Naslovnica Vijesti Svijet

Vučićev Gazimestan – obilazi Srbe na Kosovu zbog rudnika i elektrane

Vučić pod svaku cijenu želi pod nadležnost Srbije staviti hidroelektranu Gazivode i rudnik Trepču, koji su vitalni i za Beograd i za Prištinu
09. rujna 2018. u 09:00 78 komentara 4345 prikaza
Foto: Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Uz velike mjere sigurnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jučer, preko graničnog prijelaza Brnjak, na Kosovo, u općinu Zubin Potok. Od granice pa do Kosovske Mitrovice, duž cijele trase kojom je prolazio Vučić, postavljene su srpske zastave, ali i transparenti s porukom “Dobro došao, predsjedniče”.

pojačane mjere sigurnosti Vučić na Kosovu: Potrebno je mnogo strpljenja da bi se postigli dogovori

Na brani hidrocentrale Gazivode postavljena je golema srpska trobojnica, ali i transparent “Dobro došao na Gazivode, predsjedniče Vučiću”. Kako je u pitanju posjet visokog sigurnosnog rizika, putanjom kojom je prošao Vučić patroliraju džipovi kosovske policije pod punom ratnom spremom.

‘Sretan sam što sam ovdje’

Iako je Vučiću prvotno posjet Kosovu bio zabranjen te su mu kosovski organi prijetili uhićenjem, nakon velikog pritiska Europske unije i SAD-a Priština je ipak dopustila Vučićev dolazak u dvodnevni posjet Srbima na Kosovu, a o njegovoj sigurnosti brinu se međunarodne snage KFOR-a koje su priopćile da je situacija mirna i stabilna, da nema tenzija i da će poduzeti sve neophodne mjere da se omogući miran posjet predsjednika Srbije.

Aleksandar Vučić Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić: Srbija ima tri cilja na Kosovu

Općina Zubin Potok bila je prva točka njegova dvodnevnog posjeta Kosovu, prema programu koji uključuje i Gazivode.

– Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam – rekao je Vučić u Zubinu Potoku.

 | Autor : Reuters Foto: Reuters

– Nismo blizu dogovora s Kosovom jer se tome protivi međunarodna zajednica, a naročito najmoćnije europske sile. Čuli ste što je rekla Angela Merkel... Moja snaga toliko je minimalna u usporedbi sa snagom Angele Merkel. Ona je najveći europski lider. Ako ona kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo promijeniti. I, eto radosti nekima... Kad govorimo o teritorijalnom integritetu, govorimo li o 2008. ili 2018.? Kako to da ne vrijedi 2008., a vrijedi 2018.? – teatralan je kao i uvijek Vučić.

Iako se svojim posjetom Kosovu želio prikazati kao brižan predsjednik koji je za svoj narod “spreman čak i život dati”, njegov posjet Kosovu ima drugu pozadinu. Naime, Vučić pod svaku cijenu želi pod nadležnost Srbije staviti hidroelektranu Gazivode, najsporniju točku njegova posjeta koja je uz rudnik Trepča i trafostanicu Valač strateški važna za Srbiju.

Kosovo USKORO SASTANAK Kosovo i Srbija: Promjena granica više nije tabu

Gazivode, za koje najšira javnost do “Bruxelleskog dijaloga” gotovo da nije ni čula, postala je ključna točka na kojoj inzistiraju i Beograd i Priština. Opstanak tog dijela Kosova ovisi o toj hidroelektrani jer, kada bi isključili vodu u termoelektranama, posljedica bi bila prestanak opskrbe električnom energijom, prestao bi svaki način proizvodnje, prestala bi opskrba pitkom vodom za više od 700 tisuća ljudi.

Oko 80 posto površine jezera Gazivode nalazi se u općini Zubin Potok na sjeveru Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, a manjim dijelom jezero pripada općini Novi Pazar u Srbiji. Veliko jezero Gazivode dugo je 24 kilometra, a brana Gazivode najveća je nasuta brana u Europi, visine 107 metara.

 | Autor : Reuters Foto: Reuters

Spava u studentskom domu

A što se tiče rudnika Trepča, dragulja Kosova, veliko ležište ruda olova i cinka spada među najveća u Europi i Vučić ga želi pod svaku cijenu. Poslije Drugog svjetskog rata Trepča je nacionalizirana i napravljen je Rudarsko-metalurško-kemijski kombinat olova i cinka Trepča, koji je u jednom trenutku zapošljavao 20 tisuća ljudi i proizvodio oko 70 posto mineralnih sirovina bivše Jugoslavije. I sam rudarski kombinat danas je, baš kao i grad Mitrovica u kojem se nalazi, podijeljen na sjeverni srpski i južni albanski dio.

Jedina studija svih prirodnih resursa na Kosovu procijenila je da je potencijalna vrijednost Trepče između 85 i 100 milijardi dolara i stoga je pod svojim okriljem žele imati i Beograd i Priština.

Kosovo Rješenje statusa Kosova Kosovo i Srbija: razgraničenje, razmjena teritorija ili preseljenje stanovništva

Kako tvrdi direktor ureda za Kosovo Marko Ðurić, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je prenoćiti u hotelu i odlučio se za studentski dom na sjeveru Mitrovice. Danas će u Mitrovici Vučić održati, kako kaže, povijesni govor – očekuje se dolazak oko 20 tisuća Srba. Beograd procjenjuje da ih na Kosovu živi oko 200 tisuća.

 

>> Pogledajte konferenciju GI Narod odlučuje o provjeri broja potpisa na način kako ga provodi Kuščević

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Muncimir:

    Vučić je anđeo smrti za Srbe. Gdje god njegova noga kroči propast i gubitak tako željenog velikosrpskog teritorija. Pojavljivao je se na četničkim dernecima u Hrvatskoj i doživio katastrofalan poraz. Njegova politika je dovela do nestanka Srba u Hrvatskoj gdje ... prikaži još! su živjeli stoljećima. Kosovo nije i nemože biti spreman za razgovor s tim velikosrpskim vampirima. Crna Gora okrenula je Srbiji leđa jer je vidjela da njihova politika vodi u propast. Čak su sudjelovali na proslavi Oluje. Očekuje se Vučićeva posjeta i na Sandžaku i u Vojvodini; rezultat je jasan. S tim vodstvom srpsko društvo ne može proći katarzu i ostaju jedna od crni rupa na svijetu poput Sjeverne Koreje i Afganistana.

  • SoloHan:

    Precednik u inostranstvu.

  • orao21:

    Srbi kao Rusi. Nemaju za kruh a internet odred udara po portalima u RH i BiH i pokušavaju utjecati na javno mijenje. Međutim s propagandnim priručnikom JNA to ne ispada sofisticirano nego tragičnokomično. Samo slobodno, zabava zagarantirana.