomislila da je rije o glumi. 

- Bila sam iznenađena i stekla sam dojam da se kolega spontano raspao, nikako da je glumio - kaže Borzan.

13:20 Zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić komentirala je u Saboru uhićenja te ustvrdila kako je dobro što se procesi provode, no kako nedostaje pravosudni epilog. 

- Dobro je da se korupcija razotkriva, loše je što se događa. Nedostaje pravosudni epilog, nekada nemamo presudu i po 10 godina, kazala je Benčić te navela kako su prije već godinu dana tražili da se utvrdi što su "kočnice sustava" kako bi procesi bili ubrzaniji i efikasniji. 

- Transparentnost nije garancija da nema političke korupcije. Važno je biti transparentan, no to nije garancija. Političku korupciju možemo iskorijeniti samo političkim izborima i političkom kulturom u čijem je stvaranju ključno obrazovanje, navodi. Dodaje kako smatra da problemi postoji i u zakonodavnom, i u obrazovnom sustavu zbog čega se ne potiče stvaranje političke kulture. 

Arsen Bauk ranije je poručio kako "svjedočimo manevru Državnog odvjetništva" te kako slučajevi Matije Posavca i Stjepana Kovača nisu povezani. Benčić navodi kako se ne zna točno o čemu se radi te kako slučajevi nisu povezani. 

- Kada je istraga u toku, to ne znači da je osoba kriva, ali je važno da kao političke stranke kažemo "to je istraga, pustimo ih da rade", bez da stanemo u obranu samo zato što je netko naš, kazala je dodajući kako se time jača povjerenje u institucije.

- Važno je da se proces napravi i da dođe prije do pravosudnog epiloga, napominje Benčić.

12:47 Iz Međimurske županije priopćeno je kako nisu primili službenu informaciju o privođenju župana Posavca. 

- Međimurska županija nije primila nikakvu službenu informaciju o navodima iz medija da je župan Međimurske županije Matija Posavec priveden od strane USKOK-a. Županijske službe redovno funkcioniraju, a u slučaju bilo kakvih službenih informacija pravovremeno ćemo vas obavijestiti, navedeno je u priopćenju zamjenika župana Međimurska županije Josipa Griveca. 

12:30 Na uhićenja se osvrnuo i MUP priopćenjem u kojem je navedeno kako će tijekom današnjeg dana provesti sva uhićenja i hitne dokazne radnje koje su rezultat istraživanja. Više o tome pročitajte ovdje

12:19 Arsen Bauk na svom je Facebook profilu istaknuo kako slučaj Matije Posavca i Stjepana Kovača nisu povezani. 

- I danas svjedočimo vješto izvedenom manevru Državnog odvjetništva i njihovom istančanom osjećaju za medijsku pripremu, političku ravnotežu i suptilni pritisak na sud. Žao mi je što i mediji, nadam se nesvjesno, u tome sudjeluju.

Dakle: slučaj župana Matije Posavca i zastupnika Stjepana Kovača nemaju nikakvog (slovima: nikakvog) međusobnog doticaja.

Objavljivanje zahtjeva za skidanje imuniteta, a bez konkretnog opisa o čemu se točno radi i spominjanje djela "trgovine utjecajem" trebalo bi poslužiti za dodatno garniranje korupcijske priče u kojoj eto sudjeluje i jedan član SDP-a. Kolega Kovač, ako se dokaže da je kriv, odgovarat će i bit će kažnjen. Za nekakve lažne SMS-ove. O tome se ovdje radi, poručio je Bauk. 

12:15 - Županijske službe redovno funkcioniraju, rekao je zamjenik župana Josip Grivec.

12:12 Stjepanu Kovaču traži se skidanje imuniteta zbog lažne prijave za prijetnju. Više pročitajte ovdje

12:07 - Vjerujem da će policija i USKOK izvijestiti javnost kad se stvore uvjeti za to, kazao je ministar Davor Božinović o uhićenjima. Više pročitajte ovdje.

12:05 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kratko je komentirao akciju uhićenja i zahtjev za skidanje imuniteta Stjepanu Kovaču. 

- MIP će učiniti ono što je potrebno kako bi se mogli provesti postupci, kazao je Jandroković.

- Ostao sam neugodno iznenađen informacijom o uhićenjima. Sabor će učiniti ono što sukladno zakonu mora, naveo je. 

11:33 Primanje mita dovodi se u vezu s nekime povezanim sa Županijskom upravom za ceste.

Stjepan Kovač rekao je da ne zna za što ga se tereti. 

11:10 Policija je potvrdila da je uhićeno šest osoba zbog koruptivnih radnji. Za Stjepana Kovača traži se ukidanje imuniteta zbog kaznenog djela trgovine utjecajem.

Za Posavca se neslužbeno govori da je primio 10.000 kuna mita.

11:00 Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics kazao je kako je sjednica MIP-a danas u 15 sati. 

- Informacija najvažnija je da je sjednica MIP-a danas u 15 sati. Dobili smo materijal, traži se za kolegu Kovača odobrenje Sabora za vođenje kaznenog postupka te za lišavanje slobode i određivanje istražnog zatvora. Na teret mu se stavlja trgovina utjecajem, rekao je Jankovics za N1, dodavši da će on podržati taj zahtjev i glasati za skidanje imuniteta Kovaču.

10:30 Državno odvjetništvo dalo je zahtjev saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se ukine imunitet zastupniku Stjepanu Kovaču. Potvrdio je to i Hrvoje Zekanović danas u Hrvatskom saboru.

Uobičajena je praksa da se postupi po zahtjevu DORH-a, što bi značilo da će Kovaču tijekom dana biti skinut imunitet. Zekanović kaže da ne zna koji je razlog za skidanje imuniteta.

10:25 - Mi vam zasad ne dajemo nikakve informacije - rekli su nam u Međimurskoj županiji koju smo nazvali kako bismo provjerili informaciju o uhićenju župana Matije Posavca. 

Komentara 126

DU
Deleted user
10:40 10.09.2021.

Čudno da se Stjepanu Kovaču ne spominje stranka, naime SDP. Da je HDZ u pitanju, prvo bi to iskočilo, a onda tekst.

DU
Deleted user
10:39 10.09.2021.

Ovi iz SDP su kao nevini a ustvari su oni najveće lopine u državi, a puna im usta prozivanja drugih za lopovluk i korupciju - dno dna - samo hapsi redom sve

PI
Pišmevrit
10:31 10.09.2021.

HNS? Pa ta je i usao u politiku iskljucivo da bi mogao krasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije