Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jača pritisak ilegalaca

Udvostručio se broj migranata koji uz granicu čekaju da ilegalno uđu u Hrvatsku

Na GP Velika Kladuša-Maljevac djeci migranata vrijeme prolazi kroz igru
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
14.06.2022.
u 22:22

Ukupan broj pokušaja ilegalnih prelazaka vanjskih granica EU u prvih pet mjeseci ove godine porastao je za čak 82 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od siječnja do svibnja, prema preliminarnim izračunima, na vanjskim granicama EU otkriveno je čak 86.420 ilegalnih ulazaka.

Pritisak ilegalnih migranata na vanjske granice Europske unije ne prestaje, a najteža je situacija na tzv. zapadnobalkanskoj ruti, koja vodi i do Hrvatske. Uz najviše pokušaja ilegalnog prelaska granica EU, posebnost je na toj ruti što migranti kada jednom stignu do granice i ostaju u tom području.

Tako se njihov broj više nego udvostručio u odnosu na lani i sada ih je uz hrvatsku granicu 12.088 koji nastoje ilegalno ući u EU. A ne odustaju lako. Budu li vraćeni, jednostavno stalno pokušavaju ponovno ući, kažu u Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

Ukupan broj pokušaja ilegalnih prelazaka vanjskih granica EU u prvih pet mjeseci ove godine porastao je za čak 82 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od siječnja do svibnja, prema preliminarnim izračunima, na vanjskim granicama EU otkriveno je čak 86.420 ilegalnih ulazaka.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Samo u svibnju Frontex je registrirao oko 23.500 neregularnih prelazaka, što je 75 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na tzv. zapadnobalkanskoj ruti bilo je 40.675 ilegalnih prelazaka, što je polovica od ukupnog broja zabilježenog na vanjskim granicama Europske unije. To je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema nacionalnosti su na toj ruti većina ilegalnih migranata Sirijci i Afganistanci. Većina otkrivenih već je neko vrijeme bila na zapadnom Balkanu prije nego što je pokušala ući u EU.

Veliki broj ilegalnih migranata je u kampovima na području BiH odakle pokušavaju ući u Hrvatsku, ali ne s namjerom da ovdje ostanu, već da preko Hrvatske stignu u neka druga odredišta. Hrvatska je izbjeglicama i ilegalnim migrantima uglavnom samo tranzitna zemlja, pa čak i azilanti i oni koji su u Hrvatsku došli u sklopu programa relokacije temeljem europske solidarnosti iz kampova u Grčkoj i Italiji, uglavnom odavde odlaze.

I zbog velikog priljeva ilegalnih migranata, i iz političkih razloga vezanih za pristupanje Schengenu, za Hrvatsku je također važno da se postigne napredak i konsenzus u reformi migracijske politike i schengenskog zakonika. Napredak i jest postignut prošli tjedan u Luxembourgu gdje su se sastali ministri unutarnjih poslova, među kojima je bio i hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ministri unutarnjih poslova država članica usvojili su zajedničko pregovaračko stajalište o prijedlozima uredbi o registriranju migranata i Eurodacu, europskom sustavu za usporedbu otisaka prstiju podnositelja zahtjeva za azil te uspostavi mehanizma solidarnosti za rasterećivanje država članica na vanjskim granicama koje su najviše pod pritiskom migranata s Mediterana. 

Ključne riječi

Komentara 3

5S
505.scrtom
23:02 14.06.2022.

zašto oni nisu tako važni !?, možda jer sprovode tihu invaziju bez agresija..

DU
Deleted user
09:41 15.06.2022.

Proritet imaju Ukrjaniski migranti,jer njih je Rusija protjerala,a na cekanju su ovi sto smo mi uz ameriku protjerali iz njihovi drzava......

DU
Deleted user
07:28 15.06.2022.

Zašto se ne piše da je Zagreb pun ilegalnih migranata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije