Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

U Hrvatsku došla 22 autobusa s biračima iz Srbije

– Riječ je o Srbima izbjeglim iz Hrvatske. Mislim da tu ne treba dizati veliku buku jer riječ je o svega tisuću birača čiji će se glasovi rasuti po gradovima i općinama – rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.
04. prosinca 2011. u 12:51 56 komentara 19205 prikaza
Glasanje birača iz Srbije (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/ PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

S područja Vojvodine, prije svega Novog Sada, i iz Beograda u Hrvatsku su danas organizirano došla najmanje 22 autobusa s građanima koji su izašli na parlamentarne izbore. Doznajemo da ni jedan od autobusa organizirano nije došao u Vukovar ili Podunavlje te da su svi autobusi završili na području 9. izborne jedinice.

– Riječ je o biračima čiji su dolazak na izbore organizirale tri udruge izbjeglih Srba iz Hrvatske. Mislim da tu ne treba dizati veliku buku jer riječ je o svega tisuću birača  čiji će se glasovi rasuti po gradovima i općinama – rekao je predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i kandidat za Sabor sa srpske manjinske liste. Jovan Ajduković, kandidat za Sabor Koalicije srpskih stranaka, također je upoznat s organiziranim dolaskom birača iz Srbije na izbore, ali napominje da oni imaju jasan cilj.

– Oni odlaze na područje 9. izborne jedinice gdje bi trebali glasovati za SDSS-ova kandidata na građanskoj listi Slobodana Uzelca. Sve se to radi u organizaciji Demokratske stranke iz Srbije i SDSS-a  0150 rekao je Ajduković. U Podunavlju nije bilo organiziranih dolazaka birača iz Srbije, ali moglo se primijetiti veći broj osobnih vozila sa srbijanskim registarskim oznakama.

– Rođen sam u Vukovaru, ali već deset godina živimo u Novom Sadu. Došli smo posjetiti obitelj, a ujedno i izaći na izbore. Ni jedne izbore, osim predsjedničkih, do sada nisam propustio. Glasovat ću na manjinskoj listi jer želim i svojim glasom pomoći Srbima da ostvare svoja prava, a to se najbolje može na izborima – rekao je birač koji se predstavio kao Milan i koji je na izbore došao s čitavom obitelji.

Na glasovanje u 9. izbornu jedinicu stiglo možda i 2000 birača iz Srbije. U tridesetak autobusa, koji su u petak i subotu krenuli iz Beograda i Novog Sada, mahom su stigli birači starije životne dobi i to s područja Knina, Benkovca, Obrovca i Like. Dio ih je stigao i svojim vozilima.

– Došao sam sinoć iz Srbije ispuniti svoju dužnost, ali i doprinijeti da nam bude bolje. Došao sam, dakako, i obići svoje selo i kuću. Mi stariji ili smo se vratili ili ćemo se vratiti, no ovdje je težak život i nema uvjeta, pogotovo za mlade. Nadam se da će ipak biti bolje – rekao nam je Svetislav Macura iz Žegara kod Obrovca.

U susjednim nam je Bilišanima rečeno da im je prijevoz autobusima do Hrvatske bio besplatan te da su ga vjerojatno platili poduzetnici porijeklom s područja sjeverne Dalmacije i Like, a dijelom i nevladine udruge iz Srbije.

– Ja bih se vratio, ali nema posla, a mlađi od mene teško da se misle vratiti jer su u Srbiji odrasli i stvorili svoj život. Ipak, došli smo glasovati kako bi se nešto promijenilo – rekao nam je jedan od mlađih birača koji je autobusom u subotu stigao iz Srbije u Žegar.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

 • doktorica:

  došli pomoći SDP,još im je u glavi V.Srbija.....

 • -obrisani-:

  Kako oni koji su ustali sa oruzjem u ruci protiv Hrvatske mogu imati pravo glasa ???????????????????????????????????????????????????????

 • Avatar johny21
  johny21:

  Ako su došli glasati da bi se nešto promijenilo kao što jedan od njih kaže onda bi trebali glasati za Kolindu, ali čisto sumnjam!