Naslovnica Vijesti Hrvatska

Voćari: Pred Plodinama ćemo besplatno dijeliti hrvatske jagode jer ih trgovački lanci ne žele

Jagode koje cijelu noć putuju u tegljačima moraju se brzo rasprodati pa manje koštaju, što ruši cijenu domaćim jagodama
20. svibnja 2018. u 21:30 151 komentara 40060 prikaza
Domaće jagode
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zbog velikog uvoza jagoda u Hrvatsku zbog kojih domaće ni na vrhuncu sezone ne žele u nekim trgovačkim lancima, domaći jagodari za ponedjeljak najavljuju veliki prosvjed u 9 sati pred Plodinama pokraj zagrebačkog Arena centra. Nisu, kažu, Plodine jedine gdje se ne prodaju hrvatske jagode.

maturantice Pokazale što imaju One se ne srame svog zanimanja: Maturantice u školu stigle na traktorima

No u odabiru lokacije prevagnulo je što je riječ o 'nacionalnom' lancu koji sabotira domaću proizvodnju, tvrde u Hrvatskoj voćarskoj zajednici, udrugama proizvođača Zagreba i zagrebačkog prstena, Vrgorca te voćara i vinogradara Moslavine.

– Svoje jagode više neću ni brati. Svatko tko želi može doći na moju njivu u Velikoj Ludini i sam si ubrati kilogram jagoda za pet kuna – kaže Igor Faltis iz moslavačke udruge. Voćarima ne ide na pohvalu što su neorganizirani i nemaju količine koje traže trgovački lanci.

Domaće jagode
1 / 5
jagode

No sigurno nisu jedini krivci što u Hrvatsku ulaze tegljači jagoda po euro za kilogram koje se cijelu noć iz Italije voze do Hrvatske.

Moraju se brzo rasprodati pa se kilogram prodaje i za manje od 10 kuna i domaćima ruši cijenu. Na upit Večernjaka je li točno da u Plodinama nema hrvatskih jagoda još nismo dobili odgovor.

Ivica Pivac MI BRAĆA PIVAC Kooperantima svinje plaćamo u roku 10 dana, a Kraš ne želimo preuzeti Inspektor u akciji Jagode s jarunskog placa: ‘domaće’, ali bez deklaracije? Prosvjed radnika Dalmacijavina uoči sjednice Vlade PROSVJED U SPLITU Radnici Dalmacijavina dočekali Plenkovića i ministre

 

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar comandante
  comandante:

  podignite još cijene čuvene "mjerice"!! oni mogu dopremiti iz Italije a vi nemožete iz predgradja Zagreba po sličnoj cijeni... filozofi

 • Bravo:

  Nema baš logike da jagode iz okolice Velike Gorice budu više nego duplo skuplje od onih koje do Zagreba idu brodom, pa kamionima sa par tisuća km udaljenih plantaža. Da su naše 10 do 12 kn po kili ni jedna ... prikaži još! Španjolska jagoda ne bi ušla u Hrvatsku a svako drugo kućanstvo bi kuhalo džem i sirup od domaćih jagoda.

 • mdcro:

  Jagode iz Spanjolske jeftinije nego iz Hrvatske, mandarine iz Turske jeftinije nego Hrvatske i tako redom. Gospodo domaci vocari; digli ste cijene, niste konkurentni i sad se jos bunite.