Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

Uspjeh hrvatskog istraživačkog tima: Uspostavili test za procjenu imunosti na SARS-CoV-2

ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
21.03.2022.
u 12:05

Znanstveni rad o rezultatima svoga istraživanja tim je objavio u jednom od vodećih časopisa u imunologiji "Frontiers in Immunology"

Istraživački tim Sveučilišta u Zagrebu uspostavio je test koji omogućuje mjerenje količine protutijela koja mogu neutralizirati virus SARS-CoV-2 te tako stvorio preduvjete za razvoj, kontrolu i primjenu specifičnih imunoglobulina u liječenju COVID-19 u Hrvatskoj.

Kako se ističe u priopćenju Sveučilišta u Zagrebu, istraživački tim Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom dr. sc. Beate Halassy, uspješno je uspostavio test neutralizacije "divljega" soja SARS-CoV-2 virusa. Time su, dodaju, stvoreni preduvjeti za razvoj, kontrolu i primjenu specifičnih imunoglobulina u liječenju COVID-19 u Hrvatskoj.

"Riječ je o najrelevantnijem testu za procjenu imunosti na virus koji omogućuje mjerenje količine protutijela koja su sposobna spriječiti ulazak virusa u naše stanice, odnosno koja virus mogu neutralizirati", ističu sa Sveučilišta

Znanstveni rad o rezultatima svoga istraživanja tim je objavio u jednom od vodećih časopisa u imunologiji "Frontiers in Immunology".

"Istraživači Sveučilišta u Zagrebu uspješno su standardizirali proces odabira najučinkovitijih plazmi u neutralizaciji virusa koje se u Hrvatskoj koriste u liječenju imunokompromitiranih osoba oboljelih od bolesti COVID-19 već od prosinca 2020. Riječ je o pacijentima s oslabljenim imunosnim sustavom koji se ne mogu sami boriti s virusom – najčešće hematološko-onkološki bolesnici, koji zbog liječenja osnovne bolesti privremeno ne mogu proizvoditi vlastita protutijela", stoji, uz ostalo, u priopćenju.

Istraživanje je dio projekta pod nazivom "Stvaranje preduvjeta za uvođenje seroterapije u Hrvatskoj", koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Na projektu, čija je provedba počela u srpnju 2020., sudjeluju istraživači i stručnjaci iz četiriju hrvatskih institucija: Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu, Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Imunološkoga zavoda.

Cjeloviti rad Is Better Standardization of Therapeutic Antibody Quality in Emerging Diseases Epidemics Possible? dostupan je na poveznici: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.816159/full.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Brnjo
Brnjo
12:28 21.03.2022.

Podrška Znanosti u teškoj Borbi protiv prehlade 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije