Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalni park

U Risnjak pušten mladi rumunjski ris Doru

04.05.2019.
u 19:32

Riječ je o velikom međunarodnom projektu LIFE Lynx kojeg sufinancira Europska komisija.

Na predjelu Šegine Nacionalnog parka Risnjak u subotu je pušten ris Doru dovezen iz subkarpatskih šuma u Rumunjskoj, u sklopu projekta kojem je cilj povećanje broja tih najvećih europskih mačaka na području Gorskog kotara.

Riječ je o velikom međunarodnom projektu LIFE Lynx kojeg sufinancira Europska komisija. U prvoj fazi su pomoću fotozamki i prikupljanjem uzoraka utvrđena područja na kojima je najbolje pustiti nove risove. Nakon toga su posebnim zamkama početkom ožujka uhvaćena dva risa u Rumunjskoj, od kojih je jedan, imena Goru otpremljen u Sloveniju, a drugi, Doru, što na rumunjskom znači potreban, u Hrvatsku. Doru ima oko četiri godine i 21 kilogram.

 U sljedećih pet godina će se u šume Hrvatske i Slovenije naseliti 14 risova uhvaćenih na području Slovačke i Rumunjske. 

 Time se namjerava genetski osvježiti ovdašnja populacija, jer su sve jedinke u Sloveniji i Hrvatskoj potomci šestero risova iz Slovečke koje su slovenski lovci naselili na području Kočevja 1973. godine. Autohtoni risovi su ovdje istrebljeni početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova, fragmentacije staništa i nestanka plijena. Kako se tu risovi međusobno razmnožavaju unutar iste populacije srodnika, nastaju genetske anomalije koje ugrožavaju opstanak pa je nužno bilo dovesti nove životinje.

 U projekt u Hrvatskoj su uključeni Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanova Priroda te Nacionalnog parka Risnjak.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar J.M.
J.M.
07:36 05.05.2019.

A da Goru i Doru ne bi nonšalantno migrirali pobrinut će se žilet žica?

MT
makan tahi
10:39 05.05.2019.

koja slučajnost, ris u risnjaku, možda bude i medvjed na medvednici

DR
Drmiha
22:34 04.05.2019.

i, kad je otvoren lov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije