Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Irskoj je voda besplatna, a u Hrvatskoj uskoro još skuplja

Irci ne žele plaćati jedan od osnovnih uvjeta za život, kao što ne plaćaju ni zrak, a Hrvati će snositi troškove i za vodu koja se izgubi u sustavu i do njih i ne dođe
09. rujna 2017. u 10:25 89 komentara 6703 prikaza
Hrvatska je bogata vodom (na slici vrelo Cetine), ali voda će 2018. vjerojatno poskupjeti
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Hrvatskim građanima prijeti poskupljenje vode od 10 do 30 posto sljedeće godine kad se naknada za korištenje voda počne naplaćivati prema zahvaćenoj, a ne potrošenoj količini kao dosad. I dok Hrvati sve skuplje plaćaju vodu, koje u Hrvatskoj ima u izobilju, u vodom također bogatoj Irskoj voda je besplatna! Irci nisu plaćali vodu sve do 2015. godine kad se ona počela naplaćivati, ali to nije dugo trajalo. Zbog naplate vode nastao je veliki bunt irskih građana koji su krenuli u prosvjede zbog toga, a dobar dio njih odbijao je plaćati račune za vodu.

voda Upozorenje komunalaca: Voda će od 2018. biti skuplja između 10 i 30 posto

Irska vlada popustila

Jedan od glavnih argumenta onih koji su odbijali plaćati vodu bio je: voda gotovo svaki dan pada s neba, a mi ćemo to plaćati? Irci naprosto smatraju da osnovni uvjeti za život – zrak i voda – moraju biti besplatni. Irska vlada morala je popustiti pred ogromnim pritiskom javnosti i suspendirala je odluku o naplati vode iako je zbog toga ušla u spor s EU. Ovih dana donijela je i odluku da će oni koji su u međuvremenu platili račune za vodu dobiti povrat novca.

Od početka sljedeće godine ponovno bi trebala početi naplata vode, ali samo za one koji je troše u prekomjernim količinama. Prema prijedlogu koji tek treba biti usvojen, prag za prekomjernu potrošnju trebala bi biti prosječna potrošnja kućanstva uvećana 1,7 puta, a to bi bilo oko 82 kubična metra po osobi godišnje. Plaćat će se samo voda potrošena iznad te količine. Pri tome će se u prvoj polovici 2018. za svako kućanstvo mjeriti potrošnja, o čemu će dobiti obavijesti, a oni koji prelaze prag imat će dodatnih šest mjeseci da smanje svoju potrošnju pa će se naplatom prekomjerno potrošene vode zapravo krenuti početkom 2019. godine.

13. RATA STRUJE 'Opet sve ide preko naših leđa. Nije to 20 kuna za struju. Poskupjet će sve'

Za razliku od Iraca, koji doduše jedini u Europi imaju besplatnu vodu, Hrvati plaćaju svaku kap potrošene vode, ali i brojne naknade i usluge koje su sastavni dio računa za vodu. Po svakom kubičnom metru potrošene vode plaćaju 4,21 kunu za uslugu opskrbe pitkom vodom, jednu kunu po kubičnom metru plaćaju za uslugu odvodnje otpadnih voda, dok usluga pročišćavanja stoji 1,28 kuna. Na sve to plaća se PDV koji iznosi 0,8437 kuna na te jedinične cijene. Hrvati plaćaju i naknade za vode, koje su neoporezive. Tako za svaki potrošeni kubični metar plaćaju 2,85 kuna naknade za korištenja voda, dok naknada za zaštitu voda iznosi 0,408 kuna po kubičnom metru. Jedinice lokalne samouprave mogu uvesti i naknadu za razvoj koja u Zagrebu, primjerice, za vodu iznosi 0,30 kuna, za odvodnju 0,70 kuna, a za pročišćavanje 3,70 kuna po kubičnom metru. Usto se mjesečno plaća i fiksni dio cijene u iznosu od 18,92 kune, i to za održavanje i očitanje brojila. U Hrvatskim vodama kažu pak da voda ne može biti besplatna jer ima svoju ekonomsku vrijednost koju čine izdaci potrebni za osiguranje njezine dostupnosti i zaštite te zbog izgradnje, upravljanja i održavanja vodnih sustava.

Politika cijena

U Vodama navode da se nijedna druga zemlja Europe nije opredijelila da trošak održavanja vodnokomunalne infrastrukture plaća iz proračuna, bilo lokalnih, bilo državnog, već iz cijena vodnih usluga.

– U tom smislu i direktive EU, osobito članak 9. Okvirne direktive o vodama, obavezuju na takvo vođenje politike cijena koja se zasniva na načelima da korisnici plaćaju u cilju racionalnog korištenja vode – objašnjavaju u Vodama.

Slaven Dobrović NEOPOZIVA OSTAVKA Slaven Dobrović podnio ostavku u Hrvatskim vodama struja Sutra na Vladi Struja poskupljuje - prosječan račun bit će 20 kuna veći Kristijan Kovačić i Aleksandra Lera mreža mladih hrvatske U Zagrebu se dobiju šanse. Slavonci su zato u Irskoj
SPAR
ZDRAVLJE I OKUS NA PRVOM MJESTU
Zašto je dobro jesti domaće sezonsko voće i povrće?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Rocky.Zg:

    Ne plaćamo ni mi potrošenu vodu. Mi plaćamo bezbroj HDZ-ovih uhljeba parazita koji sišu krv ovom narodu. Nije ni čudo da mladi ljudi bježe u zemlje gdje se bolje živi.

  • dopizdilomi:

    Kako smo samo šutili dok se iz Ustava sklanjao članak kako svi imaju pravo pristupa vodi ali bitno je da smo trolali ustaše i partizane.

  • aristip:

    A zašto je PDV na vodu veći od PDV-a na struju ? Čemu stalna fiksna naknada ako je to za održavanje brojila onda bi i trgovački lanci mogli uvesti fiksnu naknadu za održavanje kasa za naplatu itd. O milijun kojekakvih ... prikaži još! naknada da i ne govorimo. Ja stanujem u zgradi sa 20-tak stanova i zgrada ima jedno brojilo ali fiksna naknada je meni ista kao i kod vlasnika stanova koji svaki ima svoje zasebno brojilo. Ima tu mnogo nelogičnosti i lopovluka.