Naslovnica Vijesti Hrvatska

U parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81 stupanj: 'Moramo uvesti signale upozorenja'

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.
13. kolovoza 2019. u 15:26 8 komentara 4208 prikaza
Vrucina - ilustarcija
Foto: Filip Kos/PIXSELL//GettyImages

U parkiranom automobilu na suncu u ponedjeljak je izmjeren 81 stupanj Celzijev, priopćili su u utorak iz Autokluba Maksimir najavivši da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

bosanska policija Toplinski val Tragedija u BiH: Muškarac pronađen mrtav, vjeruje se da je žrtva ekstremnih vrućina

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stupanj Celzijev, što je za čak 7 stupnjeva više nego 25. srpnja, kad je temperatura bila 74 stupnja.

Najavili su da će iduće godine, zbog duljih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara.

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih strojeva", stoji u priopćenju.

Ilustracija Čuvajte se Čeka nas vrhunac toplinskog vala. Upaljen Meteoalarm, a evo što onda slijedi

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama.

A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • dado56:

    Jedini hrvati placaju trosarine na automobile u EU bolje se izborite da mozemo povoljnije kupiti nove i sigurne automobile... vozimo se prosjeku u autima godiste 2005.!! A pricamo o automobila na suncu, staviti zastitu na zadnja stakla zatamniti auto, staviti ... prikaži još!i aliminijsku zastitu za sunce na prednje staklo i nece doci do tih temperatura...

  • dado56:

    O najvecem pdv-u na nova vozila u EU glupo trositi rijeci...

  • che99:

    A sta kazr Pavle Kakinic? Buahaha