Naslovnica Vijesti Svijet

Učinimo li to, morat ćemo priznati Kosovo

Možda bi to bilo bolje za europsku budućnost Srbije, za famozno članstvo u Europskoj uniji, možda bi netko dobio i Nobelovu nagradu za mir...
11. rujna 2018. u 18:30 9 komentara 4301 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL

Vladajuća garnitura u Srbiji prije nekoliko mjeseci potiho je počela zagovarati ideju podjele Kosova, odnosno razmjenu teritorija s Albancima po principu “vi nama sjever, mi vama jug”, dok bi srednjovjekovni manastiri postali eksteritorijalni subjekti pod kontrolom UNESCO-a. No Aleksandar Vučić ima tri prepreke. Prva je kod kuće, jer će nemali broj ljudi ideju o podjeli dočekati na nož, što je i očekivano. Druga su Albanci.

oglasio se kosovski predsjednik Thaci: Razumijem blokirane ulaze u selo to znači da su ratne rane još svježe

Dok Vučić priča o podjeli, Hashim Tachi živi u svijetu bajki, govori o pripajanju juga Srbije i odbija bilo kakav dogovor o podjeli Kosova.

Treća i najveća prepreka je stav velikih sila. I da se nekim čudom Vučić i Tachi dogovore, ništa se ne može učiniti bez “amena” Velikog brata. SAD, koliko god u ovdašnjoj javnosti kolale poluistine o navodnom razmatranju podjele Kosova u Bijeloj kući, teško da će pristati na takav scenarij. Podjela bi mogla pokrenuti domino-efekt koji bi se poput požara proširio regijom i dijelovima Europe, a novo iscrtavanje granica je posljednje što želi i EU. Ne treba zanemariti ni utjecaj Velike Britanije koja nije blagonaklona toj ideji.

Kosovo Razmjena teritorija Sjever Kosova za Preševsku dolinu

Koliko god situacija s Kosovom bila bolna za svakog Srbina, realnost je takva kakva jeste. Malobrojni Srbi koji su ostali dolje žive katastrofalno. Ako bi dogovorom o podjeli Srbija dobila dio nečega što posljednjih 20 godina de facto nije bilo njezino, a sudeći po klimi u svjetskoj politici ne bi nam ga vratili ni u narednih 100 godina, onda to na prvu loptu ne djeluje kao smak svijeta. Točno, sve to izgleda malo bolje od ovoga što sada imamo. Možda bi to bilo bolje i za europsku budućnost Srbije, za famozno članstvo u EU. Bilo bi odlično za sve one koji bi u tom sporazumu sudjelovali, možda bi i neka Nobelova nagrada za mir bila u igri. Ali... na taj način Srbi bi priznali nezavisnost Kosova i tako izgubili svako pravo na zemlju u kojoj se prije skoro tisuću godina rodila njihova, srpska država. A to je nešto što ipak nema cijenu. Pitajte Židove, Palestince, Turke, Grke i sve druge koji se svojih ognjišta drže stoljećima i ne daju ni pedlja.

IPAK STIGAO Vučićev Gazimestan – obilazi Srbe na Kosovu zbog rudnika i elektrane

Uostalom, nijedan političar nema pravo o tome odlučivati. Nitko tko živi u Beogradu, Novom Sadu i ostalim gradovima izvan Kosova nema pravo odlučivati o tome kako će i u kojem teritorijalnom obliku živjeti Srbi na Kosovu, uključujući i potpisnika ovih redova koji je i sam rodom s tog istog Kosova i s kojeg je kao 10-godišnji klinac jedva izvukao živu glavu. I kome i dan-danas rodbina živi tamo. Ali on ne živi. O tome jedini sud može dati narod koji je preostao na svom ognjištu. Što god da odluče, tko smo mi da im to uskraćujemo?

 

Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  Navodno Večernji list mijenja ime - u Vučićev list. Jel dosta s tim srbovanjem svaki dan? Jel nemamo za susjede i Mađare, Talijane, Slovence, Crnogorce, Vojvođane...pa o njima u pet godina možda jedan članak (ako im je u posjetu bil ... prikaži još! Vučić!)? Ali ovima samo srbija u srcu i duši, sramoto hrvatska.

 • mdcro:

  Stvarno ste vise dosadili s ovim tipom, svaki dan o njemu di je piskio di je kakio. Dosta promoviranja neprijatelja hrvatske.

 • desperadikus:

  Plenki je rekal da od razmjene ne bum nista ha ha