Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Građani mogu očekivati niže kamatne stope na kredite, ali to neće trajati zauvijek'

'Polako se normalizira monetarna politika. Neke od naših središnjih banaka u tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe su već počele dizati kamatne stope. I na to moramo biti spremni', rekao je guverner Hrvatske narodne banke
26. prosinca 2017. u 22:07 13 komentara 2094 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je govorio oo najavama za uvođenje eura. Najavio je rast kamatnih stopa za gospodarstvo, ali tvrdi da za građane još uvijek nema bojazni. 

Udruga Franak Valentina Wiesner Mijić Iduće godine uz još niže kamate i veće plaće lakše u otplatu duga

Na pitanje vidi li ijednu strukturnu reformu koja se provodi. Vujčić je odgovorio:

"Glavna strukturna reforma koja se dogodila u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina je ulazak u Europsku uniju. One strukturne reforme koje su potrebne, a to su zdravstvo, javna uprava, pravosuđe, obrazovanje... vrlo malo se događa. Znamo da Hrvatska ne stoji dobro na bilo kojoj listi usporedbe sa sličnim zemljama po tim pokazateljima".

Što se tiče uvođenja eura prvi cilj je ulazak u tečajni mehanizam u kojeg od 2005. niti jedna zemlja nije ušla, rekao je. "Ako možemo išta pretpostaviti to je upravo to, da moramo pokazati neki reformski kapacitet da bismo ušli u tečajni mehanizam", rekao je.

Na konstataciju da je 2017. prijelomna što se tiče niskih kamata i jeftinog novca i za Europu i za Hrvatsku guverner je rekao:

"Polako se normalizira monetarna politika. Neke od naših središnjih banaka u tranzicijskim zemljama centralne i istočne Europe su već počele dizati kamatne stope. I na to moramo biti spremni, a za to moramo spremiti i naše gospodarstvo".

Vujčić je rekao da za građane za sada nema bojazni. 

"Znači, kamatne stope neće rasti. Građani mogu očekivati da će im u idućim mjesecima kamatne stope biti niže na stambene ili potrošačke kredite koji su vezani za referentne kamatne stope. Ali to neće trajati zauvijek", naglasio je.

Na pitanje voditelja da je oprezan kao guverner i građanima poručuje da se ne polakome za ovim jeftinim novcem trenutno Vujčić je odgovorio: 

"Svatko mora sam procjenjivati kada će uzeti i koji kredit. Ali definitivno ona pomama za kreditima koju smo vidjeli sredinom 2000-tih godina, kada je HNB morao kočiti tu kreditnu ekspanziju, sasvim sigurno nije dobra jer dovodi do takvih razina duga koje onda dovede i do recesije kakvu smo imali šest godina".

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Boris Vujčić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Andrej Plenković Prilika U 2018. nema izbora ni referenduma pa Plenković ipak kreće u reforme Andrej Plenković Korjenite reforme Plenković otkrio prve poteze Vlade u 2018. godini! Andrej Plenković BRŽE REFORME Plenković: U idućoj godini moramo pokrenuti istinske promjene
zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Vjerujte mi da ovaj ni kiosk na trešnjevačkom placu nije u stanju vodit a kamoli hnb-e, doduše po ovim našim zakonima van pameti teže je je i odgovornije vodit pekaru nego nacionalnu banku.

 • Avatar Roy Bean
  Roy Bean:

  Pozdrav IZBAVITELJU Vujčiću kralju svih štakora u Hrvata

 • Deleted user:

  Kakvi su to Ugovori (kreditni) dugoročni a s promjenjivim kamatom? To nisu Ugovori već smeće koje štiti isključivo banke? Ugovor ove godine treba štititi Zakon do kraja otplate, dok nije isplaćen, tako bi obje strane donosile rizik? Ovako, zbog ovakvog ... prikaži još! Guvernera nismo iskoristili dugogodišnji jeftini kapital u Svijetu?! Mogli smo prepoloviti dug?