Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASAKR U BAGDADU

Detonirali automobil bombu u trgovačkoj ulici i ubili najmanje 83 ljudi

Bagdad
Foto: Reuters
1/12
03.07.2016.
u 13:00

Na meti Islamske države bili su šijiti, a stradali su stanovnici koji su se uputili u kupnju prije proslave kojom se obilježava završetak ramazana, predviđen za početak sljedećeg tjedna

Najmanje 83 osobe ubijene su u nedjelju u samoubilačkom napadu u Bagdadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država. To je najgora bilanca samo jednog napada u glavnom gradu Iraka ove godine, javila je agencija France Presse.

Napad autobombom pogodio je trgovačku četvrt Karada kamo brojni stanovnici odlaze u kupnju prije proslave kojom se obilježava završetak ramazana, predviđen za početak sljedećeg tjedna.

Po medicinskim izvorima i sigurnosnim dužnosnicima, najmanje 83 osobe ubijene su a više od 130 ih je ranjeno u napadu u kojem je počinjena velika materijalna šteta. 

U priopćenju koje je prenio američki centar za nadzor džihadističkih stranica SITE, IS je objavio da je jedan od njegovih samoubojica aktivirao autobombu blizu okupljenih šijita. Islamska država šijite smatra hereticima.

Agencija dpa navodi kako nije bilo moguće provjeriti priopćenje.

Do napada dolazi tjedan dana nakon što je IS nakon višetjedne ofenzive izgubio svoje uporište u Faludži, koja je 26. lipnja pala u ruke provladinih postrojbi uz podršku međunarodne koalicije.

Napad pokazuje da ta ekstremistička skupina još uvijek uspijeva, usprkos porazima, izvoditi krvave udare.

Prethodni veliki napad IS-a u Bagdadu izveden je 17. svibnja. Radilo se o dvostrukom atentatu na dvije četvrti u kojem je bilo gotovo 50 mrtvih te više od 100 ranjenih.

Premijer Haider al-Abadi posjetio je mjesto napada, no brzo ga je napustio praćen izrazima ljutnje lokalnih stanovnika, javio je neovisni portal Alsumaria.

>> Terenac eksplodirao na tržnici punoj ljudi, 50 poginulih

Komentara 1

Avatar SSG
SSG
13:37 03.07.2016.

. ..Neznamo"zašto"ali smo ubijeđeni da ove dvije expLLozij u BAgDADU ima itekako veze sa pokušajem braće Slovenaca da preko šarma Borut Pahora nad HDZ-Jacom Kosorkom i HDZ-KoLLindicom Grabar KiTArović otme Hrvatskoj Piranski zaljev. ..I=U/R. ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije