Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korona nije nestala

U posljednja tri tjedna raste broj oboljelih: Gripa potvrđena u 1358, a flurona u 25 slučajeva

Zagreb: Cijepljenje protiv gripe
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
22.03.2022.
u 08:00

Dominira soj A/H3N2, koji čini 96,6% svih potvrđenih slučajeva gripe, dok tip B još nije detektiran

Gripe gotovo da i nema na njihovu području, kaže epidemiolog Miroslav Venus koji pokriva Virovitičko-podravsku županiju. Slične informacije stižu i iz drugih županijskih Zavoda za javno zdravstvo. No, gripa nije nestala.

Učinkovite mjere

Kako kažu u HZJZ-u, u Nacionalnom referentnom laboratoriju za gripu virus je od početka sezone do prošlog tjedna potvrđen u 1358 uzoraka, a najviše slučajeva, 355, zabilježeno je prošli tjedan. Dominira tip A/H3N2, koji čini 96,6 posto svih potvrđenih uzoraka.

Tip B još nije detektiran, kaže doc. dr. sc. Irena Tabain, voditeljica Odjela za izravnu virološku dijagnostiku u Službi za mikrobiologiju HZJZ-a, koja otkriva i da je dosad dokazano 25 slučajeva tzv. flurone, istovremene zaraze gripom i virusom SARS-CoV-2. U posljednja tri tjedna broj oboljelih od gripe raste. Takvi trendovi u godinama prije korone bilježeni su potkraj prosinca i početkom siječnja.

- Pretpostavljam da je manji broj oboljelih od gripe zbog svih mjera kojima smo se služili protiv COVID-a. Nošenje maski, distanca, izbjegavanje okupljanja i provjetravanje prostorija bilo je uspješno i za suzbijanje drugih respiratornih virusa uključujući i gripu. Neki oboljeli su vjerojatno prošli ispod radara, i ako su imali blaže simptome nisu se ni javili iječniku znajući da se gripa liječi simptomatski - kaže.

Kad je riječ o koroni, i tu je stanje mirnije nego prije nekoliko mjeseci. - Najvažnije je da nema pritiska na bolnice. I broj umrlih je znatno manji. No, ne smije se poslati poruka da je to sad gotovo, jer nije. Virus i dalje cirkulira, manjim intenzitetom, ali svaki dan imamo pozitivne osobe. Poruka je, dakle, da je koronavirus još tu i da se ne treba opuštati. Primjećujemo da uz ukidanje nekih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite, građani samoinicijativno "ukidaju" neke mjere, na primjer borave u zatvorenom bez maske. Pitanje je što nas čeka na jesen. Sad bi bilo mudro da se ljudi busteriraju - smatra dr. Venus.

Višak rasporediti

Višak cjepiva trebalo bi distribuirati zemljama u kojima je procijepljenost niska, čime bi se smanjila mogućnost mutacije virusa. - Da nas na jesen ne dočeka neka nova varijanta, pa ćemo sve ispočetka... - kaže epidemiolog. HZJZ je za ovu sezonu gripe naručio 600.000 doza cjepiva. Što se korone tiče, u 24 sata zabilježena su 292 nova slučaja zaraze, pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 9488. 

Video: Kućni test na koronavirus

Ključne riječi

Komentara 1

ZV
zvezdomor
09:08 22.03.2022.

aha.....izvukli gripu iz ormara napokon....koji teletabisi..hajahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije