Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEZANE S RAKOM I NEPLODNOSTI

U krvi vodećih političara u Bruxellesu pronađene toksične kemikalije

Europski parlament
Monasse Thierry/ABACA/PIXSELL
31.01.2024.
u 10:30

Testirano je 16 političara i javnih osoba, a u pet slučajeva količina je "premašila postojeće sigurnosne razine" za te kemikalije.

Ekološke nevladine organizacije otkrile su prisutnost toksičnih tvari u krvi vodećih političara u Bruxellesu. Dio je to kampanje za postizanje zabrane tih kemikalija u cijeloj Europskoj uniji, unatoč snažnom otporu iz industrije koja ih koristi u proizvodnji.

Svaki od 16 političara i javnih osoba koji su sudjelovali — među njima su i Margrethe Vestager, šefica EU za tržišno natjecanje, bivši čelnik Zelenog plana Frans Timmermans te povjerenik EU-a za okoliš Virginijus Sinkevičius — imao je barem sedam različitih toksičnih PFAS kemikalija u krvi. U pet slučajeva, količina je "premašila postojeće sigurnosne razine" za te kemikalije, piše Politico.

PFAS kemikalije, koje se koriste u predmetima poput nehrđajućih tava i jaknama, ali i u proizvodnji poluvodiča i baterija, povezane su s nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući rak i neplodnost. Poznate su i kao "vječne kemikalije" jer se prirodno ne razgrađuju u okolišu, a identificirane su u svemu, od kišnice i tla pa sve do majčinog mlijeka.

"Što sam naučila iz ovog iskustva jest da se možete sami truditi, ali to nije dovoljno", rekla je Vestager za Politico, napominjući da već 30 godina izbjegava toksične kemikalije u kozmetici radi svog zdravlja i zdravlja svoje djece. "PFAS kemikalije su praktički svugdje prisutne", dodala je.

VEZANI ČLANCI:

"Građani moraju biti zaštićeni od vječnih kemikalija", kazao je Timmermans, koji se, nakon napuštanja dužnosti u Bruxellesu, vratio nacionalnoj politici u Nizozemskoj. "Moramo zaustaviti sve emisije ove legalizirane opasnosti", dodao je.

Testovi krvi, koje je provela Europska agencija za okoliš i ChemSec, dio su kampanje podizanja svijesti koju vode nevladine organizacije dok EU raspravlja o potencijalnoj zabrani tih kemikalija. Točnije, Europska komisija se obvezala postupno izbaciti PFAS kemikalije zbog zabrinutosti za njihov utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi – osim u slučajevima gdje se pokaže da su nezamjenjive i "esencijalne" za društvo.

Međutim, prijedlog o zabrani kemikalija, koji je podnijelo pet europskih zemalja, izazvao je snažan otpor širokog spektra sektora koji su trenutno ovisni o tim kemikalijama i upozoravaju da bi nove mjere ometale konkurentnost EU-a.

VIDEO Plenković i Von der Leyen šetaju Zagrebom

Komentara 8

Avatar Barbie*
Barbie*
12:34 31.01.2024.

Zašto ne testiraju Zelenog?

Avatar Striborski
Striborski
12:39 31.01.2024.

Je li to zbog busterizacije ili jednostavno zbog trošenje droga? Pitam samo.

ED
eduardtolic99
12:40 31.01.2024.

Postaje mi jasnije i ponašanje AP. U mojoj županiji je 1990 glavni grad iste imao veći prirodni priraštaj no sadašnja cijela županija i to 1,5 puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije