Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unija nije savršena

Nagodba o Agrokoru znak je da je vrijeme pogodovanja iza nas

28.06.2018.
u 08:13

Važno je da inovativne tvrtke mogu plaćati porez i otvarati radna mjesta u Hrvatskoj

Hrvatska već osjeća pozitivne strane članstva u EU, a nužno je njegovati društvenu toleranciju jer ukopavanje u političke i svjetonazorske rovove neće iznjedriti novu vrijednost. Poruka je to koju je s Večernjakove konferencije uputio ugledni hrvatski poduzetnik i vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Poručio je kako Hrvatska povijesno, geografski, svjetonazorski i ekonomski pripada europskom krugu te kako je tamo pripadala i znatno ranije nego što je i formalno ušla u EU.

– Hrvatska treba biti otvoreno društvo, usmjereno na kvalitetu, stručnost i transparentnost i samo zajedništvom i uključivanjem svih, pa tako i onih koji dolaze k nama, možemo postići napredak za naše društvo – uvjeren je Tedeschi.

Iskoristiti novac

Smatra da je članstvo u EU donijelo dobro hrvatskoj ekonomiji koja, kazao je, mora pronaći načina da profitira od velikog zajedničkog tržišta.

– Moramo iskoristiti prilike koje postoje, kao i sredstva koja su nam na raspolaganju. Moramo biti konkurentni u okruženju u kojem novac još uvijek posuđujemo skuplje nego kompanije iz većine zemalja EU – upozorio je Tedeschi. Ističe kako bi se inovativne tvrtke poput Infobipa, Nanobita i Rimac Automobila teško razvijale bez europskog okruženja, a to je okruženje, kaže, nužno i kompanijama s dužom tradicijom na hrvatskom tržištu, poput Končar Elektroindustrije.

– U onome što rade, te su kompanije globalno konkurentne, ali je važno da to budu i na formalnoj i administrativnoj razini i da ih bude što više. Važno je da mogu raditi i razvijati posao u Hrvatskoj, plaćati poreze i otvarati nova radna mjesta te dizati ljestvicu cjelokupnog društva – poručio je Tedeschi.

Tedeschi je uvjeren da je hrvatsko društvo kroz konsenzus oko ulaska u EU pokazalo mudrost i zajedništvo usprkos različitim političkim pozicijama, ali i naglasio kako ulaskom u EU “nismo jednostavno izvukli dobitnu srećku na lutriji”. Brisanjem barijera, hrvatska ekonomija je izloženija i ograničene su joj mogućnosti za bilo kakvo favoriziranje ili zaštitu domaćih tvrtki, uvjeren je Tedeschi, koji upozorava i da je cijelo društvo bolno osjetilo nepripremljenost dijela kompanija za ulazak u EU.

 

Unija nije savršena

– Neka nam i nagodba o Agrokoru, koja je i danas veća vijest od petogodišnjice ulaska u EU, posluži kao podsjetnik da su vremena protekcionizma, pogodovanja i netransparentnosti iza nas – poručio je Tedeschi. Iako priznaje da je Europa danas razjedinjena te da je pred golemim političkim i sigurnosnim izazovima, uvjeren je kako je EU ipak okvir za puno brži i kvalitetniji razvoj društva, pri čemu poručuje kako su ključevi tog razvoja “u našim rukama”.

– Ne trebamo se pretvarati da je EU savršen i da ne bi moglo biti boljeg oblika zajednice, ali je najbolji oblik udruživanja europskih država koji poznajemo. Zato kao država trebamo nastojati kapitalizirati sve prednosti koje nam članstvo omogućuje prije no što se okrenemo kritici – kazao je Tedeschi.•

Hrvatska je već osjetila pozitivne posljedice ulaska u EU, a mora iskoristiti prilike i novac koji je na raspolaganju

Nepripremljenost nekih kompanija na EU bolno je osjetilo cijelo društvo, a nagodba u treba pokazati da su vremena pogodovanja iza nas

Europska unija nije savršena, ali prije nego se okrenemo kritiziranju, trebamo nastojati kapitalizirati sve prednosti koje nam pruža članstvo u EU.

1/8
Ključne riječi

Komentara 5

CI
city007
10:08 28.06.2018.

Stručnjak kao i njegov RTL partner Todoric. Samo sto je Tedeschi diplomirao prije par godina.... sve ljige do ljige

Avatar 123456
123456
08:25 29.06.2018.

Nagodba o Agrokoru znak je da je vrijeme pogodovanja iza nas ----------------------------------------------------- kad to veli lopov koji se je najviše koristil pogodovanjem onda je to valjda tak! Samo ova lopina kasni iza generala Ljube Česića koji je prije 20-tak godina rekel: "ko je jamil je jamil, ajmo sad ispočetka"! Da smo tada poslušali generala možda ne bi došli u ovo beznađe gde smo sad kad nam lopovi poput ovog na sliki prodaju pamet!

Avatar nekakav
nekakav
11:00 28.06.2018.

u americi je važno da najveći izbjegnu platiti porez. ili ga umanjiti. uglavnom, nikako ne platiti kolko bi se moglo, bez da se posegne za olakšicama. doniraš kandidati par milijuna, on pomogne donijeti zakon kojim ti uštediš milijarde. demokracija? da, ali samo na papiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije