Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMPERATURA ĆE BITI IZNIMNO NISKA

U jednoj regiji velika opasnost zbog hladnog vala: Meteorolog DHMZ-a otkrio dokad će trajati

Zagreb: Zahlađenje i snijeg na ulicama grada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.01.2024.
u 22:09

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod

Sutra će u većini Hrvatske biti pretežno sunčano, no jutro će biti iznimno hladno pa je na snazi žuto upozorenje za cijelu zemlju osim za splitsku i dubrovačku regiju. Za sutra je za Zagreb velika opasnost zbog hladnog vala, dok je za karlovačku i riječku regiju opasnost umjerena. U Zagrebu se ujutro očekuje do - 9 stupnjeva Celzijevih, a u Gorskom kotaru i do -10. U Slavoniji se očekuju jutarnje temperature do -6 stupnjeva. 

- To znači da će temperatura zraka biti iznimno niska, ponegdje i niža od 10 stupnjeva. No, već tijekom dana doći će do pritjecanja nešto toplijeg zraka tako da hladni val već od utorka neće biti na snazi - rekao je Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a za HRT.

- Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama - upozorava Državni hidrometeorološki zavod. 

VEZANI ČLANCI: 

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod. Kako bi se zaštitili, iz DHMZ-a su preporučili građanima da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavaju izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Treba odjenuti više slojeva tople odjeće i zimsku obuću otpornu na vlagu, a usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je, kažu, posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva. Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U vremenskoj prognozi za sutra navode i kako će u prvom dijelu dana na kopnu biti mjestimice magla. Poslijepodne sa sjeverozapada porast naoblake, navečer i u noći i oborina. Na Jadranu će mjestimice padati kiša, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se lokalno može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar većinom slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni i jugoistočni. Najniža temperatura uglavnom od -11 do -6, na Jadranu između 0 i 5 °C. Najviša dnevna od 2 do 7, uz dugotrajniju maglu i niža, a na moru od 8 do 13 °C.

- U noći na utorak u unutrašnjosti prolazno naoblačenje s oborinama na granici kiše i snijega, koje se ponegdje mogu smrzavati na hladnom tlu i stvarati poledicu. Nakon toga veći dio utorka te u srijedu i četvrtak djelomice sunčano uz postupan porast temperature zraka. I na Jadranu u noći na utorak prolazno naoblačenje, ponegdje uz malo kiše, zatim pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, u srijedu prolazno jugozapadni - prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

GALERIJA Mećava u Zagrebu: Prve pahulje ove godine stvorile probleme, ali i zimski ugođaj

Zagreb: Zahlađenje i snijeg na ulicama grada
1/65

Komentara 3

BE
Berlioz
23:39 21.01.2024.

Hvala medijima koji nas i dalje upozoravaju da je temperatura zraka tijekom zime niska, da su skliske površine - skliske i da se trebamo toplo obući. Tko bi to znao bez ovakvih članaka? Tko bi slutio da će zimi biti hladno?

Avatar American_ninja
American_ninja
23:28 21.01.2024.

Jel ima još netko normalan tamo?

Avatar Idler 3
Idler 3
22:17 21.01.2024.

"Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme"...ne razmem več nit vu kakšnem svijetu živim nit gdo je nori vu tem....upozorava se lijude kak je zimi mrzlo !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije