Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po džepu građana

U cijeni za informaciju boja, papir i vrijeme službenika

gradska
29.07.2010.
u 15:58

Nema naknade za gradski dokument u Đakovu, Belom Manastiru i Našicama, u Vinkovcima i Virovitici ona je kunu, a u Osijeku i Vukovaru 50 je lipa skuplja.

Preslik službenog dokumenta u požeškom poglavarstvu poskupio je tisuću posto!

Poskupili tisuću posto!
Požežani koji od gradskih službi traže odgovore na svoja pitanja, pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, moraju umjesto dosadašnje jedne kune preslik službenog dokumenta platiti čak 10 kuna!
– Takva gradonačelnikova odluka suprotna je želji za otvorenošću gradske uprave prema javnosti, suprotna je cilju akcije GONG-a “Građani imaju pravo znati” te potpuno u krivom duhu tumači Zakon o pravu na pristup informacijama – kaže gradski vijećnik HSLS-a Nino Smolčić.

U drugim slavonskim gradovima te su naknade znatno niže – u Đakovu, Belom Manastiru i Našicama građani ne moraju platiti za preslik, u Vinkovcima i Virovitici on stoji kunu, u Osijeku i Vukovaru tek je 50 lipa skuplje, a u Slavonskom Brodu stoji dvije kune. U Novoj Gradiški ta naknada je dvostruko manja od Požege, pet kuna. U Zagrebu će građani preslik službenih dokumenata dobiti bez naknade, a do pet stranica preslika bez naknade je i u Varaždinu i Kutini, a svaka daljnja stranica plaća se jednu kunu.

– Odlukom o povećanju cijene od tisuću posto za preslik jedne stranice izgleda da se želi nešto skrivati. Očito je da se tako želi prikupljati novac kako bi se platili svi, sada već vidljivi, milijunski propusti sadašnje vlasti koji uzlaze na vidjelo – mišljenja je Smolčić. Odluka o povećanju naknade za preslik po dokumentu, smatra on, suprotna je valjanoj odluci o etičkom kodeksu ponašanja djelatnika gradske uprave koja svoje uporište ima u tome što svaki zaposlenik gradske uprave uvijek treba biti na usluzi građanima.

A naši troškovi?
U Uredu gradonačelnika ističu da po Zakonu o pravu na pristup informacijama tijelo javne vlasti ima pravo na naknadu stvarnih materijalnih troškova u vezi s pružanjem i dostavom tražene informacije.
 
– Ti troškovi nisu samo oni koji se odnose na trošak papira, boje, stroja i njegova održavanja nego to uključuje i vrijeme koje službenik potroši na traženje dokumentacije i odgovora - objasnila je tajnica ureda požeškog gradonačelnika Branka Starčević Tesari.

Ključne riječi

Komentara 5

NE
nekretnine
09:32 30.07.2010.

Ma samo da mi je naći neki gradić u Francuskoj ili Njemačkoj veličine Požege gdje gradonačelnik govori bar jedan strani jezik, molim bez lupetanja i kompleksa. Pitaj Obamu nešto na francuskom ili talijanskom pa da vidiš kako će ti odgovorit !

IL
ilan
22:13 29.07.2010.

Zdravko Ronko ponosno je izjavio da ne zna niti jedan strani jezik, da ga nema namjeru niti učiti i time poslao poruku svima kojim životnim putem trebaju ići. Nakon toga ovakva odluka uopće ne iznenađuje. Jedino što još uvijek ostajeje probelm da je ista osoba reprezent svih Požežana.

SI
SILO!
22:18 29.07.2010.

Treba staviti i 500 kuna, kad Požežane ionako ne zanima što Ronko radi i kako si je na primjer uz Saborsku plaću još propisao NAKNADU za volontiranje, od 10.000,00 kuna - a što zapravo ne bi smio primati... Milijuni idu Kamen Ingradu, opet se sklapaju nekakve Nagodbe, a potraživanje 11.1 milijuna kuna iz stečajne mase Grad nikada dobiti neće! SRAMOTA! – ne za Ronka, već za ovce za šišanje…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije