Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Mladić je ubijao zarobljene, minirao Peruću, a nismo ga ni optužili!'

Sinjani nakon presude: Svaka kazna osim doživotne bila bi neprihvatljiva. Nema kazne za ono što je Ratko Mladić napravio, ni da je smrtna
23. studenoga 2017. u 09:15 17 komentara 1391 prikaza
Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Zločini koje je počinio general Mladić na sinjskom ratištu su nezapamćeni. Ubijanje ratnih zarobljenika, rušenje brane Peruća, paljenje civilnih objekata, granatiranje crkava... Žao mi je što nije odgovarao za te zločine, a pogotovo za one u Nadinu i Škabrnji – kaže Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. sinjske bojne u vrijeme miniranja brane na Perući.

Ratko Mladić Izrečena presuda Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu! Kriv je za genocid u Srebrenici

Mladića pamti od 1991. godine kada je bio zapovjednik 2. bojne 4. brigade. S Mladićem je dogovorio razmjenu pet zarobljenih njihovih vojnika za naših 15 gardista.

– Sve je bilo dogovoreno, ali Mladić je na razmjenu doveo tenkove koji su počeli pucati po nama. Mi smo njihove vojnike doveli žive, a oni su ubili trojicu naših, ratnih zarobljenika, momke od 20-ak godina – s tugom kazuje Škarpa kojega je tada Mladić zarobio i odveo u kninski zatvor. Za Mladića kaže da nikada nije ni želio pregovarati, već je jedino htio da se njega sluša.

Ratko Mladić
1 / 17
Izbacivanje Ratka Mladića iz sudnice

– Užasan zločin dogodio se 1993. godine, kada sam bio zapovjednik 126. brigade i kada je oslobođena brana Peruća. Mladić je osobno naredio njezino miniranje pri povlačenju. O tome postoji audiosnimka – kaže Škarpa. Postoji i videosnimka ratnog snimatelja Petra Malbaše, također Sinjanina, u kojoj mu Mladić u kameru izgovara: “Brana je minirana, a vi znate da sam ja vojnik, vučem poteze da matiram protivnika. Znate da je miniran i Maslenički most, a znate što ja napravim da je efikasno, potezi su vrhunski izvedeni, energično i odlučno. Ja kontroliram situaciju u Dalmaciji.” Malbaša je snimao pregovore kada su s Mladićem pregovarali general Petar Šimac, Jerko Vukas i Ivo Čović.

– Bio je bahat i arogantan, svojim nas je razmetljivim ponašanjem htio prestrašiti – kaže Malbaša kojem se, ostalo je zabilježeno na filmskoj vrpci, Mladić više puta obraćao. Čak mu je rekao da, kada oni uđu u Sinj, označi kuću “crvenim krstom” pa će je čuvati.

– Dobro je razumio kameru i vodio računa o svom nastupu. Izgledalo je da štiti interese svoje vojske, a zapravo je već počinio stravične zločine za koje ni do danas nije odgovarao jer naša domovina Hrvatska nikad protiv njega nije podignula optužnicu. Tužno! – kaže Malbaša. U Sinju su svi jednodušni – doživotna kazna zatvora za Mladića bila je jedina moguća. – Svaka kazna osim doživotne bila bi neprihvatljiva – kaže Dražen Delić.

– Nema kazne za ono što je napravio, ni da je smrtna – smatra Kruno Perić. – Žao mi je što mu mi nismo sudili – napominje Mara Pavić. Tako misle svi Sinjani.

Ratko Mladić
1 / 10
Ratko Mladić
Kći i miljenica Anina smrt Mladića je učinila još okrutnijim i nemilosrdnijim Predsjednica dala izjavu za medije nakon svečane proslave Prve riječke hrvatske gimnazije Grabar-Kitarović: 'Žao mi je da Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj' Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić Bakir Izetbegović: Za ratne zločine kriv je Mladić i Miloševićev režim a ne srpski narod
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
 • Barba1980:

  Nažalost vrlo malo se radilo u otkrivanju počinitelja ratnih zločina koji su učinjeni nad Hrvatima dok je svaki hrvatski zločin detaljno istražen.Primjerice za zločine u Osijeku jedino je suđen Branimir Glavaš, za zločine u Sisku jedino je suđen Đuro Brodarac ... prikaži još! a nitko od srpskih agresora ??? Mislim da to nije bilo slučajno jer se kroz takav način željelo izjednačiti krivnju i provući tezu o ''bratoubilačkom građanskom ratu''!

 • Kantarusa:

  Mesic I Josipovic suu se pobrinuli za to da do toga dode .

 • Avatar mama mia
  mama mia:

  Mladić je ZD i šire bio spreman