Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKI PUT DO OSTVARENJA SNA

Iskustvo stipendista: Kako mi je prijava na jednu stipendiju promijenila život?

Raise the Bar
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/8
26.01.2024.
u 12:49

Upoznajte Matiju, bivšeg stipendista programa „Raise the Bar“, čija je priča popločala put slatkih snova, od malenih kulinarskih koraka do svjetskih ugostiteljskih visina.

U svijetu okusa i mirisa, slastičarstvo predstavlja jedinstvenu umjetnost koja zahtijeva strast, kreativnost i predanost. Upravo u tom kontekstu, Coca-Cola HBC Adria provodi projekt „Raise the Bar“ koji se predstavlja kao ključna podrška mladima u ugostiteljstvu i turizmu, posebno konobarima, barmenima, baristima, chefovima i slastičarima, na njihovu putu prema vrhu.

Projekt „Raise the Bar“ strukturiran je kroz tri ključna programa: akademiju, stipendije i program Raise the Bar Youth.

Akademija podrazumijeva besplatnu edukaciju barista, barmena i konobara, objedinjujući teorijsku i praktičnu nastavu.

Projekt također obuhvaća dodjelu stipendija perspektivnim kuharima i slastičarima s 1 do 5 godina iskustva u ugostiteljstvu.

Treći program, pod nazivom „Raise the Bar Youth“, namijenjen je maturantima s ugostiteljskim usmjerenjem, a potiče ih da se usmjere prema kreativnom i stručnom rastu. Uvođenjem mladih talenata u svijet ugostiteljstva, program ne samo što investira u njihovu budućnost već i doprinosi unapređenju kvalitete hrvatskog ugostiteljstva i turizma.

Kroz iskustvo jednog od bivših stipendista, otkrivamo put do školovanja na prestižnim učilištima.

Prva ljubav prema slastičarstvu: Kako je sve počelo?

Matija Kuzmić, kao dijete, nije sanjao o superherojima ili svemirskim letjelicama. Njegova mašta bila je ispunjena mirisima raznih slastica.

Od malih nogu bio sam okružen raznim tijestima, tradicionalnim kolačima i tortama – prisjeća se Matija s osmijehom.

Otkriva kako su mu brojni slastičari s domaće scene, među kojima su Robert Hromalić, Maša Salopek, Maša Šimić te njegov kolega Juraj Klepić, veliki uzor i inspiracija.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Sve je započelo u Trgovačko-ugostiteljskoj školi u Karlovcu. Iako je prvotno upisao smjer za kuhara, slastičarska nota u njemu je prevagnula. Prvo iskustvo prakse u Hotelu „Korana Srakovčić“ označila je njegov ulazak u svijet profesionalnog slastičarstva. Njegova strast prema slastičarstvu, posebno francuskom, ojačala je tijekom obrazovanja u Karlovcu. Na putu prema ostvarenju svoga sna o studiranju francuskog slastičarstva u Parizu, Matija je otkrio Stipendije „Raise the Bar“.

Francusko slastičarstvo oduvijek me je impresioniralo kreacijama i činilo mi se kao najbolji odabir da prikažem sebe kroz deserte i monoporcije. U trećem razredu srednje škole, kada sam se odlučio na ludu ideju studiranja francuskog slastičarstva u Parizu, kolegica mi je poslala link stranice za prijavu: raisethebaradria.com, da se prijavim za „Raise the Bar“ stipendiju i tako je sve počelo.

Proces prijave: Jednostavan, ali ispunjen strašću

Proces prijave na Stipendiju „Raise the Bar“, kako ga opisuje Matija, bio je iznimno jednostavan. Stipendisti biraju školu i program u suradnji s timom „Raise the Bara“, prilagođavajući ih vlastitom znanju, iskustvu i karijernim planovima.

Proces odabira stipendista provodi se kroz dvostupanjsku analizu prijava. Prvi korak uključuje evaluaciju motivacije kandidata, njihova iskustva i planova za budući razvoj. U drugom koraku, tehničko znanje kandidata ocjenjuju vrhunski chefovi, sommelieri i stručnjaci iz ugostiteljskog sektora, osiguravajući selekciju najboljih kandidata te njihovu pripremu za izazove modernoga ugostiteljskog sektora.

Ključna stavka bila je želja i strast prema poslu – otkriva Matija i dodaje kako mu je priča o njegovoj prvoj signature torti „Caramel rhapsody“, tanki biskvit s komadićima karamele i bademima, creamaux od tamne čokolade, creamaux od karamele, crunchy baza od kokica povezanih tamnom čokoladom te dulce de leche mousse, koju je napravio sa 16 godina, postala ključan element prijave.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Ostvarenje sna: Prestižno učilište i stažiranje u svjetski poznatim restoranima

Osvajanjem stipendije, Matija je dobio priliku dodatno se educirati na Ecole Ducasse u Yssingauxu, međunarodno priznatoj školi kulinarstva i slastičarstva, zahvaljujući kojoj je stekao vrhunsku edukaciju pod mentorstvom renomiranih kuhara, stručnjaka za ugostiteljstvo te višestrukih dobitnika Michelinovih zvjezdica i Meilleurs Ouvriers de France, prestižnog natjecanja za Francuske obrtnike.

Otkriva i kako ga je Stipendija „Raise the Bar“ „lansirala u nebesa“ i dala mu snažan vjetar u leđate otvorila nova vrata u svijetu slastičarstva.

– Pružila mi je priliku stažiranja i učenja novih tehnika u zagrebačkom Noelu pod vodstvom kuhinje Brune Vokala. Nakon završene stipendije, otvorila se prilika za stažiranje u „Alchemistu“ u Copenhagenu, a kroz mjesec dana otišao sam stažirati u restoran „Geranium“ u Copenhagenu.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Velika podrška tima i trenuci za pamćenje

Matija ističe kako je tijekom cijelog procesa imao podršku „Raise the Bar“ tima, počevši od same prijave pa sve do odabira škole, obrazovanja i u konačnici do ostvarenja svoga slastičarskog sna.

Dodaje kako će mu finalni krug odabira stipendista i kuhanje pred poznatim chefovima ostati zauvijek urezani u sjećanje kao posebni trenuci u njegovoj karijeri.

Budućnost u slatkim notama i poruka mladima

Kada je budućnost u pitanju, njegova je vizija kristalno jasna. Planira nastaviti daljnja stažiranja i usvajanje novih tehnika prije negoli otvori vlastitu slastičarnicu ili desert dining restoran, što mu je oduvijek san.

Za kraj, Matija daje snažnu poruku mladima koji razmišljaju o prijavi za Stipendije „Raise the Bar“: „Definitivno se prijavite, slijedite svoje snove i na tom putu ostanite vjerni sebi. Uvijek se trudite upijati nova znanja i vještine koje će vam kasnije itekako koristiti i pomoći vam da se istaknete među konkurencijom.“

Prijave za peti ciklus stipendija "Raise the Bar" otvorene su do 1. veljače. Više informacija i prijavni obrazac dostupni su ovdje.

Stipendije, kao ključni segment ovog projekta, osiguravaju da se financijske barijere ne pretvore u prepreke pred talentima koji sanjaju o svjetskim pozornicama slastičarskog umijeća. Kroz osnažujuću podršku Coca-Cola HBC Adria, Stipendije „Raise the Bar“ čine da snovi postanu stvarnost, otvarajući vrata školovanju na prestižnim učilištima i pružajući mladima priliku za istraživanje novih perspektiva. Matijina priča svjedoči o tome kako strast, podrška i prilike, uz malu dozu hrabrosti i odvažnosti, mogu oblikovati slatki put prema uspjehu.

Sadržaj donosimo u suradnji s Coca-Colom HBC Adria.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije