Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVIDENCIJA NARASLA ZA 7000 LJUDI

U registru 513.140 branitelja, od kojih 426.345 živih

Na Memorijalnom groblju  odana počast žrtvama Vukovara
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
10.01.2022.
u 06:30

Svi znaju da je Vukovar branilo manje od dvije tisuće ljudi, kaže Fred Matić, a Danijel Rehak upozorava da treba razlikovati branitelje Vukovara i branitelje iz Vukovara jer su Vukovarci bili na ratištima širom Hrvatske

Kada je tadašnji ministar hrvatskih branitelja u Vladi RH Predrag Matić, u prosincu 2012. godine, objavio registar hrvatskih branitelja, u njemu se nalazilo 505.000 branitelja koji su bili uključeni u obranu Hrvatske. Objava registra tada je naišla na brojne kritike, prije svega, braniteljskih udruga pri čemu su Matić i tadašnja Vlada Zorana Milanovića bili posebno na udaru. Međutim, devet godina kasnije i više od 25 godina poslije završetka Domovinskog rata broj hrvatskih branitelja i dalje raste.

Nerealne brojke

Razlog tome je Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je Hrvatski sabor izglasao krajem 2017. godine. Kada se donosio taj zakon, rečeno je kako će kroz njega biti osigurana odgovarajuća skrb i prava, uz uvažavanje zdravstvenog i socioekonomskog stanja hrvatskih branitelja, ali i da se njime želi omogućiti da svoje pravo iskoriste i oni koji to, iz bilo kojeg razloga, još nisu napravili. Rezultat je rast broja novih branitelja pa je tako Hrvatska tijekom protekle četiri godine dobila više od sedam tisuća novih branitelja. Broj novih hrvatskih branitelja povećao se i tijekom pandemije tako da je, prema službenim podacima, od ožujka 2020. do kraja studenoga 2021. Hrvatska dobila 3324 nova branitelja iz Domovinskog rata.

Rast broja branitelja u Hrvatskoj je, referirajući se na broj branitelja Vukovara i onih koji primaju mirovine, nedavno prokomentirao i saborski zastupnik Krešo Beljak.

– Vukovar je od proljeća 1991. pa do okupacije branilo oko 2000 hrvatskih branitelja. Od tog broja oko 1200 ih je bilo baš iz Vukovara, dok je njih oko 800 došlo u pomoć iz raznih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Poginulo ih je oko 900, a još je 600 pogubljeno poslije okupacije i završilo u masovnim grobnicama. Znači, preživjelih je bio najviše oko 500, s time da ih je još mnogo poginulo u kasnijim borbama, posebno mnogo na Kupreškom polju. Danas oko 5500 stanovnika Vukovara prima braniteljske mirovine – napisao je Beljak na svome Facebook profilu.

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Niz branitelja s kojima smo razgovarali smatra da je i broj od pola milijuna branitelja prevelik, a da je još čudnije da broj branitelja toliko raste 25 godina poslije završetka Domovinskog rata.

– Nekakva realna brojka kaže da je Hrvatsku branilo od 250.000 do 280.000 tisuća branitelja ili upola manje od broja u registru. Puno je tu nejasnoća i nelogičnosti koje bacaju brojne sumnje na sve to što se događa – kaže posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.

Dodaje i kako u registru branitelja ima svega i svačega te da je sve to što se događa s napuhanim brojem branitelja zapravo posljedica davnih dana s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća kada su tadašnji ministri unutarnjih poslova i obrane "promijenili pravilnik i omogućili da status branitelja može dobiti svatko".

Nekadašnji branitelj Vukovara, poslije i ministar branitelja, a danas europarlamentarac Predrag Matić tvrdi kako se zapravo radi o stranačkom zbrinjavanju te da iza svega stoji HDZ.

– Iskreno, meni nije jasno kako je sve ovo moguće. Kako je moguće da netko 30 godina nije mogao ostvariti status branitelja? U vrijeme dok sam ja bio ministar samo su dva branitelja dobila status, i to zato što zbog objektivnih okolnosti nisu prije ostvarili taj status. Može status branitelja i 50 godina poslije ostvariti jedna, dvije ili pet osoba, ali ne i njih 7000. To je nemoguće – rekao je Matić.

Prokomentirao je broj branitelja koji su branili Vukovar i broj Vukovaraca koji danas imaju status branitelja.

– Da je 1991. godine Vukovar branilo 6500 branitelja, obrana grada do danas ne bi bila slomljena. Svi znamo da nas je bilo manje od 2000, a kako se došlo do brojke od 6500, ne znam. Gdje je bilo tih više od 4000 branitelja, s kojim oružjem i u kojim dijelovima grada? Ista se priča ponovila i u drugim dijelovima Hrvatske poput Dubrovnika, Osijeka… – rekao je Matić.

Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Sve više ih umire

Na naš upit iz Ministarstva hrvatskih branitelja odgovorili su nam kako je na dan stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u prosincu 2017., u evidenciji hrvatskih branitelja bilo ukupno 505.935 hrvatskih branitelja, tada 441.257 živih. Prema službenim podacima, na dan 30. studenog 2021. godine u evidenciji Ministarstva hrvatskih branitelja bilo ukupno 513.140 hrvatskih branitelja, od kojih je 426.345 živih.

– Od stupanja na snagu Zakona, zaključno s 30. studenog 2021. godine, status hrvatskog branitelja ostvarilo je 7205 hrvatskih branitelja, a u istom razdoblju umrlo je više od 22.000 hrvatskih branitelja. Dio novoostvarenih statusa odnosi se i na postupke koji su započeti prije 2009. godine te su nakon dugotrajnih sudskih postupaka pravomoćno okončani – stoji u odgovoru Ministarstva.

Navode i kako su status HRVI (hrvatskog ratnog vojnog invalida) na dan 1. siječnja 2018. godine imala 56.353 hrvatska branitelja kao i da je primjenom Zakona, od tada do 7. prosinca 2021. godine, status HRVI ostvarilo još 5497 hrvatskih branitelja. U istom razdoblju umrlo je više od 3200 HRVI tako da danas imamo ukupno 58.674 HRVI.

– Iako je Zakonom iz 2017. otvoren rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida te unatoč novoupisanim hrvatskim braniteljima kojima je nakon dugo vremena omogućeno reguliranje ovog statusa, koje je od 2009. bilo obustavljeno, broj živih hrvatskih branitelja kontinuirano opada – navode iz Ministarstva.

Govoreći o broju umrlih, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak kaže kako je živućih branitelja zapravo iz dana u dan sve manje.

– Mislim da je od završetka rata do danas umrlo oko 100.000 branitelja. Svi smo bolesni i s raznim dijagnozama, a i godine čine svoje. Najviše nas kose karcinomi i srčani zastoji. Samo je u Vukovaru od sredine prosinca do kraja prošle godine preminulo 20-ak branitelja. Stoga komentari Beljaka i drugih nisu korektni. Treba razlikovati branitelje Vukovara i branitelje iz Vukovara jer su Vukovarci bili na ratištima širom Hrvatske – zaključio je Rehak.

 

Komentara 72

Avatar Frenter
Frenter
07:07 10.01.2022.

Da je zbilja bilo vise od 500 000 branitelja, Hrvatska bi bila oslobodjena za tjedan dana, i prostirala bi se "od Vardara pa do Triglava"... se..m vam se na sve te nazovi "branitelje", a cast onima (rijetkima) koji su to zbilja bili!

DU
Deleted user
07:11 10.01.2022.

Ma da mi je znati te razloge zbog kojih netko u 25 godina od kraja rata nije mogao ostvariti status branitelja.

DU
dr(Ug) Drpimir Kradezejčić
07:37 10.01.2022.

Ma neće Hrvatska propasti ako mi hadezeovci dodamo još koju tisućicu. Neka se nađe. Svaki glas je bitan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije