Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Izglasavanjem nagodbe započinje posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora'

Ministar Horvat je naglasio da je lex Agrokor Vijeće EU prihvatilo sa 27 glasova za (samo je Slovenija bila protiv op.a.).
27. lipnja 2018. u 14:13 2 komentara 338 prikaza
Fabris Peruško, Irena Weber
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatski pravni okvir za rješavanje krize u Agrokoru, lex Agrokor, postao je odlukom Vijeća EU dijelom pravne stečevine Europske unije, potvrdio je danas ministar gospodarstva Darko Horvat odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika na tematskoj sjednici Odbora za gospodarstvo. Ovo je treća tematska sjednica posvećena Agrokoru, podsjetimo, dva puta je na pitanja zastupnika odgovarala njegova prethodnica Martina Dalić, Horvatu je ovo prvi put, a bili su tu i izvanrednici povjerenici Fabris Peruško i Maja Weber.

Guverner HNB-a Boris Vujčić Stres test HNB-a Agrokor bi u prvoj godini povukao 7 banaka

Horvat je naglasio da je lex Agrokor Vijeće EU prihvatilo sa 27 glasova za (samo je Slovenija bila protiv op.a.).

- To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe – objasnio je Horvat dodavši kako je taj zakon u kratkom vremenu spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj.

Ako vjerovnici 4. srpnja izglasaju nagodbu i ako ona izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo, kazao je Peruško.

Ivica Todorić sa suprugom 'Dižem prijavu' Kako su tvrtke kojima je Sberbank platio dugove vratile Todoriću 247 milijuna kuna

- Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja – kazao je Peruško, dok je njegova zamjenica Irena Weber pozvala sve vjerovnike da iduće srijede dođu u Cibonu na ročište za glasovanje o nagodbi naglasivši kako bi tu moglo biti preko 3000 vjerovnika.

- Ako se sporazum ne može postići s vjerovnicima koji se žale, o tome će odlučivati na ročištu. Za glasanje je napravljena posebna aplikacija – rekla je Weber.

Predloženoj nagodbi usprotivio se Adris koji je krenuo u osporavanje obveznica, jednako kao Alca.

- Alca je svoj problem riješila s bankama i maknut će do kraja tjedna svoja osporavanja. Vjerujemo da će s Adrisom doći do dogovora i da će skinuti to osporavanje i malo bolje proći – vjeruje Peruško.

Ministar gospodarstva Horvat odbacio je tvrdnje da će prebacivanjem Agrokorovih koncensija na zrcalne kompanije hrvatsko zemljište ići u ruke strancima.

Analiza Slučaj Agrokor nije dovršen. Slijede mjeseci neizvjesnosti zbog igranja na jednu kartu

- Nema rasprodaje, nema pogodavanja, nego će se pod istim uvjetima koncesije zrcalno prebaciti na nova društva – rekao je Horvat.

Nema brige ni za zaposlenike, odnosno njihova radna prava, jer se njihovi ugovori prenose na zrcalne tvrtke i zadržavaju sva prava stečena do dana prijenosa. Agrokor će trebati nove zaposlenike, dapače, traži 500 trgovaca i direktno će se obratiti svim nezaposlenima koji su kvalificirani za taj posao.

Zastupnike je zanimalo zašto je produžen roll-up kredit, pa je Peruško objasnio kako su to napravili kako bi do rujna pokušali naći novog financijera, odnosno pokušali isposlovati bolje uvjete. Prigovorili su mu jer još nema stalnog vjerovničkog vijeća, kao i što dosad nisu objavljeni troškovi savjetnika koje plaćaju.

Intervju: Irena Weber 'Konkurencija je iznenađena dobrim poslovanjem Konzuma. Podigli smo plaće...'

- U dva navrata smo bili spremni izaći s troškovima savjetnika, ali kako dvije grupe vjerovnika vode rat, procijenili smo da bi se to moglo krivo iskoristiti, pa čekamo da se prvo nagodba izglasa – pojasnio je Peruško dodavši kako su vjerovnici ok s time da se čeka s objavom, kao i sa samim troškovima. Što se tiče stalnog vjerovničkog vijeća, Peruško tvrdi da su sami vjerovnici u svibnju zbog svojih sukoba onemogućili formiranje stalnog vijeća.

- Još sudu nismo predali taj naš prijedlog jer je sud od nas tražio da drugačije struktuiramo grupe vjerovnika – odgovorio je Peruško.

Ovaj put na odboru nije bilo zastupnika SDP-a, primjetio je HDZ-ov Damir Felak.

- Dosad su bili vrlo kritični prema svemu što se poduzima oko Agrokora, a kad je postignuta nagodba nema ih, pa su vrlo razvidni njihovi motivi – zaključio je Felak.

Fabris Peruško, Irena Weber
1 / 8
Fabris Peruško, Irena Weber
Agrokor Mislav Šimatović U Agrokoru se interesi Rusa poklapaju s hrvatskima Agrokor Agrokor Trgovački sud objavio tekst nagodbe dužnika i vjerovnika
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • mkralj:

    3 mlrd. kuna opljačkano od malih dioničara, 2mlrd kn šteta proračuna (dugovi prema samoupravnim zajednicama i gradovima i td.) protuzakonito nisu predana izvješća za 2017 godinu .No sve će to Hrvatski narod platiti kad sjednu tužbe. To je privatizacija na ... prikaži još! kvadrat.Zaštita Hrvatskih interesa u Nizozemskoj koja vjerodostojnost.

  • mkralj:

    A platićemo i 30 godina staru eskadrilu , kad stignu možda ih prodamo kao relikt prošlosti.