Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi među demokratima

U stranci nisu problem ljevičari nego nesposobnost

Democratic vice-presidential nominee Kamala Harris introduces Democratic 2020 U.S. presidential nominee Joe Biden at an election rally, after news media announced that Biden has won the 2020 U.S. presidential election, in Wilmington, Delaware
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
09.11.2020.
u 06:55

– Stranci nedostaju osnovne kompetencije i nikakva količina novca to neće ispraviti – rekla je Ocasio-Cortez NY Timesu. Demokrati su na izborima potrošili znatno više od republikanaca.

Demokratska stranka, čini se, propustila je svoju povijesnu šansu da nakon izbora u utorak uđe u mandat Joea Bidena s jasnom pobjedom i mogućnošću da mijenja zemlju prema svojim politikama. Biden je pobijedio, ali republikanci će, izgleda, osvojiti Senat, a u Predstavničkom su domu zadržali većinu, ali i izgubili do deset mjesta.

Ankete su uoči izbora govorile da će demokrati osvojiti sve tri grane vlasti, ali nakon što se to nije dogodilo i nakon što je stranka imala gore izbore nego što je očekivala, počeo je “građanski rat” unutar stranke. Njega je jedna od najpopularnijih demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez nastavila jučer u intervjuu u New York Timesu gdje je optužila svoju stranku za nesposobnost.

Mnogo slabiji rezultati

Na izborima prošlog utorka Amerikanci su birali predsjednika, cijeli Predstavnički dom Kongresa te trećinu senatora. Demokrati su ostvarili mnogo slabije rezultate nego što su vjerovali. Imaju šansu u siječnju doći do tanke većine u Senatu u drugom krugu izbora za to tijelo u Georgii, ali i liberalni mediji priznaju da su šanse republikanaca mnogo veće. Biden bi zbog toga mogao biti prvi predsjednik nakon 1988. koji prvog dana mandata neće imati senatsku većinu.

Odmah po proglašenju rezultata počela je rasprava o razlozima slabih rezultata. Najprije je kongresnica Abigail Spanberger u debati, koja je procurila, optužila svoje kolege u stranci da su mjesta izgubljena zbog toga što se dio stranke pozitivno izjašnjava o socijalizmu i uskraćivanju sredstava za policiju, odnosno demontažu policijskih postaja. No oglasila se Alexandria Ocasio-Cortez, najpoznatija lijeva demokratska senatorica, i poručila umjerenom krilu u stranci da nisu ljevičari krivi za slabe rezultate.

Novac ne pomaže

– Stranci nedostaju osnovne kompetencije i nikakva količina novca to neće ispraviti – rekla je Ocasio-Cortez NY Timesu. Demokrati su na izborima potrošili znatno više od republikanaca.

– Izvana pobjeđujemo. Izvana imamo mnogo podrške, ali iznutra je (stranka, op. a.) vrlo neprijateljski nastrojena prema bilo čemu što uopće miriše progresivno – dodala je i jasno izrazila svoju frustraciju strankom.

Njezin intervju nova je etapa u unutarstranačkom ideološkom sukobu. Sve su češći zaključci da se demokrati zapravo imaju malo čemu veseliti. Konzervativni voditelj inače lijeve televizije MSNBC Joe Scarborough rekao je kako smatra da su ovi izbori bili apsolutno odbacivanje Demokratske stranke kao brenda, a da je Bidenova pobjeda tek iznimka.

– Taj brend više ne funkcionira u većini Amerike – rekao je ovaj voditelj, inače veliki Trumpov kritičar.

VIDEO: Joe Biden novi je predsjednik SAD-a!

Ključne riječi

Komentara 2

EM
emojmile
09:37 10.11.2020.

Sve ovo je jedan veliki cuspajz. No iako je Biden kao djecarac pokušavao istrčati do predsjedničke lože nakon izbora mislim da će njegova zamjenica biti stvarni predsjednik. Možda griješim ali....

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
06:59 09.11.2020.

Joe Biden je veliki čovjek i odrzace Ameriku veliku jer ipak je on posjetio, cijenio i obožavao največeg hrvata u istoriji nezaboravnu veličinu, voditelja i stvaratelja Maršala Josipa Broza Tita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije