Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petrinjska srednja škola

U našoj školi radimo sok, čips, pivo, sir, kruh, kobasice, špek...

17.03.2015.Petrinja-Srednja skola Petrinja obrazuje ucenike u sesta osnovnih usmjerenja.Mesarski praktikum.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
20.03.2015.
u 20:30

mesarski praktikum Učenici trenutačno pune uskrsne šunke u mrežice, a zatim će ih sušiti, dimiti i stavljati na pečenje

Petrinjska Srednja škola prava je mala tvornica hrane. Nakon proizvodnje sokova, čipsa od jabuke, jabučnog vina, piva, octa, sireva, kruha i peciva, odnedavno srednjoškolci mesari proizvode i mesne prerađevine. Omogućilo im je to formiranje mesarskog praktikuma, na koji su jednostavno – bili primorani.

'Mesar je dobro zanimanje'

– Sve je manje pravih mesnica, a učenici moraju učiti o mesarstvu. Mesar koji u školi ne nauči raditi s nožem u ruci, neće biti konkurentan na tržištu rada. Naša škola surađuje s Gavrilovićem, u koji učenici idu na praksu, no tamo više ne mogu naučiti rasijecati polovice i slične mesarske vještine iz primarne obrade. Stoga smo nabavili opremu, formirali praktikum i sada proizvodimo u školi – kazuje nam dipl. ing. Ivo Jelečević, voditelj strukovnog dijela Srednje škole Petrinja.

Prvo su počeli s osnovnim proizvodima, kobasicama, ćevapima, a ubrzo su prešli i na trajnije proizvode poput špeka, karea, panceta...

Večernjakova ekipa zatekla je učenike 3. razreda u izradi – uskrsnih šunkica.

Meso smo pripremili dan prije, a sada ih punimo u mrežicu. Slijedi sušenje, dimljenje i onda pečenje, a sve se to radi kod nas u školi – kazuje Jelečević.

Učenici su zadovoljni i izborom zanimanja i onime što sada nauče u školi.

– Gledajte, mesar je dobro zanimanje, ljudi će uvijek jesti i to će zanimanje uvijek biti potrebno. A ovdje sada možemo naučiti praksu. Bili smo u Gavriloviću gdje smo na kraju samo slagali paštete, a ovdje radimo ono što nam je zapravo struka – rekao nam je Zvonimir Pavlović, jedan od učenika.

Dva dana učenici imaju praksu, tri teoriju, a u školi misle da bi se to trebalo promijeniti u korist prakse. Sirovinu za praktikum škola kupuje iz svojih sredstava jer to nije obrazovni standard i Ministarstvo ne podmiruje troškove. Stoga se svi proizvodi koje učenici naprave – i prodaju. Primjerice, cijena je kilograma češnjovki 50 kuna, špeka 60 kuna... – Mesarski je praktikum tako samoodrživ. Poštujemo sve higijenske zahtjeve i one koji se tiču sigurnosti učenika, a u postupku smo uvođenja HACCP standarda. Cilj nam je da naši učenici ne budu na Zavodu za zapošljavanje, nego da se odmah zaposle, a to mogu samo ako ih dobro obučimo za tržište rada. Kod nas očito dobro nauče posao jer nas tvrtke svakodnevno zovu i traže naše mesare – kazuje ravnatelj Srednje škole Petrinja dipl. ing. Ante Balen.

Mesne delicije

S obzirom na to da nemaju dozvolu da svoje proizvode prodaju izvan same škole, svi koji žele probati domaće petrinjske mesne delicije mogu ih kupiti samo u Srednjoj školi Petrinja. 

>> Školarci CNC tehnikom izrađuju suvenire vrhunske izrade 

>> Sisak napokon dobio prve biciklističke staze i trakove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije