Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U karanteni zbog mačje kuge

Odgođeno puštanje ugrožene vrste u Nacionalni park Risnjak iako ne pokazuje simptome bolesti
26. travnja 2019. u 21:41 1 komentara 498 prikaza
Ris Doru
Foto: LIFE Lynx

Iako je bilo predviđeno da će ris iz Rumunjske u Nacionalni park Risnjak biti pušten 13. travnja, došlo je do promjene plana jer Doru je zaražen parvovirozom.

Rafetus swinhoei Uginula jedna od najrjeđih kornjača na svijetu, ostale su samo tri

– Razloga za brigu nema jer Doru ne pokazuje simptome bolesti, redovito uzima hranu i normalno se ponaša, ali morat će provesti još neko vrijeme u karanteni u Rumunjskoj. Kako bi bio spreman za prijevoz, potrebna su dva uzastopna negativna rezultata pretrage na uzročnika parvoviroze – kažu organizatori projekta spašavanja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja nazvanog Life Lynx (Lynx je latinski naziv za risa).

Doživotni imunitet

Parvoviroza, poznata kao mačja panleukopenija, mačićak i mačja kuga, virusno je oboljenje prisutno kod divljih i domaćih životinja na području Europe. Kod sedam smeđih medvjeda iz NP-a Plitvička jezera i NP-a Risnjak, od pregledanih 22, dokazana je, napominju, prisutnost protutijela na parvovirus.

– Kad životinja ne pokazuje simptome bolesti, kao što je to slučaj kod Dorua, najčešće nastupa ozdravljenje te takva jedinka stječe doživotni imunitet i prestaje biti izvor zaraze za druge životinje – objašnjavaju u projektnom timu.

Ris Doru U karanteni Ris Doru ipak ne stiže u Hrvatsku, malo ćemo pričekati

Doru nije bio cijepljen protiv mačićka jer su stručnjaci upozorili da je među mogućim nuspojavama i sarkom koji se javlja kod jedne od 500 cijepljenih domaćih mačaka. Doru je cijepljen protiv bjesnoće i tretiran protiv parazita, a u karanteni mu je poslužena srnetina. Kako bi osigurali što korektniji i sigurniji boravak svih risova u karanteni, pa tako i Dorua, projektni tim sastavio je detaljan protokol.

Očekuju se novi laboratorijski nalazi, kaže nam Ivana Selanec iz sinjskog područnog ureda udruge BIOM, partnera u projektu. Budu li dva nalaza zaredom negativna, znat će se brzo i novi termin Doruova puta iz Rumunjske u Hrvatsku. Bit će pušten izravno u prirodu, bez zadržavanja u privremenoj nastambi.

Ris Mačka je zdrava Ris koji dolazi u Hrvatsku dobio ime! Ovaj prijedlog dobio je najviše glasova!

Projekt do 2024.

Do 2024. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji provodit će se međunarodni projekt Life Lynx u sklopu kojega će se u te tri zemlje pustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj. U projekt je uključeno 11 institucija iz pet država, a u Hrvatskoj ga provode Veterinarski fakultet u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i BIOM.

Risovi u Hrvatskoj ugroženi jer se dulje od 45 godina potomci šestero životinja dovezenih 1973. iz Slovačke u Kočevje u Sloveniji, odakle su se proširili i u Hrvatsku, pare isključivo međusobno pa se naseljavanjem novih jedinki iz Karpata želi osigurati budućnost populacije. Doru je u Rumunjskoj uhvaćen 4. ožujka.

Zekanje u zagrebačkoj ZOO-u

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života