Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Franak podigla eurotužbu za povrat preplaćenih kamata

Aleksić je napomenuo da je odsad nešto povoljniji položaj potrošača u Srbiji jer je njihovo tužiteljstvo stalo na stranu dužnika i sudjelovat će u privatnim sudskim tužbama za nezakonite ugovore o kreditima u "švicarcima", za razliku od Hrvatske u kojoj DORH još uvijek nije pokrenulo postupke protiv banaka na temelju lanjskih kaznenih prijava.
30. studenoga 2016. u 15:17 0 komentara 1124 prikaza
goran aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Saborski zastupnik političke stranke Snaga Goran Aleksić izvijestio je u srijedu da je napokon podignuta suparničarska eurotužba na zagrebačkom Općinskom sudu u organizaciji Udruge Franak, a tužbeni zahtjev je koncipiran tako da će se preplaćene kamate računati u visini četvrtine zatezne kamate prema Zakonu o obveznim odnosima.

Također će se zahtijevati isplata na temelju početne kamatne stope i vidjet ćemo što će sud uvažiti, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru dodavši kako bi dvojici dužnika trebalo bi biti vraćeno više od 100.000 kuna na ime preplaćenih kamata i zateznih kamata.

Načelna podrška ministra Šprlje

Izvijestio je da su razgovarali s ministrom pravosuđa Antom Šprljom i predstavnicima Mosta kako da se što više oteža ovrha nad nekretninama koje su opterećene nezakonitim ugovornim odredbama, za što su dobili načelnu podršku.

Očekujemo da će to što prije biti riješeno, kazao je Aleksić dodavši da su dobili načelnu podršku i za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojima bi trebalo biti utvrđeno određivanje početnih fiksnih marži, kao i da se riješi problem RBA zadruga za sve potrošače.

Aleksić je napomenuo da je odsad nešto povoljniji položaj potrošača u Srbiji jer je njihovo tužiteljstvo stalo na stranu dužnika i sudjelovat će u privatnim sudskim tužbama za nezakonite ugovore o kreditima u "švicarcima", za razliku od Hrvatske u kojoj DORH još uvijek nije pokrenulo postupke protiv banaka na temelju lanjskih kaznenih prijava.

Očekujemo od DORH-a pokretanje prekršajnih postupaka protiv osam banaka koje smo prijavili zbog nezakonitog određivanje parametara kredita s promjenjivom kamatnom stopom, što bi državnom proračunu moglo donijeti između 9 i 25 milijardi kuna, ovisno o tome hoće li sudovi dosuđivati minimalne ili maksimalne kazne, dodao je.

Kada se ne može ići u ovrhu nekretnine

Predstavnik Udruge franak Denis Smajo rekao je da su u razgovoru sa Šprljom i predstavnicima Mosta predložili da se u Ovršni zakon ugradi odredba da se ne može ovršiti jedina nekretnina u kojoj stanuje fizička osoba, koja u njoj ne obavlja djelatnost i koja joj je nužna za zadovoljenje osnovnih stambenih potreba, a iz toga bi bili izuzeti stanovi pod hipotekom.

Predložili smo i da se ne ide u ovrhu nekretnine ako je dug manji od 50.000 kuna glavnice i da kamate ne mogu biti veće od iznosa glavnice, što je načelno prihvaćeno, kaže Smajo.

Najvažniji je prijedlog da se ne može ići u ovrhu nekretnine kupljene kreditom s nezakonitim kamatnim stopama, što je potvrdio i Vrhovni sud pravomoćnom presudom.

Dobili smo načelnu podršku i vidjet ćemo hoće li to biti odgoda do okončanja postupka  ili neko drugo rješenje, rekao je Smajo. 

Upozorili smo Šprlju na kašnjenje Zakona o stambenom kreditiranju i dobili obećanje da će predstavnici Udruge franak biti pozvani u radnu skupinu za njegovu izradu, rekao je Smajo.

Upitan o prijedlogu paketa poreznih zakona Aleksić je kazao da ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio ni jedan njegov prijedlog. Najavio je da će predložiti amandmane o povećanju PDV-a na vino i pivo, uz zadržavanje PDV-a od 13 posto na ostale ugostiteljske usluge, te da se ipak zadrži odredba o neoporezivanju kupnje prve nekretnine.

>> Europski sud pravde: Banke se može kazniti za dizanje kamata bez parametara

>> Sud odlučio: HNB mora otkriti koje su banke kršile konverziju i kako

ARHIVA - Sarajevo: Održan spektakularan koncert Bijelog dugmeta na Koševu
nova hit knjiga
Iza leđa su mi govorili: “Šta onaj Bebek kuka, pa dobio je 94 milijuna!” A to je bilo takvo potkradanje!
Briga o okolišu
Dosta je plastike: evo kako izgleda održivo pakiranje budućnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.