Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBITAK ZA BIOLOŠKU RAZNOLIKOST

Ubijena najveća anakonda na svijetu: Svijet je za nju doznao prije samo pet tjedana

Divovska anakonda
Foto: Screenshot
27.03.2024.
u 12:24

"Koliko znamo, bila je super zdrava i još uvijek u naponu života, pa je u nadolazećim godinama mogla dati mnogo potomaka. Budući da nema mnogo ovih kolosalnih divovskih zmija koje plivaju uokolo, udarac bioraznolikosti (a posebno ovoj specifičnoj vrsti) je golem", ustvrdio je i napomenuo kako je bilo posebno provoditi vrijeme s njom na dnu rijeke.

Prije samo pet tjedana svijet je doznao da postoji gotovo 7-metarski primjerak anakonde u brazilskoj prašumi, a prizor kako kraj nje bez straha pliva nizozemski biolog Freek Vonk (40) ostavio je gledatelje bez riječi. Nažalost, spoznaja da postoji slobodna u prirodi vjerojatno najveća zmija na svijetu bila je previše za neke. Tijelo Ane Julie, kako su joj znanstvenici dali ime, pronađena je u nedjelju u rijeci Formoso u ruralnom području Bonita, u južnom Brazilu. Vjeruje se da su je ubili lovci.

O smrti Ane Julije oglasio se i nizozemski biolog Freek Vonk čija je snimka plivanja obišla svijet. U trenutku kad je napisao svoj post na društvenim mrežama, smrt vjerojatno jedne od najvećih, ako ne i najveće zmije koja trenutačno postoji na planeti nije bila službeno potvrđena.

"S puno boli u srcu želim vas obavijestiti da je moćna velika zelena anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u rijeci ovog vikenda... Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena, iako još nema službenog izvješća o uzroku smrti. Tako sam tužan i tako ljutit u isto vrijeme! Kakav tužan i tragičan gubitak. I koliko moraš biti bolestan da to radiš tako lijepoj i jedinstvenoj životinji!? Ovo je tako tužno", naveo je i ustvrdio kako je riječ o primjerku zmije koji je dugačak gotovo sedam metara.

"Koliko znamo, bila je super zdrava i još uvijek u naponu života, pa je u nadolazećim godinama mogla dati mnogo potomaka. Budući da nema mnogo ovih kolosalnih divovskih zmija koje plivaju uokolo, udarac bioraznolikosti (a posebno ovoj specifičnoj vrsti) je golem", ustvrdio je i napomenuo kako je bilo posebno provoditi vrijeme s njom na dnu rijeke.

"Plivao sam pored nje najmanje sat vremena. A intrigantno je bilo to što je djelovala potpuno neuznemireno mojom prisutnošću. Jedino što je odavalo da me uopće primijetila jest činjenica da bi povremeno isplazila jezik da pokupi neke mirise da nanjuši što se događa. Osim toga, samo je radila svoje. Ovo je zaista bila strašna zmija, jedinstvena, i ovo NIJE zaslužila", napisao je na Instagramu i istaknuo kako se nada da će počinitelji biti pronađeni i procesuirani jer takvo ponašanje, kako navodi, mora biti najstrože kažnjeno.

Otkriće sjeverne zelene anakonde objavljeno je 16. veljače u znanstvenom časopisu Diversity. Glavni autor studije, profesor Jesus Rivas objasnio je da su prvi put shvatili da postoji više od jedne vrste zelene anakonde prije više od 15 godina te je sa svojom suprugom dr. Sarah Corey-Rivas krenuo analizirati biološke uzorke kako bi pronašli genetske razlike i na taj način potvrdili svoja nagađanja.

"Proučavam anakonde 32 godine pa se postavlja pitanje koliko još vrsta postoji za koje ne znamo", ustvrdio je profesor za medije, prenosi The Mirror koji navodi kako istragu o smrti Ane Julije provodi ekološka vojna policija.

Kako je otkrivena Ana Julia

Grupa znanstvenika, predvođena profesorom Bryanom Fryjem, koji je jedan od suautora studije prof. Rivasa, otkrila je ovu gotovo deset milijuna godina staru vrstu uz pomoć domorodačkog naroda Huaorani (Waorani) dok su snimali seriju "Pole to Pole" s glumcem Willom Smithom, koja se emitira na National Geographicu putem Disney+ platforme, a vodi je dobitnik Oscara.

Poziv vođe plemena Huaorani da tim znanstvenika uđe u njihov teritorij u ekvadorskoj Amazoniji bio je "jedan od samo nekoliko odobrenih od 1958. godine", rekao je profesor Bryan Fry za USA TODAY i dodao: "Naš tim dobio je rijedak poziv − istražiti regiju i prikupiti uzorke populacije anakonda."

Vođa plemena Penti Baihua vodio je Fryjev tim u desetodnevnu potragu za anakondama, koje su za plemenske članove bile svetinja. Tim je koristio kanue niz rijeku u regiji Bameno, gdje su otkrili "nekoliko anakonda kako vrebaju u plićaku, pripremajući se za lov", rekao je Fry.  Amazonija ima dva odvojena sliva. Veći sliv na jugu, koji obuhvaća Brazil, Boliviju, Peru i dijelove Francuske Gvajane, dom je južne zelene anakonde. Manji sliv na sjeveru, koji se odnosi na Kolumbiju, Ekvador, Gvajanu, Surinam, Trinidad, Venezuelu i dijelovi Francuske Gvajane, dom je novootkrivene sjeverne zelene anakonde.

Profesor Fry rekao je da se vrsta sjeverne zelene anakonde odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo 10 milijuna godina i genetski se razlikuju za 5,5 posto. "To je prilično značajno. Da to stavimo u perspektivu, ljudi se razlikuju od čimpanzi samo oko 2%. Ovo otkriće vrhunac je moje karijere", kazao je.

Više o zelenim temama pročitajte na Rezoluciji Zemlja.

Foto: Večernji list

Komentara 10

Avatar Behemot
Behemot
13:28 27.03.2024.

Zbog vrhunca njegove karijere je ubijena najveća zmija na svijetu, neš ti pažnje željnog narcisoidnog znanstvenika.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
16:37 27.03.2024.

Koliko je ta požderala toga oko sebe da naraste 7 metara?

JO
JOZO
21:19 27.03.2024.

I što onda, ima manjih pa će narasti. Koliko Japanci pokolju dupina i morskih pasa zbog delicija samo od peraja pa nikom ništa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije