Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mačka je zdrava

Ris koji dolazi u Hrvatsku dobio ime! Ovaj prijedlog dobio je najviše glasova!

Ris
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
05.04.2019.
u 21:30

– Dobili smo potvrde da ris nije zaražen uzročnicima bolesti i da ima odgovarajući titar protutijela na virus bjesnoće. Time smo ispunili veterinarske preduvjete za transport i uvoz u Hrvatsku, kaže Sindičić.

Iduće subote, 13. travnja, pođe li sve po planu, u Hrvatsku bi trebao doputovati prvi ris iz Rumunjske. Potvrdila nam je to doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, voditeljica hrvatskog dijela projekta LIFE Lynx, cilj kojeg je spašavanje populacije risa od izumiranja.

– U petak smo dobili potvrde da ris nije zaražen uzročnicima bolesti i da ima odgovarajući titar protutijela na virus bjesnoće. Time smo ispunili neophodne veterinarske preduvjete za transport i uvoz u Hrvatsku. Izuzetno smo sretni zbog pozitivnih reakcija javnosti i podrške koju smo dobili od predstavnika stanovnika Gorskog kotara i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. Puno pojedinaca i ustanova uključeno je u ovaj projekt i, iako na prvu možda izgleda jednostavno dovesti risa u Hrvatsku, puno rada i papirologije stoji iza svega – kaže dr. Sindičić.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ris je dobio i ime, zvat će se Doru (“potreban” na rumunjskom). Taj je prijedlog dobio najviše glasova od njih ukupno 1500.

Osim Doru, prijedlozi za ime su bili Grof, Maxu, Furman i Oskar.

Spašavanje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja projekt je vrijedan 6,8 milijuna eura i u njemu sudjeluje nekoliko država.

Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama izuzetno je mala i ugrožena, a razlog je, tumače stručnjaci, nestabilnost malobrojne populacije čiji je jedini spas dovođenje svježih gena iz druge, stabilne populacije. Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postići će se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Dovezene životinje pratit će se uz pomoć GPS ogrlica, a znanstvenici će provoditi i brojne genetske i ekološke analize.

Komentara 18

DU
Deleted user
22:21 05.04.2019.

bo-ris :-)

Avatar Asterix
Asterix
21:54 05.04.2019.

Prekrasna životinja. Samo da se ne pojavi neki Nadan.

Avatar rubinet
rubinet
21:43 05.04.2019.

Doru? Bez veze! Treba se zvati Goro..po Goranima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije