Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ris koji dolazi u Hrvatsku dobio ime! Ovaj prijedlog dobio je najviše glasova!

– Dobili smo potvrde da ris nije zaražen uzročnicima bolesti i da ima odgovarajući titar protutijela na virus bjesnoće. Time smo ispunili veterinarske preduvjete za transport i uvoz u Hrvatsku, kaže Sindičić.
05. travnja 2019. u 21:30 18 komentara 3713 prikaza
Ris
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Iduće subote, 13. travnja, pođe li sve po planu, u Hrvatsku bi trebao doputovati prvi ris iz Rumunjske. Potvrdila nam je to doc. dr. sc. Magda Sindičić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, voditeljica hrvatskog dijela projekta LIFE Lynx, cilj kojeg je spašavanje populacije risa od izumiranja.

Ris Stiže ris iz Rumunjske Grof, Max, Doru... odaberite ime mačku koji će spasiti populaciju hrvatskih risova

– U petak smo dobili potvrde da ris nije zaražen uzročnicima bolesti i da ima odgovarajući titar protutijela na virus bjesnoće. Time smo ispunili neophodne veterinarske preduvjete za transport i uvoz u Hrvatsku. Izuzetno smo sretni zbog pozitivnih reakcija javnosti i podrške koju smo dobili od predstavnika stanovnika Gorskog kotara i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije. Puno pojedinaca i ustanova uključeno je u ovaj projekt i, iako na prvu možda izgleda jednostavno dovesti risa u Hrvatsku, puno rada i papirologije stoji iza svega – kaže dr. Sindičić.

Ris | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ris je dobio i ime, zvat će se Doru (“potreban” na rumunjskom). Taj je prijedlog dobio najviše glasova od njih ukupno 1500.

Osim Doru, prijedlozi za ime su bili Grof, Maxu, Furman i Oskar.

Spašavanje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja projekt je vrijedan 6,8 milijuna eura i u njemu sudjeluje nekoliko država.

Europska divlja mačka u Nacionalnom parku Paklenica NP Paklenica Snimljena rijetka i strogo zaštićena životinjska vrsta

Populacija risa koju Hrvatska dijeli sa susjednim zemljama izuzetno je mala i ugrožena, a razlog je, tumače stručnjaci, nestabilnost malobrojne populacije čiji je jedini spas dovođenje svježih gena iz druge, stabilne populacije. Zaustavljanje izumiranja populacije risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije postići će se naseljavanjem 14 životinja iz Slovačke i Rumunjske. Dovezene životinje pratit će se uz pomoć GPS ogrlica, a znanstvenici će provoditi i brojne genetske i ekološke analize.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale