Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Za ratne zločine kriv je Mladić i Miloševićev režim a ne srpski narod

Upravo utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za ratne zločine Izetbegović smatra činjenicom koja je od ključnog značaja za budućnost BiH jer se time skida hipoteka s cijelih naroda
22. studenoga 2017. u 18:20 30 komentara 3759 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Presuda kojom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Ratka Mladića proglasio krivim za najteže ratne zločine i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora treba biti poticaj kako bi se okrenula nova stranica povijesti i na temelju sudski utvrđenih činjenica gradili bolji odnosi u Bosni i Hercegovini, izjavio je u srijedu u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Ratko Mladić PRESUDA ZLOČINCU Vlada izrazila žaljenje što Mladić nije optužen za zlodjela u Hrvatskoj

Komentirajući presudu Mladiću Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao da je iznimno važno to što je Haaški tribunal potvrdio da je Mladić taj koji je odgovoran za najteže ratne zločine ali pri tom drži kako bi bilo dobro da formulacija same presude odgovornost skida sa srpskog naroda kao cjeline jer je ona uvijek individualna.

1 / 10
Ratko Mladić

"Nadam se i uvjeren sam da je formulacija o bosanskim Srbima trebala biti preciznija i odnositi se na (ratno) rukovodstvo bosanskih Srba i režim Slobodana Miloševića", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je uvjeren da se "tiha većina" među bosanskim Srbima ne poistovjećuje s Mladićevim zločinima i ne smatra ga nikakvim herojem jer je riječ o, kako je kazao Izetbegović, "kukavici koja je napadala civile, žene i djecu".

Upravo utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za ratne zločine Izetbegović smatra činjenicom koja je od ključnog značaja za budućnost BiH jer se time skida hipoteka s cijelih naroda.

Ratko Mladić REPUBLIKA SRPSKA Milorad Dodik presudu Ratku Mladiću nazvao sramotnom

"Nadam se da će presuda donijeti takvu vrstu otrježnjenja", kazao je Izetbegović zaljučivši kako će sva burna reagiranja oko presude Mladiću biti zaboravljena već za nekoliko dana a nakon toga ponovo slijedi ozbiljan posao rada na stabiliziranju prilika u BiH.

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je u srijedu u Haagu generala Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici, za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH te ga osudilo na doživotnu kaznu zatvora poručivši da je bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba kriv za zločine koji su "među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".  

Fikret Alić Fikret Alić I 'čovjek sa žice' bio u Haagu: 'Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru' RENATA RAŠOVIĆ Nakon što je utvrđena veza Mladića i Beograda, Hrvatska mora Vučića natjerati na uzmak Predsjednica dala izjavu za medije nakon svečane proslave Prve riječke hrvatske gimnazije Grabar-Kitarović: 'Žao mi je da Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj'
Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar 123456
  123456:

  a ko je izabral te zločince i slavil ih i još ih slavi nego srpski narod? Pa kak onda nije kriv? Valjda su krivi Kinezi ili ko?'

 • Bjelovar112:

  da su oni pobjedili Hrvata ne bi bilo nigdje . banda četnicka svi su tamo isti . Sta nisu prosvjedovali ili oglasili se kad su njihove horde palile nase gradove i sela ? ovaj Vucic je jos dolazio huskat domace ... prikaži još!e srbe da nam rade zlo .

 • ursus_1212:

  Kriv je i Vučić, Dačić i ostala gamad .