Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Live
Naslovnica Vijesti Svijet
* Članak se automatski osvježava.

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu! Kriv je za genocid u Srebrenici

Mladić je izricanje presude pratio iz pokrajnje prostorije pošto je iz sudnice izbačen jer je ometao postupak
22. studenoga 2017. u 14:31 207 komentara 69399 prikaza
Ratko Mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13
Izdvojeni događaji
 • 12.02 Važno
  Mladić je osuđen na doživotnu kaznu!
 • 11.32 Važno
  Orie nastavlja čitati presudu. Zamolio je Mladića, koji je zavikao i mahao u sudnici, da sjedne. - Molim vas da Mladića izvedete iz sudnice - rekao je sudac. Sudsko vijeće odlučilo nastaviti s čitanjem presude. Mladić se diže, Orie mu govori da sjedne. Mladić se čuje nešto "laž". Mlatara rukama, stražari ga smiruju. Orie: izbacite ga iz sudnice — Tomislav Krasnec (@krasnec) November 22, 2017 Čulo se i Mladićevo psovanje. Izveden je iz sudnice, nastavlja se čitanje presude — Tomislav Krasnec (@krasnec) November 22, 2017
 • 11.08 Važno
  Jedan izvor rekao je Večernjakovom dopisniku Tomislavu Krasnecu da je vidio kako Mladićevu obitelj i beogradske liječnike uvode iz galerije sudnice u prostor iza sudnice gdje je Mladić. Isti čovjek kaže da je zabrinut da se nakon pauze neće nastaviti, da se nešto događa što bi moglo biti smišljeni pokušaj odgode. S obzirom na ranije pokušaje obrane da uvjeri sud da je Mladićev život ugrožen izricanjem presude, sve je moguće. Nadamo se nastavku — Tomislav Krasnec (@krasnec) November 22, 2017
 • 10.35 Važno
  Prelazi se na genocid u Srebrenici. Vijeće je utvrdilo da su se te radnje dogodile u skladu s definicijom genocida. Počinitelji su namjeravali uništiti Muslimane u Srebrenici, odnosno značajan dio te grupe. Vijeće stoga utvrđuje da zločin genocida, progona, istrebljenja, ubojstva i nečovječnog postupanja prisilnog postupanja jest počinjen protiv Muslimana u i oko Srebrenice.
 • 10.00 Važno
  Počelo je izricanje presude!
 • 9.50 Važno
  Naš dopisnik Tomislav Krasnec iz Haaga javlja kako je upravo stigao novi brief Mladićeve obrane, koja je posljednjih dana zatrpavala sud zahtjevima da se odgodi izricanje presude: mole da, ako je oslobađajuća, ne traje dugo, da se odmah kaže, da se Mladić ne umara. “Kao što ste vrlo dobro svjesni, mnogi pritvorenici su preminuli u UN-ovoj pritvorskoj jedinici u Scheveningenu tijekom trajanja pritvora. Ne bismo željeli da Mladićevo ime bude dodano toj listi”, pišu Mladićevi odvjetnici u dokumentu koji su danas predali tribunalu i koji je upravo objavljen.  “Mladić inzistira na pojavljivanju unatoč činjenici da pravna pitanja vezana uz njegovo zdravlje nisu riješena, unatoč savjetu medicinskog mišljenja koje kaže da to može biti prijetnja njegovu zdravlju, i unatoč rezerviranosti svojih odvjetnika u pogledu njegova trenutnog zdravstvenog stanja i kapaciteta, jer je Mladić uvjeren u svoju nevinost i u to da ćete izreći brzu, poštenu i pravednu presudu prema kojoj nije kriv”, pišu Mladićevi odvjetnici.  Također, u neobičnom zahtjevu, traže da se čitanje presude skrati i da se, ako je presuda oslobađajuća, to odmah kaže na početku, a čitanje svega ostalog odgodi za kasnije.  Više o zahtjevima Mladićeve obrane čitajte ovdje. Upravo stigao novi brief Mladićeve obrane, koja je posljednjih dana zatrpavala sud zahtjevima da se odgodi izricanje presude: mole da, ako je oslobađajuća, ne traje dugo, da se odmah kaže, da se Mladić ne umara (!?) pic.twitter.com/lLLoVz0Z04 — Tomislav Krasnec (@krasnec) November 22, 2017
 • 9.25
  Jutros je uoči izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice kada se pojavio mladić koji je počeo mahati srbijanskom zastavom, piše N1. Reagirala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruge "Žena-žrtva rata", koja je pokušala oteti zastavu. Intervenirala je obližnja policija koja je smirila situaciju. "Idi odavde i ne provociraj", kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.
 • 7.15 Važno
  Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno će se danas suočiti s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će iza 10 sati prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS). Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi. Prvu optužnicu protiv njega haaško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. godine i nakon toga je triput širilo i mijenjalo zbog potrebe da se suđenje provede što učinkovitije pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini. Mladić je godinama nakon podizanja prve optužnice bio neuhvatljiv, baš kao i njegov politički "šef" Radovan Karadžić, unatoč činjenici da su bili na vrhu popisa najtraženijih osoba, "rame uz rame" s Osamom Bin Ladenom.
Live
Od najnovijeg
 • Od najnovijeg
 • Od najstarijeg
 • 15.28

  Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković smatra da je kazna Ratku Mladiću primjerena.

  - S obzirom na najteža kaznena djela zločina protiv čovječnosti, koja su bila predmetom optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je sudjelovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački pothvat poduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primjerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju - rekao je Plenković, te izrazio žaljenje što dio optužnice Haaškoga nisu bili i Mladićevi zločini u Hrvatskoj.

  Pročitajte više ovdje.

 • 15.25

  - Ništa ne može vratiti izgubljene živote tisuće ljudi koji su na onako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno u Škabrnji - rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

  Više čitajte ovdje.

 • 14.31

  Zanimanje srpskih medija izazvao je, između ostalog, i simbol koji je Mladić nosio na reveru, a otkriveno je i da je nosio kravatu sa simbolom ruske Komunističke partije.

  Više čitajte ovdje.

 • 14.30

  Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz rekao je da je današnja presuda važan trenutak za međunarodno kazneno pravo. Na pitanje kako komentira Mladićevo ponašanje u sudnici i navodni povišeni tlak, Brammertz je odgovorio da smatra da je to bio show.

  - Osobno mislim da su mnogi članovi obitelji njegovih žrtava imali viši krvni tlak od njega, to je bio samo njegov show - rekao je Brammertz.

 • 14.25

  Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da je presuda očekivana te da ishod suđenja u Srbiji nije iznenađenje, ali da on kao šef države ne može komentirati nepravomoćnu presudu.

  “Svi smo znali da će to biti ishod, ne postoji nijedan čovjek odavde da to nije znao”, rekao je novinarima Vučić.

  Više čitajte ovdje.

 • 13.00

  - Doživotni zatvor Mladiću ne znači mi ništa. Za nas u Škabrnji ona je žalost, žalost još veća nego prije jer mu se nije sudilo za zločine u Hrvatskoj, za zločine u Škabrnji - rekao je za Hinu ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić. Kazao je kako suosjeća sa žrtvama Srebrenice i drago mu je da su barem oni tako dobili zadovoljštinu, ali nikada neće moći shvatiti zašto nijedna hrvatska Vlada nije ništa učinila da se Mladića procesuira za zločine počinjene na hrvatskom tlu.

  - Žalosno je da nijedna Vlada, naše pravosuđe i diplomacija nisu učinili ništa da se podigne optužnica za Mladićeve zločine počinjene na zadarskom i šibenskom području. Je li bilo teško sastaviti optužnicu za sve što je učinio u Hrvatskoj? Pa on je ovdje ispekao zanat, za zločine u Hrvatskoj nagrađen je generalskim činom, ovdje je sve počelo - rekao je ogorčeni Miljanić.

  Naše pravosuđe je kontaminirano i nije se puno promijenilo od vremena iz bivše države, prije 1990. godine. Hrvatska ovako ne može dalje, uvijek nam je netko drugi kriv, a krivi smo si sami. Ovo je dno dna, ustvrdio je Miljanić. Osvrnuo se i na ponašanje Ratka Mladića u sudnici prilikom izricanja presude ocijenivši ga "arogantnim balkanskim mentalitetom".

 • 12.35

  Kako je presuda dočekana u nekim medijima u BiH i Srbiji pročitajte ovdje.

 • 12.21

 • 12.19

  Pogledajte trenutak izbacivanja Mladića iz sudnice:

   | Autor : Screenshoot HRT Foto: Screenshoot HRT

 • 12.17

  U galeriji pogledajte kako je u Srebrenici dočekana presuda:

  Izricanje presude Ratku Mladiću | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

 • 12.02

  Mladić je osuđen na doživotnu kaznu!

 • 12.00

  Kreće izricanje presude. Nije kriv za točku 1: genocid, te je kriv za sve ostale točke: različite UZP-e sukladno točki 2, genocid, točki 3, progon kao zločin protiv čovječnosti, 4, istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, 5: ubojstvo, 6: ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 7: deportacija, zločin protiv čovječnosti, 8: nehumana djela prisilnog premještanja, zločin protiv čovječnosti, 9: teroriziranje, 10: protupravni napadi na civile, te 11: uzimanje taoca.

 • 11.55

  Mladić je značajno doprinio počinjenju UZP-a u Srebrenici, rekao je Orie. Dao je pogrešne informacije o počinjenim zločinima i nije poduzeo korake da bi se zločini spriječili i istražili. Bez njega zločini na ovaj način ne bi mogli biti provedeni. Počinio je zločine progona, istrebljenja, ubojstva i nehumanih djela prisilnog premještanja. Odlučujući je li Mladić dijelio namjeru ostvarenja cilja UZP-a u Srebrenici, Vijeće je razmotrilo njegovo ponašanje i izjave. Uzeto je u obzir i njegovo nijekanje zločina u Srebrenici, širenje lažnih informacija i nastojanja da spriječi medije da saznaju što se dogodilo. 

  Vijeće je utvrdilo da od 1994. do srpnja 1995. je optuženi dao brojne izjave u kojima je govorio o potrebi odmazde nad Muslimanima i da bi "bili nestali već odavno da se nije uplela međunarodna zajednica". Nekoliko je puta na sastanku u hotelu Fontana izjavio da Muslimani iz Srebrenice mogu "opstati ili nestati". Vijeće je utvrdilo da je optuženi imao namjeru eliminirati Muslimane iz Srebrenice ubijanjem muškaraca i dječaka i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca, i to putem zločina progona, istrebljenja, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja. Vijeće je utvrdilo da je jedini razumni zaključak da je Mladić namjeravao uništiti Muslimane u Srebrenici kao značajan dio te skupine i samim time da je namjeravao ispuniti cilj UZP-a u Srebrenici kroz počinjenje zločina genocida te da je bio dijelom UZP-a u Srebrenici.

 • 11.48

  Optuženi je osobno zapovijedao granatiranjem Sarajeva 28. 5. 1992., sudjelovao je u odabiru ciljeva i naredio da se vatra preusmjeri od dijelova grada naseljenih Srbima. Na ljeto 1995. predložio je bombardiranje Sarajeva uopće ne uzimajući sigurnost civila. U rujnu je zapovjedio komandi SRK-a da prekine električnu energiju i ostalu komunalnu infrastrukturu, čime je prisilio stanovnike da izađu na otvoreno i budu izloženi snajperskoj vatri. Vijeće je utvrdilo da je svrha bila širenje terora među Sarajlijama te da je počinio zločine teroriziranja protuzakonitog napada na civile i ubojstva. Bio je član UZP-a.

  Kad je riječ o UZP-u vezanom uz Srebrenicu, Vijeće je utvrdilo da je postojao UZP čiji je glavni cilj bio da se eliminiraju Muslimani ubijanjem muškaraca i dječaka te prisilnim odvođenjem žena, djece i starijih muškaraca.

  Članovi UZP-a bili su Karadžić, Krstić, Popović, Tolimir, Borovčanin...

  Osim nehumanog postupanja i ubojstva šest muslimanskih muškaraca i dječaka u blizini Trnova, koje su počinili pripadnici MUP-a, sve ostale zločine počinili su pripadnici VRS-a. UZP je koristio vojne jedinice za ostvarenje ciljeva.

 • 11.40

  Orie kaže da je optuženi ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

  Namjerno je davao izjave kojima je navodio medije na krivi zaključak vezano uz počinjene zločine. Bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni. Vijeće je utvrdilo da je optuženi značajno pridonio ostvarenju zajedničkog cilja - trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata s teritorija.

  Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi UZP-a. Uzelo je u obzir njegove izjave, uključujući uvrede na račun Muslimana i Hrvata i predanost na uspostavi etničke homogene republike bosanskih Srba.

 • 11.35

  Mladić je odveden u prostoriju iz koje prati izricanje na ekranu, rekao je Orie.

 • 11.32

  Orie nastavlja čitati presudu. Zamolio je Mladića, koji je zavikao i mahao u sudnici, da sjedne.

  - Molim vas da Mladića izvedete iz sudnice - rekao je sudac.

 • 11.30

  Odvjetnik Dragan Ivetić rekao je da je tri puta Mladiću izmjeren krvni tlak tijekom stanke. Prvi put tlak je bio 175/86, drugi put 180/80... 

  - to je kriza visokog tlaka i zahtijeva da ga se na odgovarajući način tretira pa zato molim da prekinemo ovo zasjedanje, odnosno da odgodimo daljnje čitanje presude kako bismo spriječili da dođe do daljnjeg pogoršanja zdravlja gospodina Mladića - rekao je Ivetić.

  Orie je rekao je, da koliko su oni čuli, posljednje očitovanje bilo 170, a ne 180.

  Orie je rekao da će se posavjetovati hoće li odmah pročitati presudu.

 • 11.27

  Nakon više od 45 minuta nastavlja se izricanje presude.

 • 11.20

  Večernjakov dopisnik javlja kako drugi izvori kažu da je Mladić pod nadzorom. Međutim, još uvijek nije nastavljeno izricanje presude.

 • 11.08

  Jedan izvor rekao je Večernjakovom dopisniku Tomislavu Krasnecu da je vidio kako Mladićevu obitelj i beogradske liječnike uvode iz galerije sudnice u prostor iza sudnice gdje je Mladić. Isti čovjek kaže da je zabrinut da se nakon pauze neće nastaviti, da se nešto događa što bi moglo biti smišljeni pokušaj odgode.

 • 11.00

  Pauza od 5 minuta je određena u 10.40 sati, ali do 11 sati još uvijek nije nastavljeno izricanje.

 • 10.52

 • 10.49

  Raspravno vijeće ICTY-ja potvrdilo je da je u srpnju 1995. genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u sedam drugih općina istočne Bosne, kako se to tvrdilo u optužnici protiv zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. 

  Sud je na izricanju presude Mladiću zaključio da su se u općinama Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namjera nije bila istrebljenje naroda.

  Raspravno vijeće utvrdilo je da je u BiH bio oružani sukob i da su zločini počinjeni u toj državi imali obilježja sustavnih, masovnih i raširenih djela.

  Takve zaključke prvostupanjsko vijeće donijelo je i u presudi bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora.

 • 10.44

  Kakvog je raspoloženja Mladić bio prije izricanja presude pogledajte ovdje.

 • 10.42

  Vijeće se sada osvrće na odgovornost optuženog za zločine počinjene sukladno optužnici. 

  - Optuženi je zamolio da ode u toalet

  - Dopustite da završim rečenicu pa ćemo uzeti pauzu - rekao je sudac, nakon čega je određena pauza od 5 minuta.

 • 10.35

  Prelazi se na genocid u Srebrenici. Vijeće je utvrdilo da su se te radnje dogodile u skladu s definicijom genocida.

  Počinitelji su namjeravali uništiti Muslimane u Srebrenici, odnosno značajan dio te grupe. Vijeće stoga utvrđuje da zločin genocida, progona, istrebljenja, ubojstva i nečovječnog postupanja prisilnog postupanja jest počinjen protiv Muslimana u i oko Srebrenice.

   | Autor : Reuters/ PIXSELL Foto: Reuters/ PIXSELL

 • 10.34

  Tijekom srpnja i početka listopada 1995. viši dužnosnici MUP-a i VRS-a pokušali su prikriti počinjenje zločina ekshumirajući žrtve i premještajući ih na druge lokacije.

  Vijeće je utvrdilo da je snage Srba poduzeli mjera da ubiju na tisuće Muslimana iz Srebrenice neselektivno kako bi izvršile zločin progona. Neki od ubojstva i likvidacija imaju elemente istrebljenja. Utvrđeno je i da je nekoliko od zločina za koje se tereti predstavljaju prisilno premještanje.

 • 10.30

  Sada se prelazi na komponentu koja se tiče Srebrenice.

  VRS je 6. 7. izvršila napad, a do 11. srpnja ušli su u sam grad. Tijekom napada VRS je spaljivao muslimanske kuće i džamije. Na tisuće Muslimana, većinom žene, djeca i starije osobe, pobjegle su u Potočare. Velika većina zdravih muškaraca pobjegli su iz enklave pješice ne bi li došli do Tuzle. 12. srpnja 1995. između 25 i 30 tisuća Muslimana došli su na taj teritorij. 5 posto bili su zdravi muškarci. Uvjeti oko UNPROFOR-ove baze bili su loši, nije bilo vode ni lijekova ni hrane. Ljudi su bili iscrpljeni, preplašeni. Srpske snage stvorile su zastrašujuću atmosferu granatiranjem oko baze i otimajući ljude.

  Od 11. do 12. srpnja 1995. tri sastanka dogodila su se u hotelu Fontana između VRS-a i UNPROFOR-a te pojedinaca koji su trebali zastupati Muslimane kako bi se razgovaralo o evakuaciji civila Potočara.

  Odabir muškaraca od 16 do 60 godina od strane VRS-a također se tada odvio i potpisan je dokument kojim je nalaženo da se civili evakuiraju u općinu Kladanj i to su trebali učiniti policajci MUP-a i VRS uz pratnju UNPROFOR-a. VRS i MUP organizirali su prijevoz oko 25 tisuća Muslimana, uglavnom žena, djece i staraca, koji su transportirani na teritorij pod kontrolom Armije BiH. Srpski vojnici izdvojili su vojno sposobne Muslimane koji su se htjeli s njima prevesti, a neki su imali samo 12 godina, a neki stariji od 60. Separacije su često bile vrlo agresivne.

  Muškarci su poslije odvedeni na mjesta gdje su likvidirani. Mnogi su bili premlaćeni ili im se prijetilo ili su vrijeđani i prisiljivani da pjevaju srpske pjesme dok su čekali likvidaciju.

 • 10.25

  Od sredine svibnja 1992. pa do 1995. VRS, a osobito tzv. SRK, namjerno je granatirao i iz snajpera pucao po Sarajevu, često po mjestima bez vojne važnosti. Zbog toga su stotine civila ubijene, a tisuće ranjene. Mnogi od njih ubijeni su tijekom svakodnevnih aktivnosti, rekao je Orie. Naveo je primjer masakra na Markalama.

  Utvrđena je namjera počinitelja svih članova SRK-a da ciljaju na civile i da nesrazmjerno unište grad. Patnje kojima su bili izloženi građani Sarajeva su bile znatne, nisu imali pristup hrani, vodi, plinu, struji... Prisiljeni su bili živjeti u stanju stalnog straha.

  Vijeće zaključuje da su članovi SRK-a namjeravali terorizirati stanovništvo Sarajeva te da je to teroriziranje bilo izloženo kroz snajperiranje i granatiranje. Članovi SRK su počinili ubojstvo, teroriziranje civila, kao kršenje zakona i pravila ratovanja te ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti.

 • 10.20

  Prelazi se na točke genocida.

 • 10.19

  Prelazi se na optužbu za progone. Vijeće je utvrdilo da su mnoge žrtve nezakonito zatočene i izvrgnute nehumanom tretmanu i to na temelju svoje vjerske i etničke pripadnosti. U nekoliko logora uvjeti su bili stravični, bilo je vrlo malo vode i hrane, što je dovelo do izgladnjivanja i smrti. 

  Zatočenici su bili prisiljeni na međusobno silovanje i ostale degradirajuće seksualne zločine. Mnogi su silovani, na primjer, u kući koja je poznata kao Karamanova kuća u Foči nekoliko skupina žena i djece od samo 12 godina redovito su i vrlo okrutno silovane.

  Optuženi je jedno vojniku koji je bio s jednom od žena prišao i pitao je li ona iz Hercegovine, pa nju pitao je li joj sad bolje nego u Alijinoj državi. Dok je Orie to izgovarao, Mladić je odmahnuo glavom.

 • 10.15

  Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli, a nakon toga su Srbi ušli u prostoriju i pobili ostale. Ubili su između 190 i 220 zatočenika tijekom te noći, čita Orie.

 • 10.12

  Vijeće će najprije iznijeti zaključke vezane za temelj počinjenja kaznenih djela pa za odgovornost optuženog.

  U nekoliko općina došlo je do ubojstava koje predstavljanju zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

  Ubijeni su mnogi civili i to u vrlo okrutnim okolnostima. Oni koji su nastojali obraniti domove susreli su se s golemim nasilnim radnjama, neki su preminuli nakon što su premlaćeni, mnogi su uhićeni, a prema njima nije pokazano nikakvo ljudsko dostojanstvo niti milost. Primjerice, 31. svibnja 1992. bosanski Srbi okružili su određen broj Muslimana kod mosta u Sanskom Mostu. Neki su ubijeni još na putu do mosta, a poslije su natjerani da skoče u rijeku jedan po jedan. Nakon toga Srbi su otvorili paljbu i ubili najmanje 28 muškaraca, bosanskih Muslimana, uključujući dva starca i jedno dijete. Jedan je uspio to preživjeti, rekao je Orie.

 • 10.07

  Navedeno je 5 točaka protiv čovječnosti. Optuženi je također optužen po 4 točke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna djelovanja čiji je glavni cilj bio teroriziranje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje taoca, optužen je također i za genocid, rekao je sudac Alphons Orie.

 • 10.00

  Počelo je izricanje presude!

 • 9.55

  Prijenos presude možete pratiti na stranicama ICTY-ja.

 • 9.50

  Naš dopisnik Tomislav Krasnec iz Haaga javlja kako je upravo stigao novi brief Mladićeve obrane, koja je posljednjih dana zatrpavala sud zahtjevima da se odgodi izricanje presude: mole da, ako je oslobađajuća, ne traje dugo, da se odmah kaže, da se Mladić ne umara.

  “Kao što ste vrlo dobro svjesni, mnogi pritvorenici su preminuli u UN-ovoj pritvorskoj jedinici u Scheveningenu tijekom trajanja pritvora. Ne bismo željeli da Mladićevo ime bude dodano toj listi”, pišu Mladićevi odvjetnici u dokumentu koji su danas predali tribunalu i koji je upravo objavljen. 

  “Mladić inzistira na pojavljivanju unatoč činjenici da pravna pitanja vezana uz njegovo zdravlje nisu riješena, unatoč savjetu medicinskog mišljenja koje kaže da to može biti prijetnja njegovu zdravlju, i unatoč rezerviranosti svojih odvjetnika u pogledu njegova trenutnog zdravstvenog stanja i kapaciteta, jer je Mladić uvjeren u svoju nevinost i u to da ćete izreći brzu, poštenu i pravednu presudu prema kojoj nije kriv”, pišu Mladićevi odvjetnici. 

  Također, u neobičnom zahtjevu, traže da se čitanje presude skrati i da se, ako je presuda oslobađajuća, to odmah kaže na početku, a čitanje svega ostalog odgodi za kasnije. 

  Više o zahtjevima Mladićeve obrane čitajte ovdje.

 • 9.40

 • 9.30

  Guardian piše kako pravni stručnjaci kažu da je gotovo sigurno da će Mladić biti osuđen za genocid za masakr u Srebrenici.

  - On je definitivno utjelovljenje zla za mnoge, mnoge preživjele i žrtve i zato je ovo suđenje tako važno - zato što daje određen osjećaj pravde ljudima koji su godinama čekali ovaj trenutak - rekao je glavni tužitelj Serge Brammertz.

 • 9.25

  Jutros je uoči izricanja presude došlo do incidenta ispred sudnice kada se pojavio mladić koji je počeo mahati srbijanskom zastavom, piše N1.

  Reagirala je Bakira Hasečić, predsjednica Udruge "Žena-žrtva rata", koja je pokušala oteti zastavu. Intervenirala je obližnja policija koja je smirila situaciju.

  "Idi odavde i ne provociraj", kazala je Hasečić neimenovanom muškarcu.

 • 7.15

  Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno će se danas suočiti s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća.

  Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će iza 10 sati prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS).

  Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

  Prvu optužnicu protiv njega haaško je tužiteljstvo podignulo još 25. srpnja 1995. godine i nakon toga je triput širilo i mijenjalo zbog potrebe da se suđenje provede što učinkovitije pa su u njoj zadržani samo najteži ratni zločini.

  Mladić je godinama nakon podizanja prve optužnice bio neuhvatljiv, baš kao i njegov politički "šef" Radovan Karadžić, unatoč činjenici da su bili na vrhu popisa najtraženijih osoba, "rame uz rame" s Osamom Bin Ladenom.

Popularni
 • Popularni
 • Od najstarijeg
 • Od najnovijeg
Komentari 207
Osvježi
 • Ksantipa:

  Da ima sto života i dobije doživotnu kaznu, ne bi bilo dovoljno za sve što je napravio.

  5 09:32 22. 11. 2017.
  • Modrulj:

   Dok je još živ,izručit ga srebrenčanima.

   3 07:46 22. 11. 2017.
   • prajdali100:

    Za Srebrenicu ce dobiti kaznu dozivotnog zatvora uz kvalifikaciju g e n o c i d. Pitanje je da li ce se to odnositi i na neke druge opcine u Bosni.Svu logistiku i novac Mladic je dobivao iz Srbije.Hoce li ... prikaži još!i ona biti spomenuta !?

    9 07:46 22. 11. 2017.
    • Deleted user:

     Sada će novinari VL i glasnogovornik memoranduma sanu II za Hrvatsku Aca Stanković pokušati opravdati i optužiti muslimane za genocid u Srebrenici kao što pravdaju genocid SRBA NAD HRAVATIMA u Škabrnji i Vukovaru .

     3 08:28 22. 11. 2017.
     • Deleted user:

      Haški sud je sprdnja u svijetu.

      1 09:35 22. 11. 2017.
      • Mamuti na plaži:

       živio ti meni generale još barem 20-30 godina. uz ovakvo i lošije zdravstveno stanje...znači mučio se i ne spavao..

       11:56 22. 11. 2017.
      • mobitel20:

       Nije on samo srebrenicki krvnik. On je paradigma velikosrpskog genocida, a evo, i ovdje su trolovi koji relativiziraju monstruoznost tog krvnika, aktivni....Srbi besramno umanjuju i opravdavaju sve visekratno dokazane i bjelodane zlocine kontinuiranog genocida i to govori sve o njima. ... prikaži još! Velikosrbi i jugonacionalisti su kanalizacija svijeta i moralno dno dna medju stvorovima koji se zovu "ljudi".

       5 08:05 22. 11. 2017.
       • cuvarkuca:

        Kako siješ, tako žanješ, bilo i bit će.

        07:54 22. 11. 2017.
       • Deleted user:

        Nekome narodni heroj, a nekome ratni zločinac, to su obično opisi svih generala na prostorima bivše juge ovisno koja strana komentira.Mladić i još nekolicina ne spadaju u tu kategoriju jer svaki normalan čovjek njega i slične može i mora okarakterizirati ... prikaži još! samo kao zločinca....

        10:57 22. 11. 2017.
       • Admin-s-mrdonja:

        turski otpadnici=srbi=genocidni narod

        1 08:14 22. 11. 2017.
        • IvanR:

         Usro se junačina :-)))))

         11:32 22. 11. 2017.
        • lojtra1:

         Srbi se žale da će to biti "politička" presuda. Naravno da će biti politička. Jer realna kazna za sve što je počinio ionako ne postoji.

         08:04 22. 11. 2017.
        • englezac:

         Trenutno ga peru ,navodno se "heroj" uneuredio.

         11:33 22. 11. 2017.
        • vjekoslavkatalina:

         ....sve je to maslo hoolbruka...on je sklapao dilove sa srbima 1995 godine..'vi napravite ovako mi cemo zauzvrat vama tako'...opcepoznata stvar...na kraju ti njegovi dilovi su isli najvise na stetu zrtava velikosrpske agresije...dokaz tome su presude ne kokosarima tipa martic i ... prikaži još! slicno..nego glavnim facama...sljivancanin osuđen minimalno ko i plavsicka...seselj oslobođen...karađic bolje prosao nego sto se sam nadao..ostaje mladic...ne vjerujem ni da bi milosevic dobio punu kaznu...

         17 08:05 22. 11. 2017.
         • jest:

          Konačno malo pravde i na tom sudu koji nije bio u stanju osuditi zločine u Vukovaru i Škabrnji. Šteta što će Mladić za 5-6g zbog zdravlja i jamstava Srbije biti pušten kao i klaun Šešelj.

          12:14 22. 11. 2017.
         • SoloHan:

          samo nemojte spominjat Srbe i Jugoslavene u negativnom kontekstu da ne uznemirite administratora, ako već morate srat, serite po Hrvatima, to ga ne smeta

          11:46 22. 11. 2017.
         • Tihi:

          Ma ovi u Hagu su pošteni i pametni i znat če ga osuditi zato su suuuuupppppeeeerrr plačeni. Inače njega osuditi bi znao svaki i najobičniji seljak ili normalni građanin ! Doživotna !

          10:26 22. 11. 2017.
         • Mamuti na plaži:

          mala utjeha zrtvama počinjenim zločinima u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu koju je načinila Srbija

          12:10 22. 11. 2017.
         • Čaruga:

          Mozete mu svirati u frulu. On je kap u moru sistema koji ga je podrzavao u svemu tome a i dan danas su aktivni u politici. Krivi su u vojnici nije ih on sam osobno sve pobio. Da ljudi imaju ... prikaži još! neka moralna nacela dali bi zivot za nevinog covjeka i niti jedan vojnik nebi zapucao pa makar izgubio i zivot zbog toga. Kriva je i jedna cijela nacija koja je podrzavala takav rezim nasilja, jer znali su sta rade ali ih nije bilo briga jer nisu direktno u to bili ukljuceni ali svojom sutnjom su to odobravali. To nije sud to je sprdacina.

          1 10:50 22. 11. 2017.
          • joydivision:

           dobio dozivotnu, sto se mene tice mogu ga I objesiti ali ovaj sud je politicka sprdacina koja sluzi samo za boraniju I balkanska I slicna plemena. svaki americki predsjednik of WW2 do danas je po svim knjigama klasicni ratni zlocinac. ... prikaži još! pobise samo u Iraku 2 miliona ljudi, pobili su vise nevinih ljudi nego Staljin....ko ce za ovo dobit dozivotnu robiju..... http://www.dailymail.co.uk/news/article-2579939/Children-suffer-horrific-effects-Americas-use-chemical-weapons-Vietnam-War.html

           1 16:37 22. 11. 2017.
           • narod1:

            Lik očito ne pokazuje ni trunku suosjećanja za žrtve niti kajanje.Takvih je puna Srbija. Zato Hrvatska uvijek mora imati kvalitetno obučenu vojsku i dobro nauljene topove. To je jedini jezik koji razumiju.

            14:15 22. 11. 2017.
           • mira_kodoliceva:

            Da ima pravde, kaznu bi služio u Srebrenici!

            12:21 22. 11. 2017.
           • messerschmidt:

            Dobit će 40 godina, pa onda slijedi žalba, a pravomoćnu presudu neće ionako doživjeti. Nego, zašto incident? Pa sa kojom bi zastavom mahao?

            1 09:32 22. 11. 2017.
            • southman:

             Možda ga puste na slobodu "pošto je smrtno bolestan" !? Nešto kao Šešelja, koje je po njima trebao umrijeti još 2015-te !?

             09:31 22. 11. 2017.
            • kacavenda:

             svetski zlocinac par excellence

             11:32 22. 11. 2017.
            • TrvtkoKomadina01:

             To je NEPRAVEDNA presuda jer je trajala predugo, uz to zločinac je imao njegu i obilje svega. tog zločinca monstruma trebalo je predati majkama Srebrenice da mu oderu kožu

             16:11 22. 11. 2017.
            • Donato:

             Zločinac još kaže dušu mi ne mogu uzeti,ti da imaš dušu? to mogu samo srbi izjaviti , nema kajanja,nema isprike,nema žalosti , to ne može izgovoriti,učiniti čovjek osim možda srbina

             11:04 22. 11. 2017.
            • Deleted user:

             Nadam se da će gorjeti u paklu!

             3 10:19 22. 11. 2017.
             • Bunjevac=Hrvat:

              Hvala Bogu.Zaslužio je.Međutim,to je monstrum koji se ne može svrstati u nikakve racionalne kategorije,kao ni nacionalna ideologija na kojoj to počiva.Dakle,nije moguće izreći dovoljno strogu kaznu jer ona ne postoji.

              15:43 22. 11. 2017.
             • boris:

              u redu, samo za iste zlocine u Vukovaru tko je osudjen? Lako je kad Sudijksa Arabija tjera SAD da podrzi islam u Bosni, a nasi politicari ni makac, nek se srame, kako mogu i dalje cuvati fotelje

              12:58 22. 11. 2017.
             • kacavenda:

              Samo vešanje

              1 08:40 22. 11. 2017.
              • komentatorx:

               Ova presuda ima temelja za buduće demontiranje zločinačke, na genocidu stvorene, RS. Nadam se da će zločinca u zatvoru barem malo dotaknuti savjest.

               12:46 22. 11. 2017.
              • General_U:

               đeneral je obična kukavica nije bio u stanju ni presudu saslušati i stati iza onih zločina koje je počinio dok je bio gospodar života i smrti...

               1 11:34 22. 11. 2017.
               • Hercegbosna:

                Dabogda crko govno staro.

                12:20 22. 11. 2017.
               • HKNKRZ:

                Mladić zaslužuje veliku kaznu sve to stoji ,ali ide mi na živce kad se ovi Bosanski muslimani stalno prave kao žrtve neke. Da su bili na mjestu srba nabravili bi 10 puta veće zločine , a i ovako su ih ... prikaži još! napravili velik broj.

                10:57 22. 11. 2017.
               • liliZG:

                i kaj onda, vratit će ga doma u srbiju i lijepo će doživotno uživati u kućnom pritvoru.

                12:18 22. 11. 2017.
               • Deleted user:

                Nakon presude Mladić umire u svojoj Čeliji kao Slobodan Milošević, tajne službe ga prebacuju u Ameriku da tamo proživi ostatak života. Pravda je zadovoljna.

                1 10:24 22. 11. 2017.
                • mofo:

                 Ništa od toga, nemojmo se nadati previše...

                 09:24 22. 11. 2017.
                • Linux:

                 tako je, dozivotna..

                 12:07 22. 11. 2017.
                • Ribnik40:

                 Dok god se Srbi ne probude od svog zaluđenog megalomanskog velikosrpskog sna, te sami osude Mladića za genocidni zločin, do tada nema sreće za taj zaostali narod, a niti mira na "ovim prostorima".

                 20:09 22. 11. 2017.
                • tracy:

                 u pakao s njim

                 10:10 22. 11. 2017.
                • Eddie:

                 Prvo ljudima u Škabrnji

                 18:42 22. 11. 2017.
                • balance:

                 Genocidaša staviti na 100 godina samoće!!

                 08:55 22. 11. 2017.
                • Ronin:

                 Želim mu svu patnju i bol mučenih i ubijanih pod njegovim zapovjedništvom 100godina!!!

                 15:15 22. 11. 2017.
                • utunelu:

                 cekamo presudu EU svijetu i cijelom izdajnickom vodstvu sda !!

                 10:45 22. 11. 2017.
                • grabice:

                 Bez obzira na presudu bio i ostao najobicniji krkan.I da tipicni ..antifasista..do 90 tih godina.Netolerantni i opasna dasina.

                 17:53 22. 11. 2017.
                • doktorica:

                 ako se "razboli" kao zločinac Šešelj pustit će ga

                 09:26 22. 11. 2017.
                • tweetybird:

                 If there is any justice in this world he will be labeled as a man who commited genocide and he will be punished accordingly.Here is a man that is pure evil!God I hope that the mothers of Srebrenica get their ... prikaži još! justice today,and many more who suffered from that awfull war!

                 09:35 22. 11. 2017.
                • forza:

                 pusite srbi... turska kopiladi

                 12:08 22. 11. 2017.
                • Deleted user:

                 Sve druge osude osim smrtne kazne bile bi pre blage za zlotvora te vrste!

                 12:08 22. 11. 2017.
                • *ukoliko ste korisnika blokirali, njegovi komentari neće biti prikazani

                Recite što mislite!

                Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.