Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTREBNO JE RIJEŠITI PLOVNOST SAVE

U brodskoj luci 2026. pretovar 10.000 kontejnera

Slavonski Brod: Dan otvorenih vrata Luke Slavonski Brod
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/8
14.05.2024.
u 06:00

Ambiciozni planovi brodske Lučke uprave temelje se na produljenju plovnosti Save na 10 mjeseci u godini i otvaranju riječnog puta

Slavonskobrodska luka jedina je međunarodna riječna luka na granici Europske unije, a željezničkom mrežom povezana je i s najvećim hrvatskim morskim lukama. U posljednjih nekoliko godina luka se razvila u transportno središte Slavonije. Pretovari tereta u njoj obavljaju se gotovo svakodnevno, o čemu najbolje govore brojke. Prošle je godine u luci pretovareno oko 6000 kontejnera robe, gotovo trostruko više nego u 2022. U prva tri mjeseca ove godine pretovar kontejnera porastao je 15 posto, a ostale robe sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Očekivanja su da za tri godine pretovar naraste na više od 10 tisuća kontejnera godišnje, ako se u međuvremenu riješi plovnost Save. Trenutačno je rijeka plovna samo šest i pol do sedam mjeseci u godini, ali prema obećanjima iz Vlade, uskoro bi trebale biti sanirane dvije kritične točke na Savi u duljini od oko 6,5 kilometara. Tako bi 2026. godine Sava trebala biti plovna više od 10 mjeseci u godini.

– Pitanje na kojem već dulje vrijeme inzistiram i na kojem ću inzistirati i pred novom Vladom koja će uskoro biti formirana je regulacija rijeke Save. Kada uspijemo riješiti pitanje kritičnih točaka kod Novog Grada i Slavonskog Šamca, imat ćemo deset mjeseci u godini povoljan vodostaj i jamčim da ćemo ubrzo doći do brojke od milijun tona pretovara, jer je velik interes za robu iz pravca Crnog mora prema Europskoj uniji – kaže Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave u Slavonskom Brodu.

POVEZANI ČLANCI:

U međuvremenu, roba dolazi željeznicom iz Rijeke. U Slavonskom Brodu obavlja se pretovar na kamione kojima se dalje distribuira prema Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj i drugim dijelovima Hrvatske. Isti kamioni iz suprotnog smjera u luku Brod dovoze robu koja se onda željeznicom transportira za Rijeku. Raspisan je natječaj za najam skladišnog prostora na koji su se pojavili potencijalni investitori, a zaposleno je i nekoliko novih radnika.

– Mi smo sada ograničeni na cestovni i željeznički promet, jer Sava još nije u cijelosti plovna. Naš je cilj da u iduće tri godine dostignemo brojku od famoznih 10 tisuća kontejnera, ali moramo osigurati plovnost rijeke. Uvjeren sam da ćemo to riješiti – ističe Jurić. 

FOTOGALERIJA Službeno otvorena najviša zgrada u Hrvatskoj: 'Izuzev Pelješkog mosta, to je najveće arhitektonsko postignuće'

Slavonski Brod: Dan otvorenih vrata Luke Slavonski Brod
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije