Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički analitičar Ivica Relković

'U kampanju ulazim zadnji pa i ne mogu podilaziti biračima'

Ivica Relković najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/3
30.03.2021.
u 10:56

Kaže da nije kandidat stranke Centar te objašnjava da takva vrsta kandidature nije ni moguća za stranke jer je prostor zagušen

Ivica Relković do sada je bio, reklo bi se, „s druge strane“. Analizirao je političare ili bi ih savjetovao u kampanjama. Tvorac Mosta i savjetnik stranke Centar te nekih nezavisnih kandidata na lokalnim izborima, poput Davora Štimca u Rijeci, odlučio se i sam prepustiti biračima. Najavio je svoju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, a u razgovoru objašnjava što ga je na to motiviralo, na čije glasove računa i kakav je uopće njegov plan za Zagreb.

Najavili ste svoju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. Kako ste se odlučili na taj potez?

Za lokalne izbore sam se intenzivno pripremao kao analitičar, jer sam i prošle pratio iznimno intenzivno i kapilarno. Zbog potresa i nakon toga činjenice da će se u Zagrebu promjena gradonačelnika i zbog više sile dogoditi, očekivao sam izlazak više iznimno jakih kandidata, kandidata s respektabilnim upravljačkim referencijama, sa životopisima od kojih biste se, u pozitivnom smislu, smrznuli. Ali ništa od toga. Kampanja se pretvara u kampanju izbjegavanja u kakvom se problemu, potresnom i upravljačkom nalazi grad Zagreb. Zagreb je napola grad, napola neka nepoznanica svima nama koji u njemu živimo što će od njega biti za godinu, dvije, četiri, deset. Kad sam shvatio da sam kao analitičar temeljitije pristupio propitivanju tih ključnih tema, onda sam odlučio analitičku stranu medalje okrenuti i na stranu kandidacijske.

28.03.2021., Zagreb - Ivica Relkovic najavio kandidaturu za gradonacelnika Zagreba. Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Zašto bi birači glasali za vas ako i sami kažete da vam je ključni cilj tek nametnuti neke teme?

Kad u kampanju ulazite zadnji i to za grad veličine Zagreba, u trenutku kad su se već sva biračka „vrata“ zatvorila, onda vam model kampanje ne može biti podilaženje nekom dijelu biračkog tijela. Ako uspijem nametnuti neke teme na meritoran način, onda i ja okrećem pitanje: zašto bih biračima pristupio iz pozicije otupljivanja tema zbog netalasanja? Pa onda bih poništio jedinu razlikovnost u odnosu na druge kandidate.

Koje su to točno teme?

Potres. Ali ne prošli, nego budući. Prošli potres nam je rekao da nam je Gornjem i Donjem gradu istekao rok građevinskog trajanja i da će obnova za otpornost na potrese magnitude iznad 6 prema Richteru biti iznimno skupa i kompleksna. U međuvremenu trebamo razmišljati kako bi izgledao Zagreb da mu se kao Petrinji dogodio naknadni jači, a ne slabiji potres. Grad Zagreb ne smije se skrivati iza pojma „obnove“ oštećenih zgrada. Zagreb treba krenuti potpuno novim urbanim putem, a ne onim kojim je lutao do potresa. Druga tema s tim povezana jest promet. Grad Zagreb prometno je zapušten, prepušten odustajanju od ozbiljnih pridržavanja odredbi gdje koja od važnih trasa treba proći bez kompromisa i popuštanja bilo kome. Treća je tema model upravljanja gradom u najširem smislu te riječi, u odnosu na onaj koji je ostao nakon Milana Bandića. Od tog modela kao modela ne bih zadržao ni „m“. Ne zbog Milana Bandića, ni zbog sebe, nego zbog Zagreba. Zagreb treba doživjeti potpuno drukčiji model. I s tim novim modelom otvoriti si budućnost.

Isto to komuniciraju i drugi kandidati. U čemu je suštinska razlika između njih i vas?

Zagreb nema problem s jednim loše riješenim križanjem ili neodržavanom ulicom, Zagreb je prometno nedovršen od razine ključnih prometnica do kvartovskih, ali ključna stvar je horizontalna povezanost od istoka do zapada s nekoliko dodatnih paralelnih prometnica koje će spasiti Slavonsko-Zagrebačku aveniju u cijelosti te Ilicu od centra prema na zapadu i trasu Dubrava-Sesvete na istoku, no ni tome ne želim pristupati tako da izdvajam jednu ulicu na štetu druge. Obradio sam promet na pedesetak stranica i to ću sljedeći tjedan objavljivati kao cjelovit, a ne točkast pristup. Isto je i s obnovom. Obnova “zgrada po zgrada” neodrživa je za grad, važna je samo za stanare pojedine zgrade. Zagreb se treba otvoriti investicijskoj obnovi koja je iznad onoga što uopće mogu poduzeti država i grad. Konstrukcijska se obnova bez cjelovite vizije neće dogoditi i grad će biti “zagletan”, a ne obnovljen.

Jeste li kandidat stranke Centar s obzirom na to da nisu istaknuli kandidata, a vi ste im politički savjetnik?

Ne, ovakav oblik kandidature nije moguć za stranke. I bez mene i bez Centra na zagrebačkim je izborima prostor za kandidate zagušen, ali nije produktivno sadržajno usmjeren na natjecanje za najbolja rješenja najtežih problema. Zagreb nema problema sa stadionom, bazenima, tvornicama za cjepivo ovakvo ili onakvo. Zagreb ima problem sada sa samim određenjem što želi biti kao grad, kao puko mjesto života. A može se iz toga izvući samo ako beskompromisno hrabro odluči postati metropola svim problemima u inat.

VIDEO: Po čemu će se pamtiti oni koji su vladali Zagrebom kroz povijest: Sve će to ostati gradu, a netko bu već otplatio...

Komentara 1

MA
marco75
11:18 30.03.2021.

Što taj dosada takozvani politički komentator nije probao u politici i nigdje nije ništa postigao, ako na izborima za gradonačelnika dobije više od 50 (slovima pedeset) glasova zagrebačkih birača bit će to za njega izvanredan rezultat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije