Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpore za pokretanje lokalnih usluga

U seoskim područjima 57 vrtića za 288 milijuna kuna iz fonda EU

dječji vrtić
Duško Marušić/PIXSELL
07.04.2018.
u 22:46

Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih privlače u gradovima, živjeti na selu postat će izbor, a ne nužda – izjavio je ministar Tolušić

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je odluke o financiranju gradnje, rekonstrukcije i opremanja 57 dječjih vrtića te još 45 sportskih i društveno-kulturnih objekata u ruralnim područjima Hrvatske vrijednih 470 milijuna kuna. Kako doznajemo, riječ je o projektima koji su dobili zeleno svjetlo na prvom natječaju za mjeru 7.4.1. ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020., objavljen lani u svibnju. Izdašne potpore iz aktualnog programa nisu fokusirane samo na snažniji razvoj poljoprivrednih potencijala, već se kroz Mjeru 7 općinama i gradovima otvara prostor za ulaganja u sadržaje koji bi ruralne prostore učinili poželjnijim mjestom za život i rad.

Ugovori uskoro

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da će se samo u 57 vrtića u 17 županija uložiti 330,7 milijuna kuna, od čega je 287,9 milijuna kuna novca EU, a ostatak iz državnog proračuna. Gotovo 110 milijuna kuna odnosi se na gradnju i opremanje novih dječjih vrtića, dok se preostalih 178 milijuna odnosi na rekonstrukciju i opremanje dječjih vrtića (i igraonica u sklopu kraćih programa rada s djecom rane i predškolske dobi). Nakon što se u idućih mjesec dana potpišu ugovori s korisnicima, čak 40,2 milijuna kuna odlazi za osam vrtića u Varaždinskoj županiji, u Bednji, Lepoglavi, Ludbregu, Novom Marofu, Beretincu, Svetom Đurđu, Breznici i Martijancu, 34,2 milijuna kuna za njih osam u Međimurskoj županiji, Maloj Subotici, Kotoribi, Belici, Prelogu, Strahonincu, Svetom Jurju na Bregu, Donjem Kraljevcu i Murskom Središću, 29,7 milijuna za pet vrtića u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji…

Selo kao izbor

U Ministarstvu poljoprivrede priznaju da su zatečeni velikim interesom za ovu mjeru. Iz 21 županije kandidirano je čak 505 projekata, od kojih su prošla 102, a zatražena vrijednost investicijske potpore prelazila je dvije milijarde kuna. Među zahtjevima njih 140 odnosilo se na gradnju i/ili adaptaciju i opremanje dječjih vrtića. Zatražena potpora samo za vrtiće dosezala je gotovo 700 milijuna kuna, dok je po pojedinom projektu moguće dobiti minimalno od 15.000 do maksimalno milijun eura, odnosno od 80 do 100 posto troškova investicije.

Zbog neadekvatne zgrade, čiju je obnovu uvjetovala i inspekcija, općina Konjščina krenula je s projektom rekonstrukcije vrtića odmah po prijavi na natječaj tako da je još jesenas otvoren novi objekt, veći za trećinu, i zaposlene su još dvije odgojiteljice. – Zadužili smo se za 7,5 milijuna kuna od kojih će nam se vratiti 6,6 milijuna. Nismo mogli čekati s početkom radova, inače prošle jeseni ne bismo upisali nijedno dijete – kaže načelnik Konjščine Mirko Krznar. – Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače u gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda – izjavio je ministar Tomislav Tolušić ističući da ga posebno veseli što su od 102 odobrena projekta više od polovice vrtići koji izravno doprinose osnovnim ciljevima Programa ruralnog razvoja. U idućih mjesec dana trebao bi uslijediti i novi natječaj za mjeru 7, sufinanciranje gradnje ili rekonstrukcije vrtića te vatrogasnih domova.

Komentara 6

DU
Deleted user
16:07 08.04.2018.

Samo da se negrade vrtići kao kad ih je gradio ministar Maras, u mjestima gdje nema djece,gdje osnovna škola nema ni 100 učenika, u mjestu gdje roditeljima van dometa.

PU
Pukovnik
07:16 08.04.2018.

Joj, koliko novca za pokrasti za masne i lopovske načelnike provincijskog HDZ-a. Prava gozba.

MA
marijaqwer
08:55 08.04.2018.

Još jedan hsz pucanj u prazno. Posao dobiju podobni i poslušni. Svi ostali sezonski za minimalac. Zato odlaze. Vrtić im neće hraniti obitelji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije