Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BiH 2000 izbjeglica, u Srbiji 5000

U tri mjeseca palo 188 krijumčara migranata u Hrvatskoj

storyeditor/2022-04-19/migranti_PXL_unu_190422.jpg
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
20.04.2022.
u 11:01

Policija je tijekom prva tri mjeseca ove godine uhitila i kazneno procesuirala 188 krijumčara, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja povećanje od 23 posto, s obzirom na to da je lani uhićeno i procesuirano 146 krijumčara, kažu iz MUP-a

S dolaskom proljeća i toplijih dana aktivirane su migrantske rute duž Hrvatske, a najaktivnija je i posljednjih dana ona na kojoj je Hrvatska najtanja – iz susjedne Bosne i Hercegovine. Mahom iz smjera Velike Kladuše ili Bihaća, migranti se preko Karlovačke županije žele domoći Slovenije, pa dalje Austrije, Njemačke, Francuske i drugih zemalja središte i sjeverne Europe. Sve su te migrantske rute, kako u Karlovačkoj, Ličkoj, Primorsko-goranskoj županiji tako i diljem Hrvatske, dobro poznate hrvatskoj policiji.

Porast za 5% u godinu dana

O prolascima grupa ljudi u noćnim satima policiji dojavljuju građani, a da su migrantske rute, pa i one po rijekama, sada ponovno aktivne, dokazuju i, nažalost, sve češće vijesti o migrantima koji se na tom putu utapaju u rijekama. Prije nekoliko dana dvojica migranata, Senegalac i Gambijac, utopili su se u Mrežnici; jedan na području grada Ogulina u Donjim Dubravama, drugi u mjestu Svojić u općini Barilović. Obje rute migranti koriste već godinama. Razlika je samo u tome odakle dolaze. Na početku migrantske krize na ruti su bili uglavnom stanovnici Afganistana, Iraka, Irana, dok zadnjih godina do Europe žele doći i Pakistanci, Senegalci, Etiopljani, Turci, Bangladešani, Alžirci...

Policija je u posljednjem slučaju na području Svojića zatekla skupinu od osam migranata od kojih je jedan bio u teškom zdravstvenom stanju pa je dobio liječničku pomoć. Privedeni su u policiju gdje je utvrđeno iz kojih zemalja dolaze i da su u Hrvatsku ušli ilegalno. Policiji su rekli i za dvojicu suputnika koji su se utopili u Mrežnici koji su nakon potrage i pronađeni. Osim ovakvih slučajeva, kada se locira čitava skupina migranata koja prijavi utapanje suputnika, policija često zna zateći samo tijela nepoznatih osoba u rijekama; zadnji je takav slučaj bio prije nekoliko dana u Kupi na području Vrbovskog. Od početka godine karlovačka je policija pronašla leš nepoznate osobe i u Korani kod Slunja, a zabilježeno je i još nekoliko utapanja u Mrežnici te Kupi kod Vrbovskog.

– Tijekom prva tri mjeseca ove godine evidentirali smo 3433 slučaja nezakonitih prelazaka državne granice, što je povećanje od 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada smo evidentirali 3267 nezakonitih prelazaka – kazali su nam iz MUP-a. Podaci koji će se prikupiti do kraja travnja mogli bi svjedočiti tom povećanju. S obzirom na podatke o utopljenim migrantima od početka godine, i ta bi brojka mogla biti u porastu.

Uhićeno 146 krijumčara u 2021.

– Tijekom 2021. godine evidentirali smo 15 smrtnih stradavanja nezakonitih migranata, a najčešći uzrok smrti bilo je utapanje te stradavanje u prometnim nesrećama. Što se tiče krijumčarenja ljudi, policija je tijekom prva tri mjeseca ove godine uhitila i kazneno procesuirala 188 krijumčara, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja povećanje od 23 posto, s obzirom na to da je lani uhićeno i procesuirano 146 krijumčara – dodaju iz MUP-a.

Zanimljiv je i podatak o broju migranata u kampovima u susjednim zemljama iz kojih se odvažuju na ilegalne ulaske u Hrvatsku. Procjene su da je trenutačno na području BiH u kampovima u Velikoj Kladuši i Bihaću oko dvije tisuće migranata te njih oko 5000 na području Srbije. Riječ je o promjeni situacije s obzirom na to da su brojke prethodnih godina bile obrnute i migranata je bilo više po kampovima u BiH.

VIDEO Nevjerojatan slučaj iz Njemačke! Pet puta u istoj noći pregazio ga vlak – i preživio!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije