Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

U srijedu ročište na kojem će se glasati o nagodbi

Agrokor
03.07.2018.
u 15:53

Ročište na kojem će vjerovnici Agrokora glasati o nagodbi održat će se u srijedu, 4. srpnja i na njega su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati.

Ročište će se održati 4. srpnja u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, s početkom u 8 sati i na njega su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasat će se pomoću mobilne aplikacije, a odvijati će se u dvije faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Glasanje će se odvijati zbog velikog broja vjerovnika i tražbina. Glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start 'm2voting'.

Aplikacija se može besplatno skinuti na Google play store-u i Apple store-u.

Vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom, bit će osiguran pristup uređajima s kojih mogu glasati, kao i tehnička pomoć za glasanje, pojasnili su nedavno u Agrokoru.

Uz to, kako bi se lakše snalazili u korištenju aplikacije, Agrokor je za vjerovnike priredio upute za korištenje aplikacije m2voting, a kao dodatnu pomoć vjerovnicima je za snalaženje na ročištu priredio vodič kroz ročište.

Naime, budući da je riječ o sudskom ročištu te dvorana Cibone predstavlja sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu, pravila koja vrijede na ročištu su ista kakva vrijede i na sudu.

Vjerovnici odnosno njihovi zastupnici i/illi punomoćnici na ročište moraju doći s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, izvatkom iz sudskog, obrtnog i drugog registra, novom urednom punomoći za ročište za glasanje o nagodbi te odvjetničkom iskaznicom i drugom relevantnom dokumentacijom koja im daje pravo sudjelovanja na ročištu i ovlašćuje ih za glasovanje i odlučivanje o nagodbi.

Potrebno je proći i sigurnosnu provjeru kao i pri ulasku na sud. 

Za registraciju vjerovnika sud je predvidio dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Za prolazak nagodbe potrebna je suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Ako se ročište ne dovrši 4. srpnja ili se toga dana ne održi ili bude odgođeno, Trgovački sud je odredio održavanje ili nastavak ročišta za 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja.

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.


 

Prijedlog nagodbe na otprilike 7,3 tisuće stranica.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao 'lex Agrokor' donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.

Privremeno vjerovničko vijeće je 19. lipnja jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči suda dostupan je svim vjerovnicima.

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog - te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

U tekstu nagodbe, među ostalim, nalazi se i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

'Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ako nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja', ustvrdio je nedavno Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Iz Izvanredne uprave tada su također kazali i kako 'početak rada nove grupe i zrcalnih društava ciljaju na prvi radni dan nove godine, što bi bio najbolji mogući datum početka rada, i zbog poreznih propisa i financijskih izvještaja. No, postizanje ovog cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, a to je u potpunosti u rukama suda'.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije