Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA LOKALNE SAMOUPORAVE

U ovoj hrvatskoj općini se više od četiri godine ne radi nedjeljom: 'Ne znam zašto država nema hrabrosti'

Branimir Bradarić
19.10.2022.
u 15:58

Mi nemamo tu više nikakvih problema. Svi su se navikli i svi znaju da se u Općini Ivankovo ne radi nedjeljom. I oni koji novi pokreću svoje poslovanje u općini znaju pravila igre i poštuju ih – ističe Miličević.

U Hrvatskoj se posljednjih dana ponovno mogu čuti najave o zabrani rada nedjeljom za prodavaonice i slične djelatnosti, a sve s ciljem da zaposleni imaju nedjelju slobodnu. Ponovno je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to spomenuo rekavši kako se naglasak daje na obiteljski život o okupljanje obitelji. I dok HDZ i vladajući još sve važu u Općini Ivankovo, nedaleko od Vinkovaca, već više od četiri godine ne prodavaonice, kiosci, pekare, mesnice i slične djelatnosti ne rade već više od četiri godine.

-Još 1. rujna 2018. godine, kao načelnik općine, donio sam uredbi o ne radu nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima. Od tada na području Općine Ivankovo nedjeljom rade samo ugostiteljski objekti. Poslije više od četiri godine mogu reći kako su zadovoljni svi, i vlasnici objekata, i mještani ali i mi u općini. S uvođenjem uredbe dobio sam na desetine poziva i poruka od strane zaposlenih koji su mi zahvaljivali na toj odluci – kaže načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević koji je kao neovisni kandidat drugi mandat na čelu ove općine.

Pojašnjava i kako u svemu tome zapravo nije bilo nikakve velike odluke ali i da je prije donošenja uredbe analizirao rezultate poslovanja. Tada je uvidio da su troškovi prodavaonica nedjeljom, struja, grijanje, zaposleni i slično, puno veći od prometa jer se događalo da nedjeljom u prodavaonicu uđu tijekom cijeloga dana dvije – tri osobe. Poslije toga je obavio razgovore s vlasnicima tih objekata koji nisu imali ništa protiv. Kada ih je pitao zašto rade nedjeljom uz takve brojke poslovanja najčešće su mu govorili kako je to jer radi druga prodavaonica u mjestu. Tada je donio uredbu koja je na snagu stupila 1. rujna 2018. godine i koju poštuju svi, i oni mali koji imaju jednu prodavaonicu ali i oni veliki koji imaju na desetine ili stotine prodavaonica širom Hrvatske.

-Mi nemamo tu više nikakvih problema. Svi su se navikli i svi znaju da se u Općini Ivankovo ne radi nedjeljom. I oni koji novi pokreću svoje poslovanje u općini znaju pravila igre i poštuju ih – ističe Miličević.

Kaže i kako su se svi vrlo brzo privikli te da da sada znaju žive na način da subotom kupe više ako im je potrebno jer znaju da nedjeljom neće moći. Interesantno je i da okolne općine, unatoč njihovim dobrim iskustvima, nisu tako nešto primijenile i u svojim općinama.

-Ne znam zašto je to tako, ali mislim da je ključ problema u lokalnoj samoupravi. Netko to treba iskoordinirati i sve se riješi brzo. Isto tako ne vidim i zašto je problem tako nešto primijeniti i u cijeloj državi. Ne znam zašto država nema hrabrosti za tako nešto što bi svi građani, ili velika većina, pozdravila. Hrvati su čudan narod. Govorimo kako smo veliki katolici, a u isto vrijeme radimo za Uskrs i Božić – kaže Miličević.

Dodaje i kako svi govorimo o demografiji dok u isto vrijeme supružnici, ako oboje rade i još rade i suprotne smjene, gotovo da se i ne viđaju. Sada, na ovaj način, mogu planirati negdje i da odu za vikend, budu s obitelji ili se pak druže s prijateljima.

Napominje i kako sve tro daje i rezultata pa tako Općina Ivankovo s 30.000 kuna sufinancira kupnju gradilišta za 41 mladu obitelj. Isto tako sva djeca u Ivankovu, njih 190, imaju besplatan dječji vrtić, a općina za osnovnoškolce pokriva troškove kupnje školskih knjiga, radnih bilježnica i bilježnica dok za srednjoškolce plaćaju troškove putovanja do srednje škole u Vinkovcima. Ukoliko negdje se dalje školuju srednjoškolci dobivaju jednokratnu pomoć od 3.000 kuna. Svi redoviti studenti dobivaju jednokratnu pomoć u iznosu od po 7.000 kuna.

Komentara 30

DU
Deleted user
16:40 19.10.2022.

Podržavam.

Avatar R2D2
R2D2
16:31 19.10.2022.

Protiv neradnih nedjelja se najviše bune oni koji imaju "gospodsko" radno vrijeme od ponedjeljka do petka, slobodne vikende, te sve praznike i blagdane, a da ne spominjemo još spajanja i produžene vikende. Uz to su im i plaće osjetno višeše od plaća trgovaca.

DU
Deleted user
16:28 19.10.2022.

Bravo. Ljudima treba odmor, bili katolici ili ne. Ako su još feudalci primijetili da im kmetovi ne bi trebali raditi nedjeljom, onda to sigurno nije bilo iz velikodušja nego iz opće koristi koja im se prelijevala na njihovu privatnu korist, jer su im kmetovi tako mogli ukupno bolje raditi, biti zdraviji i dulje živjeti. Nisu to proučavali znanstveno, no imali su više stotina godina da to vide empirijski. (Ne)rad nedjeljom nije političko ili vjersko pitanje, nego pitanje razumnog uređenja društva na korist svima. Još kad bi i mobitele i internet gasili povremeno...no to je malo teže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije