Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peruško:

'Izglasavanjem nagodbe započinje posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora'

Fabris Peruško, Irena Weber
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
27.06.2018.
u 14:13

Ministar Horvat je naglasio da je lex Agrokor Vijeće EU prihvatilo sa 27 glasova za (samo je Slovenija bila protiv op.a.).

Hrvatski pravni okvir za rješavanje krize u Agrokoru, lex Agrokor, postao je odlukom Vijeća EU dijelom pravne stečevine Europske unije, potvrdio je danas ministar gospodarstva Darko Horvat odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo. Ovo je treća tematska sjednica posvećena Agrokoru, podsjetimo, dva puta je na pitanja zastupnika odgovarala njegova prethodnica Martina Dalić, Horvatu je ovo prvi put, a bili su tu i izvanrednici povjerenici Fabris Peruško i Maja Weber.

Horvat je naglasio da je lex Agrokor Vijeće EU prihvatilo sa 27 glasova za (samo je Slovenija bila protiv op.a.).

- To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe – objasnio je Horvat dodavši kako je taj zakon u kratkom vremenu spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj.

Ako vjerovnici 4. srpnja izglasaju nagodbu i ako ona izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo, kazao je Peruško.

- Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja – kazao je Peruško, dok je njegova zamjenica Irena Weber pozvala sve vjerovnike da iduće srijede dođu u Cibonu na ročište za glasovanje o nagodbi naglasivši kako bi tu moglo biti preko 3000 vjerovnika.

- Ako se sporazum ne može postići s vjerovnicima koji se žale, o tome će odlučivati na ročištu. Za glasanje je napravljena posebna aplikacija – rekla je Weber.

Predloženoj nagodbi usprotivio se Adris koji je krenuo u osporavanje obveznica, jednako kao Alca.

- Alca je svoj problem riješila s bankama i maknut će do kraja tjedna svoja osporavanja. Vjerujemo da će s Adrisom doći do dogovora i da će skinuti to osporavanje i malo bolje proći – vjeruje Peruško.

Ministar gospodarstva Horvat odbacio je tvrdnje da će prebacivanjem Agrokorovih koncensija na zrcalne kompanije hrvatsko zemljište ići u ruke strancima.

- Nema rasprodaje, nema pogodavanja, nego će se pod istim uvjetima koncesije zrcalno prebaciti na nova društva – rekao je Horvat.

Nema brige ni za zaposlenike, odnosno njihova radna prava, jer se njihovi ugovori prenose na zrcalne tvrtke i zadržavaju sva prava stečena do dana prijenosa. Agrokor će trebati nove zaposlenike, dapače, traži 500 trgovaca i direktno će se obratiti svim nezaposlenima koji su kvalificirani za taj posao.

Zastupnike je zanimalo zašto je produžen roll-up kredit, pa je Peruško objasnio kako su to napravili kako bi do rujna pokušali naći novog financijera, odnosno pokušali isposlovati bolje uvjete. Prigovorili su mu jer još nema stalnog vjerovničkog vijeća, kao i što dosad nisu objavljeni troškovi savjetnika koje plaćaju.

- U dva navrata smo bili spremni izaći s troškovima savjetnika, ali kako dvije grupe vjerovnika vode rat, procijenili smo da bi se to moglo krivo iskoristiti, pa čekamo da se prvo nagodba izglasa – pojasnio je Peruško dodavši kako su vjerovnici ok s time da se čeka s objavom, kao i sa samim troškovima. Što se tiče stalnog vjerovničkog vijeća, Peruško tvrdi da su sami vjerovnici u svibnju zbog svojih sukoba onemogućili formiranje stalnog vijeća.

- Još sudu nismo predali taj naš prijedlog jer je sud od nas tražio da drugačije struktuiramo grupe vjerovnika – odgovorio je Peruško.

Ovaj put na odboru nije bilo zastupnika SDP-a, primjetio je HDZ-ov Damir Felak.

- Dosad su bili vrlo kritični prema svemu što se poduzima oko Agrokora, a kad je postignuta nagodba nema ih, pa su vrlo razvidni njihovi motivi – zaključio je Felak.

Fabris Peruško, Irena Weber
1/8

Komentara 2

MK
mkralj
17:29 27.06.2018.

3 mlrd. kuna opljačkano od malih dioničara, 2mlrd kn šteta proračuna (dugovi prema samoupravnim zajednicama i gradovima i td.) protuzakonito nisu predana izvješća za 2017 godinu .No sve će to Hrvatski narod platiti kad sjednu tužbe. To je privatizacija na kvadrat.Zaštita Hrvatskih interesa u Nizozemskoj koja vjerodostojnost.

MK
mkralj
17:31 27.06.2018.

A platićemo i 30 godina staru eskadrilu , kad stignu možda ih prodamo kao relikt prošlosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije