Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udar na poljoprivrednike u suradnji s lovačkim lobijem

U priopćenju udruge stoji kako je Vlada ovakvim prijedlogom zakona zaštitila lovoovlaštenike, ali i osiguravajuće kuće, jer osnova za naplatu štete po ovom članku nema
22. svibnja 2018. u 16:52 9 komentara 1025 prikaza
vepar
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Veća prava ima divlja svinja nego poljoprivrednik – navodi se u današnjem priopćenju Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život". U ovoj udruzi izrazili su oštro protivljenje novom prijedlogu Zakona o lovstvu za koji kažu da ide na štetu poljoprivrednika, a štiti lovačka društva i osiguravajuće kuće.

maturantice Pokazale što imaju One se ne srame svog zanimanja: Maturantice u školu stigle na traktorima

Prema njihovom tumačenju, članak 79 ovog zakona dovest će do propasti mnogih poljoprivrednika, jer praktično sve obaveze i troškovi za sprečavanje štete od divljači padaju na njihov teret.

- Od poljoprivrednika se traži ograđivanje dobara i polja, čuvanje i istjerivanje divljači i to sve na njihov trošak. Samim time lovoovlaštenici osim zaštitnih sredstava, odnosno repilenta, nemaju nikakvu obavezu, a znamo da niti repilent niti električni pastir ne može zaustaviti divljač, već samo kvalitetna i visoka žičana ograda po mogućnosti ukopana - kažu u udruzi "Život".

U priopćenju udruge stoji kako je Vlada ovakvim prijedlogom zakona zaštitila lovoovlaštenike, ali i osiguravajuće kuće, jer osnova za naplatu štete po ovom članku nema. Riječ je, tvrde, o još jednom udaru na poljoprivrednike u suradnji s lovačko-osiguravajućim lobijem.

Proglašenje najboljeg OPG-a i dodjela nagrade "Zlata vrijedan":

vepar
1 / 40
Proglašenje najboljeg OPG-a i dodjela nagrade "Zlata vrijedan" održano na izletištu Kezele
OPG Stjepan Kirin Zlata vrijedan Gdje mlad čovjek nije ost’o na selu, selo se zatvara Domaće jagode PROSVJED U 9 UJUTRO KOD ARENE Voćari: Pred Plodinama ćemo besplatno dijeliti hrvatske jagode jer ih trgovački lanci ne žele Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pintar ZLATA VRIJEDAN Od 120 litara mlijeka dnevno prave sireve
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar stinkyink
  stinkyink:

  lovoovlaštenike…..jel mi moze neko ovo prevest

 • @rlando:

  Divlje svinje kao može spriječi neka žica????? HA HA HA HA...

 • Nikola Turajlić-jaružalo:

  O dobri naš Hrvatski Bože najveća Ti hvala i slava što svojem najvjernijem stadu dao njegov državni tor, koji seljaci dijele sa zaštićenom divljači (medvedi, vukovi, jastrebovi itd.). Neovisna država se brine o divljim zvijerima više nego o domicilnim dvonožnim ... prikaži još!im papkarima, tj. divlje zvijeri imat će neograničeno pravo da za svoje potrebe za krmivom podmiruju besplatno četveronožnim papkarima (vukovi itd.) ili žitom (divlje svinje) na imanjima dvonožnih papkara. Za tamnice naroda postojala je obveza korisnika lovišta (po lijepom hrvatskom novogovoru: lovoovlaštenika) da naknadjuju štetu od lovne divljači na svojim revirima, a vukovi su bili istrijebljeni, tako da četvoronožni papkari nisu bili ugroženi. Sada su u neovisnoj državi divlje zvijeri i ostala divljač dočekali svojih pet minuta i postali svoji na svome. Ovim zakonom se udara i posljednji čavao na mrtvački kovčeg poljoprivrede u svim dijelovima Lijepe naše, gdje je postoji razmnožena divljač, pogotovo u lovištima u kojima se ista i uzgaja. Svako zlo za svoje dobro, što znači da će se naši domicilni dvonožni tegleći papkari osloboditi zamornog poljoprivrednog rada i moći posvetiti praćenju vjerodomoljubnih igara, te po potrebi baviti sakupljačkom privredom onoga što im preostane za divljim zvjerima. To je njihova bojna za slobodu i neovisnu državu dala, tj. da uživaju benefite njihove milenijima tužene neovisne države.