Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Glas poduzetnika

Ugostitelji traže s 1. veljače otvaranje kafića, ali i teretana, kockarnica...

Šibenski ugostitelji u problemima
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
23.01.2021.
u 16:23

Traži se jednakost prava na rad za sve ugostitelje, a na Vladu se apelira da osigura jednokratne isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva od tri posto ukupnog prihoda u 2019.

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja uputile su dopis Vladi i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu upozoravaju "na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad i ističu da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj".

U priopćenju se pojašnjava da je ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti  onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta. Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke, podsjećaju poduzetnici, nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela.

"Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25% te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3%.", poručuju iz Udruge Glas poduzetnika i Nacionalna udruge ugostitelja.

VIDEO Stožer: Mjere se produljuju do 31. siječnja.

Kako bi se potaknuo rast ekonomske aktivnosti, zahtijevaju jednakost prava na rad za sve ugostitelje, osiguranje jednokratne isplate poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019., te produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta.Također, apeliraju da se nastave mjere za refundaciju fiksnih troškova, ali na način da je dokaz tome zaprimljen račun, a ne plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta unaprijed plaćenih računa, kažu, omogućit će se da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.

- Ako se nastavi značajnije poboljšanje epidemiološke slike tj. smanjivanje oboljelih i hospitaliziranih, tražimo otvaranje od 1. veljače svih onih kojima je zabranjeno ustavno pravo na rad kao što su ugostitelji, ali i teretane, kockarnice, rođendaonice i sl. Naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Također, zahtijevamo adekvatnu naknadu, kao i efikasno provođenje ekonomskih mjera. Ističem da je sve to izostalo - poručuje Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Nova predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak, koja Udrugu vodi otkako je njen prethodnik Marin Medak dao ostavku, poručuje da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru.

- Svjesni smo činjenice da je zdravlje na prvom mjestu i da su uvjeti za normalan rad daleko ispred nas te da je zajednički cilj svih zemalja pandemiju staviti pod kontrolu i iskorijeniti je. Podržavamo popuštanje mjera u skladu s epidemiološkim uvjetima, ali pri tome je nužno voditi računa o popratnim gospodarskim mjerama - kaže J.Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.
Ako se ne poduzmu značajniji koraci, stoji u priopćenju, cijeli sektor pretrpjet će ozbiljan udarac. Ugostitelji poručuju da dosadašnje Vladine mjere za pomoć nisu pomogle tom sektoru, koji je dosad, kako se navodi, izgubio preko 11.000 zaposlenih.

Komentara 15

SP
Split71
16:45 23.01.2021.

Moze pod jednim uvjetom, Kava 5.00kn Pivo 12.00kn.......

SA
sargu123
16:46 23.01.2021.

Dogovorite se međusobno i svi otvorite isti dan! Dosta je terora.

EB
EBERT
16:52 23.01.2021.

Kockarnice za uvijek zatvoriti. Kome su one potrebne? Zalosno je da je to upce dozvoljeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije