Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Djelatnici bolnice u Mostaru u izolaciji: Bili u kontaktu sa zaraženim muškarcem

Koronavirus u BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
17.03.2020.
u 18:20

Više zaposlenik Sveučilične kliničke bolnice (SKB) u Mostaru upućeno je u izolaciju nakon što se otkrilo da su bili u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom koja je u ponedjeljak bila smještena na Odjelu za plućne bolesti

Testovima je tijekom dana otkriveno kako je jedan muškarac iz Mostara zaražen koronavirusom, dok je prvi test za njegova sina bio negativan. Oni su jučer smješteni na Odjel za plućne bolesti SKB-a Mostar, a zajedno s njima u sobi je bio još jedan pacijent. Nakon što je otkriveno da je jedan od njih zaražen koronavirusom, s Odjela za plućne bolesti prebačeni su na Kliniku za infektivne bolesti.

"Sve osobe koje su s njima od jučer, kada su primljeni na Odjel, bile u kontaktu, upućene su u izolaciju. Napravili smo sve što je potrebno", rekao je za medije u Mostaru ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić.

"Postupili smo prema svim mjerama i uputama koje su naložene, sve smo dezinficirali", pojasnio je dr. Kvesić.

Glasnogovornik Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije Pero Pavlović izjavio je da su u SKB-u Mostar razrađeni protokoli ponašanja u slučaju da se koronavirus pojavi unutar bolničkih odjela.

"U SKB Mostar rade odgovorni ljudi, koji su prije mjesec i po napravili protokol postupanja i očekivali su da se ovako nešto može dogoditi. Imamo situaciju na koju znamo odgovoriti. Pokušat će se utvrditi s kim su te osobe kontaktirale", rekao je Pavlović.

Prvi slučaj zaraze

Jučer su u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara, otac i sin, s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti, navodi se u priopćenju.

Tijekom jutra u SKB Mostar oni su testirani na COVID-19 te je za oca utvrđeno da je pozitivan, dok je za sina test negativan, navodi se. 

Krizni stožer HNŽ-a navodi da su ipak dodatni uzorci poslani u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Sarajevu, koja ima referentni laboratorij za COVID-19, nakon čega će se znati konačni rezultati

Mediji navode da se radi o ocu i sinu koji su radili u Italiji te su nakon povratka u BiH imali simptome zaraze koronavirusom. Zaposlenima na Odjelu za plućne bolesti SKB-a Mostar u utorak nije dopušten odlazak kućama, a mediji navode kako se svi zaposlenici u bolnici moraju testirati na zarazu koronavirusom.

Proglašeno izvandredno stanje

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je zbog epidemije prouzročene koronavirusom proglasilo stanje nesreće u državi, što je ekvivalent izvanrednom stanju, ali granica s Hrvatskom ostaje otvorena.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon izvanredne sjednice vlade u Sarajevu novinarima je kazao da je proglašenje stanja "prirodne ili druge nesreće" na tragu odluka koje su u ponedjeljak već donijele vlade dvaju entiteta i distrikta Brčko. 

Nakon što je mjera podignuta na državnu razinu, vlastima na svim razinama trebalo bi biti olakšano donošenje mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Bit će uspostavljeno posebno koordinacijsko tijelo kako bi se uskladili postupci svih razina vlasti i razmjena informacija. Vodit će ga ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

Šatori uz granicu

Vijeće ministara potvrdilo je kako će svi državljani BiH i dalje morati u izolaciju na 14 dana nakon povratka iz inozemstva, od čega su izuzeti samo diplomati, vozači kamiona i posade zrakoplova. 

Mjera bi se trebala provoditi na samoj granici u posebim šatorskim naseljima koja će biti podignuta u blizini graničnih prijelaza, u čemu će pomoći i vojska.

VIDEO: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

"Sve te karantene bit će organizirane sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", kazao je Tegetija, pojašnjavajući kako je riječ o velikom logističkom izazovu jer će u njima trebati organizirati cjelokupni život. 

Na granici s Hrvatskom će biti tri takva naselja. Na granici sa Srbijom ih zasad neće biti jer je ta zemlja ionako zatvorila sve granične prijelaze s BiH.

Premijer je ocijenio kako bi šatorske karantene mogle biti uspostavljene do kraja tjedna.

Preko granice s putovnicom

Prelazak granice hrvatskih državljana zasad se odvija bez posebnih ograničenja, ali moraju imati putovnice kako bi se moglo pratiti kada i gdje ulaze u BiH ili je napuštaju.

Opcija zatvaranja granice s Hrvatskom još se ne razmatra jer su dvije države iznimno povezane, posebice kada je riječ o stanovništvu koje živi uz samu granicu.

BiH nijednu odluku o graničnom režimu neće donijeti jednostrano, najavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

"Sigurno je da smo na samom početku borbe protiv posljedica koje po život i zdravlje ali i gospodarstvo donosi koronavirus", kazao je Tegeltija. Ustvrdio je da BiH ipak nije u prevelikim problemima i da se u stanju boriti sa sadašnjim izazovima.

Do utorka u podne u BiH je zabilježeno ukupno 26 slučajeva zaraze koronavirusom. Najveće žarište s 20 slučajeva je šire područje Banje Luke.

U tom gradu poduzete su drastične mjere čiji je cilj spriječiti okupljanje ljudi. Zabranjen je rad svih kafića, restorana i prodajnih objekata i dućana, osim onih s prehrambenom robom i ljekarni, a slično je stanje i u većini drugih urbanih sredina u BiH.

VIDEO: Apel medicinara građanima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije