Naslovnica Vijesti Svijet

Učinimo li to, morat ćemo priznati Kosovo

Možda bi to bilo bolje za europsku budućnost Srbije, za famozno članstvo u Europskoj uniji, možda bi netko dobio i Nobelovu nagradu za mir...
11. rujna 2018. u 18:30 9 komentara 4326 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL

Vladajuća garnitura u Srbiji prije nekoliko mjeseci potiho je počela zagovarati ideju podjele Kosova, odnosno razmjenu teritorija s Albancima po principu “vi nama sjever, mi vama jug”, dok bi srednjovjekovni manastiri postali eksteritorijalni subjekti pod kontrolom UNESCO-a. No Aleksandar Vučić ima tri prepreke. Prva je kod kuće, jer će nemali broj ljudi ideju o podjeli dočekati na nož, što je i očekivano. Druga su Albanci.

oglasio se kosovski predsjednik Thaci: Razumijem blokirane ulaze u selo to znači da su ratne rane još svježe

Dok Vučić priča o podjeli, Hashim Tachi živi u svijetu bajki, govori o pripajanju juga Srbije i odbija bilo kakav dogovor o podjeli Kosova.

Treća i najveća prepreka je stav velikih sila. I da se nekim čudom Vučić i Tachi dogovore, ništa se ne može učiniti bez “amena” Velikog brata. SAD, koliko god u ovdašnjoj javnosti kolale poluistine o navodnom razmatranju podjele Kosova u Bijeloj kući, teško da će pristati na takav scenarij. Podjela bi mogla pokrenuti domino-efekt koji bi se poput požara proširio regijom i dijelovima Europe, a novo iscrtavanje granica je posljednje što želi i EU. Ne treba zanemariti ni utjecaj Velike Britanije koja nije blagonaklona toj ideji.

Kosovo Razmjena teritorija Sjever Kosova za Preševsku dolinu

Koliko god situacija s Kosovom bila bolna za svakog Srbina, realnost je takva kakva jeste. Malobrojni Srbi koji su ostali dolje žive katastrofalno. Ako bi dogovorom o podjeli Srbija dobila dio nečega što posljednjih 20 godina de facto nije bilo njezino, a sudeći po klimi u svjetskoj politici ne bi nam ga vratili ni u narednih 100 godina, onda to na prvu loptu ne djeluje kao smak svijeta. Točno, sve to izgleda malo bolje od ovoga što sada imamo. Možda bi to bilo bolje i za europsku budućnost Srbije, za famozno članstvo u EU. Bilo bi odlično za sve one koji bi u tom sporazumu sudjelovali, možda bi i neka Nobelova nagrada za mir bila u igri. Ali... na taj način Srbi bi priznali nezavisnost Kosova i tako izgubili svako pravo na zemlju u kojoj se prije skoro tisuću godina rodila njihova, srpska država. A to je nešto što ipak nema cijenu. Pitajte Židove, Palestince, Turke, Grke i sve druge koji se svojih ognjišta drže stoljećima i ne daju ni pedlja.

IPAK STIGAO Vučićev Gazimestan – obilazi Srbe na Kosovu zbog rudnika i elektrane

Uostalom, nijedan političar nema pravo o tome odlučivati. Nitko tko živi u Beogradu, Novom Sadu i ostalim gradovima izvan Kosova nema pravo odlučivati o tome kako će i u kojem teritorijalnom obliku živjeti Srbi na Kosovu, uključujući i potpisnika ovih redova koji je i sam rodom s tog istog Kosova i s kojeg je kao 10-godišnji klinac jedva izvukao živu glavu. I kome i dan-danas rodbina živi tamo. Ali on ne živi. O tome jedini sud može dati narod koji je preostao na svom ognjištu. Što god da odluče, tko smo mi da im to uskraćujemo?

 

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Navodno Večernji list mijenja ime - u Vučićev list. Jel dosta s tim srbovanjem svaki dan? Jel nemamo za susjede i Mađare, Talijane, Slovence, Crnogorce, Vojvođane...pa o njima u pet godina možda jedan članak (ako im je u posjetu bil ... prikaži još! Vučić!)? Ali ovima samo srbija u srcu i duši, sramoto hrvatska.

 • ante555:

  Stvarno ste vise dosadili s ovim tipom, svaki dan o njemu di je piskio di je kakio. Dosta promoviranja neprijatelja hrvatske.

 • desperadikus:

  Plenki je rekal da od razmjene ne bum nista ha ha