Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak

Na Višem sudu u Mariboru odlučeno je da valutna klauzula CHF nije poštena valutna klauzula

Udruga Franak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
06.07.2017.
u 09:41

U odluci Višega suda u Mariboru piše da se ugovaranjem valutne klauzule CHF krše obveznopravna načela, i to načelo savjesnosti i poštenja te ustavno načelo društvene funkcije kreditnog odnosa.

Iz Udruge Franak priopćili su da su od Alje Prestar, predsjednice Združenja Frank iz Slovenije, kako je donesena prva drugostupanjska sudska odluka u Sloveniji kojom je valutna klauzula CHF sudski proglašena neprihvatljivom valutnom klauzulom.

U odluci Višega suda u Mariboru piše da se ugovaranjem valutne klauzule CHF krše obveznopravna načela, i to načelo savjesnosti i poštenja te ustavno načelo društvene funkcije kreditnog odnosa.

Također, piše kako su potrošači slabija strana zaštićena zakonom da je dužnost suda po službenoj dužnosti ukinuti učinke nepoštenih ugovornih odredabavi da sud na vlastitu inicijativu mora spriječiti primjenu nepoštenih ugovornih odredaba

U slučaju kada je domaća valuta stabilna, nema razloga za indeksaciju kredita valutnom klauzulom te ona u tome slučaju služi za dodatnu zaradu banke na razlici tečaja, stoji u odluci.

Budući da ne postoje zakonska propisana ograničenja za primjenu valutne klauzule, svakako bi se za primjenu valutne klauzule morale ugovoriti granice slično kao što se ugovaraju granice za kamatne stope u skladu sa zabranom nepoštenih ugovornih odredaba.

Iz Udruge Franak naveli su kako je sud odlučio da obveza savjesnosti i poštenja iz Zakona o obveznim odnosima podrazumijeva da osim što ugovorna strana treba nastojati ostvariti svoj interes, isto tako mora paziti i na interes druge ugovorne strane te se osim na zakonske odredbe sud treba osloniti i na moralna načela.

Apsolutni valutni rizik za potrošača je neprihvatljiv, zaključuje se odlukom.

Nakon što je prvostupanjski sud presudio u korist banke, Viši sud u Mariboru je svojom odlukom ukinuo tu presudu, utvrdio sve što je navedeno te naložio prvostupanjskome sudu da ponovi sudski postupak.

Očekuje se da će u ponovljenome sudskom postupku prvostupanjski sud u skladu s odlukom Višega suda utvrditi da je ugovorena valutna klauzula nepoštena i time ništetna te će u skladu s meritumom presude utvrditi i visinu obeštećenja za dužnika koji je tužio banku radi ugovaranja nepoštene valutne klauzule CHF, navode iz Udruge Franak.

Prema informacijama Udruge Franak, dvije zemlje u kojima je valutna klauzula CHF proglašena na najvišim sudovima nepoštenom valutnom klauzulom su Francuska i Slovenija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije